7 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Solutions Updated]

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-9:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1- 5): Read the following information carefully and answer the questions following it.
A hostel accommodates twelve persons in six rooms. The persons are A, B, C, D, E, F, P, Q, R, S, T and U. The rooms are #1, #2, #3, #4, #5 and #6. Each room of the hostel is coloured with different colours. Those colours are: blue, green, yellow, beige, pink and white. Each room accommodates only two persons. A, B, Q, R, T and U are the only males in the group. Females’ rooms are odd-numbered whereas males’ rooms are even-numbered. A and B share a room. C’s roommate is not D. E does not live in #6, which is yellow. Neither room #5 nor room #4 is blue or beige. The pink room has an odd number but it is not room #3. F lives in room #5 with D. P’s roommate is not S. The blue room is even-numbered. R lives in the green room whereas D lives in the white room. S does not live in room #3. T’s room is blue.

1). Who among the following are accommodated in the pink- coloured room?
a)   E and S
b)   C and S
c)   P and C
d)   Data inadequate
e)   None of these

2). Who among the following are accommodated in room #3?
a)   P and C
b)   P and E
c)   C and E
d)   Data inadequate
e)   None of these

3). In which room are A and B accommodated?
a)   #2
b)   #4
c)   #6
d)   Data inadequate
e)   None of these

4). Which of the following statements is/are definitely true?
I. U is the partner of T.
II. Q is the partner of T.
III. R is the partner of Q.
IV. U is the partner of R.
a)   Only I
b)   Only II
c)   Only III
d)   Both I and III
e)   None

5). Which of the following statements is/are definitely false?
I. A and B are accommodated in the yellow room.
II. Q is accommodated either in the blue room or in the green room.
III. C is accommodated either in the pink room or in the beige room.
IV. U is accommodated in room #2.
a)   None
b)   Only IV
c)   Only I and IV
d)   Only II and IV
e)   All are true


Direction (Q. 6-10) : Read the given information carefully and answer the questions that follow.
Twelve wards N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y of a hospital are in two parallel buildings. Building 1 is facing west and Building 2 is facing east. Wards P, Q, R, S, T and U are in Building 1 and wards N, O, V, W, X and Y are in Building 2. Each ward of Building 1 is exactly opposite the other ward in Building 2.
● Ward V, which is at one of the ends of the building, is second to the left of ward Y.
● There are two wards between ward N and O.
● There is only one ward between ward S and T.
● Ward U is third to the right of Q.
● Ward U is not opposite either V or Y.
● Ward S and T are not opposite V. Ward P is adjacent to ward S.
● Ward W, which is not opposite T, is not adjacent to N.

6).Which ward is opposite Q?
a)   N
b)   Y
c)   W
d)   X
e)   O

7). How many wards are there between wards R and S?
a)   Four
b)   Three
c)   Two
d)   One
e)   None of these

8). Ward R is related to ward X in the same way as ward U is related to O, based on the given arrangement. Who among the following is Q related to, following the same pattern?
a)   N
b)   V
c)   W
d)   Y
e)   None of these

9). Which of the following wards are at the ends of the building?
a)   V, O
b)   U, Q
c)   V, W
d)   R, T
e)   None of these

10). Which of the following statements is true about P?
a)   Ward Y is opposite ward P.
b)   Ward N is not the neighbour of that ward which is opposite P.
c)   Ward S is not adjacent to ward P.
d)   Ward P is 2nd from the right end.
e)   Ward O is opposite that ward which is 3rd to the left of ward P.

Answers:

1)d  2)d   3)c   4)e   5)a   6)e   7)c   8)a   9)d   10)a

Direction: (01 to 05)
Room No.
Persons
Colour of  the house
#1
E or C and S
Pink
#2
U or Q and T
Blue
#3
C  or E and P
Beige
#4
Q or U and R
Green
#5
F and D
White
#6
A and B
Yellow

Direction: (06 to 10)





More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">