15 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-16:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Seven friends A, B, C, D, E, F and G study in Class XII in three different sections A, B and C.  Not less than two friends study in one section. All of them have a different favourite subject—Science, Political Science, History, Mathematics, English, Biology and Commerce. Each of them has a favourite sport – Cricket, Hockey, Football, Basketball, Tennis, Volleyball and Table Tennis.
E’s favourite subject is Commerce and plays Table Tennis.
B and G study in the A section, B’s favourite subject is History. Neither Tennis nor Volleyball is his favourite game.
 The one whose favourite game is Football has Political Science as his favourite subject and is in Section B only with C.
A’s favourite subject is Science. He plays Cricket and studies only with F.
C studies Mathematics and G studies Biology. F plays Basketball.
The one whose favourite subject is Mathematics doesn’t play Volleyball.

1). Who plays Tennis?
a)   A
b)   C
c)   E
d)   F
e)   G

2). Who among the following study in Section B?
a)   CA
b)   FE
c)   CD
d)   ED
e)   AD

3). How many friends study in Section A?
a)   Four
b)   Three
c)   Two
d)   One
e)   None of these

4). Who among the following plays Hockey?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

5). Which of the following pairs of games is not played by students of the same section?
a)   Cricket and Basketball
b)   Hockey and Tennis
c)   Tennis and Football
d)   Hockey and Volleyball
e)   Table Tennis and Volleyball

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka are the members of SAARC committee sitting around a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order. All the member countries have different cars at the venue. These cars are Porsche, Mercedes Benz, Hyundai, Toyota, Ford, Lamborghini, Audi and BMW, but not necessarily in the same order.
The President of Afghanistan is sitting third to the right of the President of Bangladesh. The President whose car is Porsche is sitting second to the right of Maldives’s President. The President who used Ford is sitting fourth to the right of the person coming in Hyundai, which is owned by the Pakistan President. The President of India is sitting opposite the President who is coming in BMW. The Bhutan and Pakistan Presidents are the neighbours of the Indian president. The President of Sri Lanka is sitting fifth to the left and third to the right of the Indian President. There are two persons sitting between the Nepal President and the Pakistan President. The President coming in Lamborghini is sitting second to the left of the Nepal President and the President coming in Mercedes Benz is sitting second to the right of the Nepal president. The President of Bhutan is coming in Toyota.


6). The President of which country is coming in Porsche?
a)   Sri Lanka
b)   Nepal
c)   Bangladesh
d)   India
e)   Pakistan

7). The President of which country is sitting to the right of the Indian President and the President of which country is sitting to the left of the President who is coming in Ford, respectively?
a)   Maldives and Pakistan
b)   Nepal and Pakistan
c)   Bhutan and Pakistan
d)   Maldives and Bhutan
e)   Bhutan and Bangladesh

8). Which president has come in Toyota?
a)   Bhutan
b)   Pakistan
c)   Bangladesh
d)   Afghanistan
e)   Cannot be determined

9). Which of the following pairs is correct?
a)   Sri Lanka – Toyota
b)   Bangladesh – Ford
c)   India – Mercedes Benz
d)   Maldives – Porsche
e)   Nepal – BMW

10). How many presidents are sitting between the President of Pakistan and the President of Nepal if we count in anticlockwise direction, starting from the Pakistan President?
a)   Four
b)   Two
c)   Three
d)   Five
e)   Cannot be determined

Answers:
1)b   2)c   3)b   4)b   5)b   6)d  7)e   8)a  9)e  10)a

Explanations:

Directions (Q. 1-5): 
Friend
Favourite Subject
Favourite Sport
Section
A
Science
Cricket
C
B
History
Hockey
A
C
Mathematics
Tennis
B
D
Political Science
Football
B
E
Commerce
Table Tennis
A
F
English
Basketball
C
G
Biology
Volleyball
A


Directions (Q. 6-10):




More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">