6 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-8:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Twelve friends A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K and L were born in different months of the same year. A was born in the month of April and G was born in the month of August. J was born in the month immediately preceding the month in which K was born and immediately succeeding the month in which C was born. J was not born in the month of October nor in February. There is a gap of two months between the birthdays of L and B. There were 30 days in the month in which L was born. D was born in the month immediately after the month in which I was born. There were 31 days in the month in which D was born. There is a gap of one month between the birthdays of B and F. E and H were born in that months which had 31 days each.

1). In which of the following months B was born?
a)   December
b)   June
c)   March
d)   November
e)   September

2). Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
a)   L
b)   A
c)   J
d)   K
e)   B

3). Who among the following was born in the month of February?
a)   J
b)   L
c)   E or H
d)   C
e)   I
4). How many friends did celebrate their birthdays after F ?
a)   None
b)   Three
c)   Four
d)   Five
e)   Six

5). If I is related A and B is related to J on the basis of months in which they were born, then with which of the following L is related on the same basis?
a)   G
b)   A
c)   K
d)   E
e)   H


Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Six plays A, B, C, D, E and F are to be staged starting from Monday and ending on Sunday with one of the days being an off day, not necessarily in the same order, Each of the plays has different time duration: ½ hour, 1 hour, 1 ½ hours, 2 hours, 2 ½ hours and 3 hours, again not necessarily in the same order.
Sunday is not an off day and a Play of ½ hour duration is staged on that day. Play A is staged immediately before Play E. There are two plays staged between Play F which is for 3 hours and Play C which is for 1 ½  hours. The off day is after the staging of Play E and there are two days between the off day and Play A. Play D which is for 2 hours is not staged on Monday. The play staged immediately before the off day is of 3 hours. Play A is for less than 2 ½ hours.

6). What is the time duration of Play B?
a)   2 ½ hours
b)   2 hours
c)   1 hour
d)   ½ hour
e)   None of these

7). Which day is the off day?
a)   Tuesday
b)   Monday
c)   Friday
d)   Saturday
e)   Cannot be determined

8). Which of the following combinations of Play - Day - Time Duration is correct ?
a)   E - Wednesday - 2 hours
b)   A - Tuesday - 1 hour
c)   C - Thursday – 1 ½ hours
d)   F - Tuesday - 3 hours
e)   None is correct

9). On which day is Play D staged?
a)   Wednesday
b)   Saturday
c)   Tuesday
d)   Friday
e)   Cannot be determined

10). How many plays are staged before the off day?
a)   Two
b)   One
c)   Five
d)   Three
e)   None of these

Answers:                    
1). e) 2). c) 3). e) 4). d) 5). a)  6). d)  7). c)  8). b)  9). b)  10). e) 

Explanation:
Directions (Q. 1-5):

Month
Friend
January
E / H
February
I
March
D
April
A
May
E / H
June
L
July
F
August
G
September
B
October
C
November
J
December
K

 1). B was born IN September.
Answer: e)
2). Except J, all others are born in the months having 30 days.
Answer: c)
3). I was born in January.
Answer: e)
4). F was born in July, So Five friends celebrate their birthdays after F.
Answer: d)
5). The difference of the each friend birth is one month gap.

Answer: a)

Directions (Q. 6-10):
Days
Play
Duration
Monday
C
1 ½ hours
Tuesday
A
1 hour
Wednesday
E
2 ½ hour
Thursday
F
3 hour
Friday
-
Off day
Saturday
D
2 hours
Sunday
B
½ hour
6). Duration of Play B is ½ Hour.
Answer: d)
7). Friday is off day.
Answer: c)
8). A—Tuesday — 1 Hour is correct.
Answer: b)
9). D is staged on Saturday.
Answer: b)
10). Four plays were staged before the off day.

Answer: e)



More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">