7 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-10

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-10:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). A sells an article to B at a profit of 5% and B sells it to C at a loss of 5%. If C pays Rs 23.94 for it, what did it cost A?
a) Rs24
b) Rs25
c) Rs26
d) Rs30
e) Rs32

2). If the ages of P and R are added to twice the age of Q, the total becomes 59. If the ages of Q and R are added to thrice the age of P, the total becomes 68. And if the age of P is added to thrice the age of Q and thrice the age of R, the total becomes 108. What is the age of P?
a) 15 yrs
b) 19 yrs
c) 17 yrs
d) 12 yrs
e) None of these

3). To do a certain work B would take three times as long as A and C together and C twice as long as A and B together. The three men together complete the work in 10 days. How long would each take separately?
a) 40, 25, 24
b) 30, 30, 24
c) 35, 35, 24
d) 40, 30, 24
e) 40, 30, 25

4). The cost of etching a glass with design varies directly as the square of its area. It will cost Rs. 8000 to etch a glass plate of 1m × 1m dimension. What would be the loss to the artist if he were to etch 4 pieces of dimension 1/2 m × 1/2 m instead of the 1m × 1m piece?
a) Rs 5000
b) Rs 4000
c) Rs 2000
d) Rs 6000
e) None of these

5). The salaries of A, B, C are in the ratio 2 : 3 : 5. If the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries then what will be the new ratio of their salaries?
a) 3 : 3 : 10
b) 10 : 11 : 20
c) 23 : 33 : 60
d) Cannot be determined
e) None of these

REASONING
Direction (Q.6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
Six friends Aditya, Shivam, Jai, Inder, Shankar and Narendra from six different areas, viz Bhagalpur, Patna, Darbhanga, Katihar, Madhubani and Vaishali, go for shopping in six different shopping complexes, viz Sahara, GIP, CSM, V3S, Shipra and select City walk, but not necessarily in the same order. Three different types of transports are used by them, viz Car, Bus and Metro, in such a manner that two persons use the same type of transport but not necessarily in the same order.
1) Aditya uses car and lives in Vaishali but he does not go to CSM and select City walk.
2) The person going to Shipra Complex uses car and the one going to GIP uses bus.
3) Shankar uses the same type of transport as the person from Darbhanga.
4) CSM Complex is chosen by the person who uses bus.
5) Jai is neither from Bhagalpur nor from Madhubani and he goes to Shipra Complex.
6) One of the persons who use Metro goes to Sahara Complex.
7) Shivam is from Katihar and goes to GIP. He does not use the same transport as Inder.
8) Narendra is neither from Patna nor from Madhubani.
9) Select City walk and GIP Complex are not visited by the persons who use car.
10) The persons from Katihar and Bhagalpur are using the same type of transport.

6). Who are using Metro?
a) Inder and Shankar
b) Narendra and Inder
c) Shankar and Aditya
d) Aditya and Narendra
e) None of the above

7). Who is going to V3S Complex for shopping?
a) Narendra
b) Aditya
c) Jai
d) Inder
e) None of the above

8). Who is using the same transport as Narendra?
a) Aditya
b) Shivam
c) Shankar
d) Jai
e) None of the above

9). Inder belongs to which of the following places?
a) Patna
b) Vaishali
c) Madhubani
d) Darbhanga
e) None of the above

10). Jai is using which of the following transports?
a) Car
b) Bus
c) Metro
d) Data inadequate
e) None of the above


ENGLISH
Directions (Q.1-5): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11). Vision is usually ________ most effectively when many different ______ are used.
a)   developed,  manifestations
b)   adapted,  organisations
c)   communicated,  vehicles
d)   exhibited,  forms
e)   described,  thought

12). People who have been through difficult, painful and not very _______ change efforts often end up ______ both pessimistic and angry conclusions.
a)   Successful,  drawing
b)   Meaningful,  projecting
c)   Reliable,  evolving
d)   Strong,  following
e)   Challenging,  lamenting

13). The human mind is never _________; it advances or it _______.
a)   Absolute,  diminishes
b)   Dynamic,  stops
c)   Perfect,  disintegrates
d)   Stationary,  retrogrades
e)   Happy,  decomposes

14). If misery is the effect of ill fortune, it ought to be pitied, if of ____ to be ______.
a)   Virtue,  criticised
b)   Virtue,  protected
c)   Calamity,  reverenced
d)   Vice,  reverenced
e)   Virtue,  reverenced

15). It would be impossible for us to continue living in this world if each of us ________ exactly what fate had in ______ for him.
a)   Follow,  plan
b)   Appreciate,  strategy
c)   Design,  anticipation
d)   Visualize,  hidden
e)   Knew,  store

 Answers:
1)a   2)d   3)d   4)d   5)c   6)a   7)b   8)b   9)d   10)a  11)d   12)a   13)d   14)e   15)e  

Solutions:
1). a) In the whole transaction there is a gain of 5% and a loss of 5%, so calculating figures would be 105, 95 and 100.
B’s cost of price = 23.94 × 100/95
A’s cost of price = 23.94 × 100/95 × 100/105 = Rs.24

2). d) P + R + 2Q = 59; Q + R + 3P = 68
And P + 3(Q + R)=108
Solving the above two equations, we get P = 12 yrs.

3). d) Number of days taker, by B = (Number of days taken by A + B + C) x (3 + 1) = 10 × (3+1) = 40 days
Similarly, Number of days taken by C = 10 (2 + 1) = 30 days
Number of days taken by A = 1/[(1/10) – (1/40 + 1/30)] = 24 days

4). d) Since the cost of C α A2  => C = KA2  
8000 = KA2  => K = 8000
If he were to etch a ½ m x ½ m glass, it will have an area of ¼ sqm.
C = 8000 x (1/4)2 = 8000 x 1/16 = 500
And 4 such glasses will fetch him Rs.2000.
Therefore, his loss will be Rs.6000.

5). c) Let A = 2x, B = 3x and C = 5x
A’s new salary = 115/100 × 2x = 23x/10
B’s new salary = 110/100 × 3x = 33x/10
C’s new salary = 120/100 × 5x = 6x
New ratio = 23x/10 : 33x/10 : 6x = 23 : 33 : 60 

(6 – 10):
Persons
Transport
Place
Complex
Aditya
Car
Vaishali
V3S
Shivam
Bus
Katihar
GIP
Jai
Car
Patna
Shipra
Inder
Metro
Darbhanga
City Walk
Shankar
Metro
Madhunbani
Sahara
Narendra
Bus
Bhagalpur
CSM
6). a)
7). b)
8). b)
9). d)

10). a)


 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">