17 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-18:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are eight group captains of different games, viz, Badminton, Volleyball, Cricket, Table Tennis, Football, Hockey, Kho-Kho and Lawn Tennis, but not necessarily in the same order. There are three female members in the group and four captains are holding PhD degrees.
H has a PhD degree and is the captain of Volleyball.
A is the captain of Cricket. B is the captain of Hockey.
The one who is the captain of Table Tennis does not have a PhD degree.
No female is captain of either Football or Lawn Tennis.
The captain of Lawn Tennis does not have a PhD degree.
G and C are not the captains of either Football or Hockey.
C is the captain of a ladies’ team and E and C have PhD degrees.
B and F are lady captains and are not PhD degree holders.
D has a PhD degree and is the captain of the Kho-Kho team.

1). Who is the captain of the Hockey team?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   None of these
2). Which captain is a female and a PhD degree holder?
a)   B
b)   D
c)   C
d)   F
e)   None of these
3). Which of the following groups represent the male group of captains who have PhD degrees?
a)   ADE
b)   CEH
c)   EDS
d)   DEH
e)   Cannot be determined
4). C is the captain of which of the following games?
a)   Cricket
b)   Hockey
c)   Badminton
d)   Kho-Kho
e)   None of these
5). Which of the following combinations is true?
a)   B – Male – Hockey – PhD
b)   C – Female – Badminton – PhD
c)   D – Male – Cricket – PhD
d)   G – Male – Lawn Tennis – PhD
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Read the following information carefully and answer the questions that follow.
Twelve friends are sitting in two squares. One square is inside another. U, V, W, X, Y and Z are in the outer square facing inward. I, J, K, L, M and N are sitting in the inner square facing outward. They all are sitting in such a way that in each square four persons are sitting in the middle of the sides and two persons are sitting on diagonally opposite corners. Each friend in the inner square is facing another friend of the outer square. There are exactly two persons sitting between U and Y. M sits second to the left of I. W is on the immediate left of the one who is facing I. Neither M nor I face either Y or U. X is facing N and V is not opposite W in the outer square. Y is not sitting adjacent to X. J is not facing U. between J and L there are as many persons as between W and Z.


6). Who is sitting opposite J?
a)   Z  
b)   V  
c)   Y
d)   Data inadequate        
e)   None of these
7). Z is facing which of the following persons?
a)  
b)   L  
c)   I
d)   Data inadequate        
e)   None of these
8). Who is sitting on the immediate left of W?
a)   I   
b)   X  
c)   U
d)   Data inadequate        
e)   None of these
9). Four of the five are alike in a certain manner. Select the one which is not similar to the other four.
a)   W, M     
b)   I, X        
c)   L, Y
d)   N, V       
e)   K, M
10). Who is sitting second to the left of L?
a)   I   
b)  
c)   N
d)   Data inadequate        
e)   None of these

Answers:

1).b   2).c   3).d   4).c   5).b   6).c   7).a   8).c   9).e   10).a

Directions (1-5):




0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">