8 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-11

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-11:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): What should come in the place of (?) in the following number series?
1). 253        1981  2981  3492  3709  ?
a) 3833
b) 3925
c) 3773
d) 3837
e) 3971

2). 20 38      72      136    256    480
a) 720
b) 816
c) 896
d) 928
e) 864

3). 5  12      39      160    ?
a) 795
b) 645
c) 805
d) 765
e) 725

4). 240        120    80      60      48      ?
a) 36
b) 32
c) 45
d) 42
e) 40

5). 4  5        18      81      388    ?
a) 783
b) 828
c) 1293
d) 2065
e) 1945

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:
Eight award winners from different professions A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre. Their professions are author, footballer, scientist, soldier, banker, teacher, chief and artist, not in the same order.
A and F are immediate neighbours of each other. Neither A nor F is an artist. Two people sit between D and the footballer. Scientist sits second to right of C. The artist sits third to right of G. Soldier is not an immediate neighbour of the artist. C is an immediate of G. B sits second to right of H. Only one person sits between C and the teacher. Author sits second to the right of A. D is an banker. Banker sits second to the left of A. H is neither artist nor a scientist.

6). What is the position of F with respect of the artist?
a) immediate right
b) third to the left
c) second to the right
d) fourth to the left
e) second to the left

7). Who sits exactly between the teacher and the footballer?
a) the author
b) the artist
c) G and H
d) C and B
e) the scientist and the chief

8). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a) D is an immediate neighbour of G
b) G is a banker
c) the banker and the teacher are immediate neighbours of each other
d) soldier sits exactly between scientist and the chief
e) Author sits second to the right of the chief

9). What is the profession of G?
a) Chief
b) Soldier
c) Banker
d) Teacher
e) Scientist

10). Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) G – Author
b) A – Scientist
c) H – Chief
d) E – artist
e) D – Soldier


ENGLISH
Directions (11-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate words.

It’s really (11) that major political parties have (12) advertisements which attack prominent political personalities.  This is disgraceful. These politicians are so-called (13) of democracy and are expected to be role models for the citizens of this country.  Therefore it’s high time they understood the value of a (14) election campaign and showed a little bit of maturity, so that (15) of their winning or losing, people can look up to them with respect, for the kind of ideologies they pursue.
11).
a)   surprising
b)   usual
c)   challenging
d)   discernible
e)   striking
12).
a)   favoured
b)   created
c)   issued
d)   raised
e)   directed
13).
a)   future
b)   upholders
c)   stars
d)   performers
e)   builders
14).
a)   dignified
b)   drastic
c)   participatory
d)   friendly
e)   subjective
15).
a)   beyond
b)   irrespective
c)   unless
d)   ahead
e)   away

Answers:
1)c   2)c   3)c   4)e   5)d   6)c   7)a   8)e   9)b   10)d  11)a   12)a  13)b   14)a   15)b 

Solutions:

1). c) The pattern is
253 + 123 = 1981, 1981 + 103 = 2981, 2981 + 83 = 3493, 3493 + 63 = 3709, 3709 + 43 = 3773
2). c) The pattern is
20 x 2 – 2 = 38, 38 x 2 – 4 = 72, 72 x 2 – 8 = 136, 136 x 2 – 16 = 256, 256 x 2 – 32 = 480, 480 x 2 – 64 = 896
3). c) The pattern is
5 x 2 + 2 = 12, 12 x 3 + 3 = 39, 39 x 4 + 4 = 160, 160 x 5 + 5 = 805
4). e) The pattern is
240 x ½ = 120, 120 x 2/3 = 80, 80 x ¾ = 60, 60 x 4/5 = 48, 48 x 5/6 = 40
5). d) The pattern is:
4 x 1 + 13 = 5, 5 x 2 + 23 = 18, 18 x 3 + 33 = 81, 81 x 4 + 43 = 388, 388 x 5 + 53 = 2065

(6 – 10):

6). c)
7). a)
8). e)
9). b)
10). d)



 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">