9 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-12

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-12:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). The monthly incomes of P and Q are in the ratio 4:3 and their monthly expenditures are in the ratio of 6:5. The monthly savings of P and Q are in the ratio 3:1. The monthly savings of P is Rs. 2500 more than twice the monthly savings of Q. Find the monthly expenditure of P.
a) Rs. 35000                                                                                           
b) Rs. 37500
c) Rs. 43500
d) Rs. 31500
e) None of these

2). A man covered a certain distance at some speed. Had he moved 3 kmph faster, he would have taken 40 minutes less. If he had moved 2 kmph slower, he would have taken 40 minutes more. The distance(in km) is:
a) 40km                
b) 28                  
c) 42
d) 48                        
e) None of these

3). A person took a loan of Rs. 6000 for 3 years, at 5% per annum compound interest. He repaid Rs. 2100 in each of the first 2 years. The amount he should pay at the end of 3rd year to clear all his debts is
a) Rs.2425.50
b) Rs.2552.50   
c) Rs.2635.50 
d) Rs. 2745.50
e) None of these

4). In an examination paper of five question, 5% of the conditions answered all of them and 5% answered none. Of the rest, 25% candidates answered only one question and 20% answered 4 questions. If 396 candidates answered either 2 questions or 3 questions, the number of candidates that appeared for the examination was:
a) 850
b) 900
c) 800
d) 1,000
e) None of these

5). A bakery bakes cake with expectation that it will earn a profit of 40% by selling each cake at marked price. But during the delivery to showroom 16% of the cakes were completely damaged and hence could not be sold. 24% of the cakes were slightly damaged and hence could be sold at 80% of the cost price. The remaining 60% of the cakes were sold at marked price. What is the percentage profit in the whole consignment?
a) 3.2
b) 2.4
c) 2.8
d) 4.2
e) 3.6

REASONING
Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre but not necessarily in the same order. B sits second to the left of H’s husband. No female is an immediate neighbour of B. D’s daughter sits second to the right of F. F is the sister of G. F is not an immediate neighbour of H’s husband. Only one person sits between A and F. A is the father of G. H’s brother D sits to the immediate left of H’s mother. Only one person sits between H’s mother and E. Only one person sits between H and G. G is the mother of C. G is not an immediate neighbour of E.

6). How many people sit between D’s daughter and the husband of H when counted in clockwise direction from D’s daughter?
a) None   
b) One
c) Two   
d) Three
e) Five

7). Who is the grandson of A?
a) D 
b) C
c) E 
d) G
e) F

8). Which of the following would come in place of question mark based upon the given seating arrangement?
AE   CH  BF DG ?
a) HC 
b) FB
c) EA  
d) GD    
e) None of these

9). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a) B is the mother of F
b) F is an immediate neighbours of a male.
c) D is the son of B and both are immediate neighbors of each other
d) Four people sit between H’s husband and D’s daughter
e) E is the daughter of A

10). What is the position of the A’s wife with respect to H’s brother?
a) Immediate left 
b) Second to the left
c) Third to the right 
d) Second to the right
e) Third to the left

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): In each of the following sentence there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers a), b), c), d) and e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

11). Academicians must be ______ to function without ____ from politicians and bureaucrats.
a)   Trained, guidelines
b)   Equipped, recommendation
c)   Taught, lessons
d)   Promoted, support
e)   allowed, hindrance

12). Introduction of reservation for the economically weak is a welcome step ____ it comes ___  late.
a)   Although, almost
b)   Despite, clearly
c)   Though, rather
d)   Basically, normally
e)   For, quite

13). Till these criminals are brought to ____, there is little ____ for celebrating Independence Day.
a)   Justice, justification
b)   Book, realistic
c)   Jails, success
d)   Mainstream, hope
e)   Penalty, cause

14). ____ strikes bring the administration to a ____ halt.
a)   Unending, serious
b)   Frequent, grinding
c)   Usual, temporary
d)   Monotonous, screeching
e)   Haunting, compromising

15). The ____ of the new tourism policy has resulted in the increase of foreign tourists’ ___ in India
a)   Announcement, attraction
b)   Drawing, attention
c)   Creation, visiting
d)   Implementation, flow
e)   Approval, traffic

Answers:
1)b   2)a   3)a   4)c   5)a   6)d   7)b   8)c   9)c   10)b 11)e  12)c  13)a  14)b   15)d

Solutions:

1). b) Let the monthly income of P and Q be 4x and 3x respectively.
Let the monthly expenditure of P and Q be 6y and5y respectively.
Monthly savings of P and Q are 4x – 6y and 3x – 5y respectively.
[(4x – 6y)/3x – 5y] = 3:1
Let 4x – 6y = 3k and 3x – 5y = k
=> 3k = 2500 + 2k
=> K = 2500 and hence 3k = 7500
Therefore 4x – 6y = 7500 and 3x – 5y = 2500
=> 3(4x – 6y) – 4(3x – 5y) = 22500 – 10000 => 2y = 12500
Monthly expenditure of P = 6y = 3 x 2y = 3 x 12500 = 37500

2). a) Let distance be x kmph and speed y kmph
 x/y - x/(y+3) = 40/ 60 _____________ (i)
 x/(y-2) - x/y = 40/60 ______________ (ii)
 from eqution (i) & (ii)
 y = 12 kmph
 x = 40 km

3). a) Amount for first year=6000 × 105/100=6300
After repaid 2100 the rest amount=6300 – 2100=4200
Amount for 2nd year=4200 × 105/100=4410
After repaid 2100 the rest amount=4410 – 2100=2310
Amount for 3rd year=2310 × 105/100=2425.5

4). c) Let total no of candidates = 1000
So, 1000 – (50 +50+900 × ¼ +900 × 1/5) = 396
495 = 396
1000 = 396/495 × 1000 = 800

5). a) Let total no’s of cake = 100& CP of each coke = 1 Rs.
MP of each coke = 1.4
SP of 24% coke = 24 × 0.8 = 19.2
SP of 60% coke = 60 × 1.4 = 84
Total SP = 84 + 19.2 = 103.2
Profit = 103.2 – 100
Profit = 3.2%
(6 – 10):



     
6). d) H, F and G
7). b)
8). c) EA
9). c)
10). b)


 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">