16 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)  Set-17:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-6): Eight candidates A, B, C, D, P, Q, R and S have applied for IBPS exam for different banks, viz BOB, BOI, Dena Bank, UBI, OBC, Indian Bank, Corporation Bank and UCO Bank but not necessarily in the same order. There are five male and three female candidates in this group. Each male and each female has applied from his/her city, viz Chennai, Delhi, Mumbai, Kochi, Patna, Raipur, Gwalior and Agra. No male has applied from Raipur and Kochi.

P has applied for Indian Bank from Agra. The one who has applied for Corporation Bank is neither from Mumbai nor from Kochi. B has applied for OBC. His sister C has applied for Dena Bank from Chennai. The one who belongs to Delhi has applied for BOB. The one who has applied from Mumbai is not a female. D has applied for UBI and her friend has applied for BOB. Q is from Gwalior and has not applied either for Corporation Bank or for UCO Bank. The one who has applied for UCO Bank has applied neither from Patna nor from Mumbai. S has applied from Kochi. A does not apply from Patna.


1). Which of the following groups is a group of female applicants?
a)   B, D, C  
b)   D, Q, S  
c)   C, D, S
d)   P, Q, R  
e)   None of these

2). Who among the following has applied from Ranchi?
a)   P  
b)  
c)   S
d)  
e)   None of these

3). Which of the following combinations is true?
a)   A– UBI – Ranchi
b)   R – Corporation Bank – Mumbai
c)   C – UCO Bank – Chennai
d)   B – OBC – Mumbai
e)   None of these

4). Who among the following has applied for BOB?
a) A  
b) S  
c) D
d) Q  
e) None of these

5). B belongs to which of the following cities?
a)   Delhi      
b)   Ranchi   
c)   Mumbai
d)   Gwalior
e)   None of these

6). Four of the five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   P  
b)  
c)   A        
d)  
e)   Q


Directions (Q. 7-11): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing away from the centre. Each of them has a different rank in mock test, viz 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th and 8th but not necessarily in the same order.
P and R, whose rank is 3rd, can never sit together. There are two persons between the persons whose ranks are 7th and 5th. The person whose rank is 5th sits second to the right of U. W does not rank 2nd or 1st and he is also immediate neighbour of the one whose rank is 5th. The person whose rank is 1st cannot sit with the person whose rank is 4th. There are two persons sitting between R and the person whose rank is 6th. Q and T are immediate neighbours of each other. The person whose rank is 1st sits on the immediate left of the person whose rank is 8th. P is second to the right of the person whose rank is 7th. S’s rank is neither 6th nor 7th. T and V are not immediate neighbours. V, who does not rank 5th, sits on the immediate right of W. There is only one person sitting between those two persons whose ranks are 8th and 6th. There is only one person sitting between V and the person whose rank is 6th and the person can never be U.

7). Which of the following pairs of persons and ranks is definitely true?
a)   R – 8th
b)   S – 1st
c)   V – 3rd
d)   Q – 7th
e)   All are false

8). How many persons are sitting between T and Q when counted in anticlockwise direction from Q?
a)   None
b)   Two
c)   Three
d)   Five
e)   Six

9). Which of the following is the position of U with respect to the person whose rank is 4th?
a)   Second to the left
b)   Third to the right
c)   Third to the left
d)   Fourth to the right
e)   Cannot be determined

10). If P interchanges his place with the person whose rank is 2nd, then which of the following is the position of the person whose rank is 3rd with respect to the person whose rank is 6th?
a)   Second to the left
b)   Second to the right
c)   Third to the right
d)   Third to the left
e)   None of these

11). Which of the following is the rank of W?
a)   3rd
b)   4th
c)   5th
d)   1st
e)   Cannot be determined

Answers: 
1)c   2)b   3)d   4)a   5)c   6)d   7)d   8)e   9)c   10)c  11)b

Directions (Q. 1-6):
 

Person
Bank
Place
P (M)
Indian Bank
Agra
R (M)
Corporation Bank
Patna
B (M)
OBC
Mumbai
C (F)
Dena Bank
Chennai
A (M)
BOB
Delhi
D (F)
UBI
Raipur
Q (M)
BOI
Gwalior
S (F)
UCO
Kochi

Directions (Q. 7-11):





More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">