10 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-13

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-13:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). A boat takes 150 min less to travel 40 km downstream than to travel the same distance upstream. The speed of the stream is 4 km/hr. What is the downstream speed?
a)   16 kmph
b)   12 kmph
c)   10 kmph
d)   8 kmph
e)   None of these

2). At present Saran is four times Mahesh’s age. After 8 years Saran will be 3 times Mahesh’s age. How many times will Saran’s age be in another 8 years times with respect to Mahesh’s age ?
a)   2
b)   2.5
c)   3
d)   4.5
e)   None of these

3). A and B entered into a partnership investing Rs.12000 and Rs.10000 resp. After 3 months A withdrew Rs.3000 while B invested Rs.4000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of Rs.15000. The share of B exceeds that of C, out of a total profit of Rs.25,000 after one year by
a)   Rs.4546
b)   Rs.5446
c)   Rs.5400
d)   Rs.4800
e)   None of these

4). 10 women completed 2/7th of work in 18 days working 6 hours each day. After this 5 women left and 2 men joined. In how many days working same number of hours, the remaining work will get completed if 1 man is equal to 2 women?
a)   50
b)   55
c)   70
d)   58
e)   62

5). Three taps A,B and C can fill a tank in 20,30 and 40 minutes respectively. All the taps are opened  simultaneously and after 5 minutes tap A  was closed and then after 6 minutes tab B was closed .At the moment a leak developed which can empty the full tank in 60 minutes. What is the total time taken for the completely full? 
a)   24 minutes
b)   25 minutes
c)   35 minutes
d)   40 minutes
e)   None of these.
REASONING QUESTIONS

Directions (6 – 10): Study the information given below and answer the following questions
7 sportsmen – A, B, C, D, E, F, and G belonging to different countries – Australia, China, India, Japan, Korea, Russia and the USA participated in different sports – Archery, Football, Hockey, Shooting, Swimming, Table Tennis and Wrestling. Each of them won one medals among Gold, Silver and Bronze. At least two persons won each of Gold, Silver and Bronze medals.
E participated in Swimming but is neither from Russia nor from Korea. D is from China but participated neither in Football nor in Wrestling. Only A and C won the Bronze, but not in Wrestling and also neither of them is from Korea. The person from India won Gold medal. The person from Japan won Silver for Archery. B participated in Hockey. Neither of the two, F and the person from Korea participated in Table Tennis. Only F and the person from China won the Gold. F is neither from the USA nor from Russia. The person from Australia participated in Shooting and won the bronze but is not A.
6). Who among the following won the Silver?
a)   B
b)   The person from the USA
c)   The person participated in Wrestling
d)   Both B and the person from the USA
e)   None of these

7). In which sport did F participate?
a)   Football
b)   Table Tennis
c)   Wrestling
d)   Shooting
e)   Cannot be determined

8). To which country does C belong?
a)   Russia
b)   Australia
c)   USA
d)   China
e)   Japan

9). Which among the following is correctly matched?
a)   Swimming - India
b)   Table Tennis - USA
c)   Wrestling - Australia
d)   Hockey - Korea
e)   Football - China

10). Who among the following has won Gold?
a)   G
b)   The person who is from Korea.
c)   The person who participated in Shooting
d)   The person who is from India
e)   None of these⁠⁠⁠⁠


ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q. 11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted- Find out which option can be used to fill up the blank in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

11). The water transport project on the west coast is _____ to get a shot in the arm with a new plan in which the Road Development Corporation will build the infrastructure and a private party to operate the service.
a)   scheduled, let l
b)   verge, permit
c)   set, sanctions
d)   slated, allow
e)   bound, task

12). As the weekend finally rolled around the city folk were not only _____ happy to settle down and laugh their
cares _____.
a)   just, afar
b)   Too, away
c)   extremely, off
d)   Very, up
e)   So, on

13). The flood of brilliant idea has not only _____ us, but also encouraged us to _____ the last date for submission of entries.
a)   Overwhelmed, extend
b)   Enjoyed, stretched
c)   Dismayed, decide
d)   Scared, scrap
e)   Happy, boundary

14). ______ about the prolonged power cuts in urban areas, the authorities have decided to _____ over to more reliable and eco-friendly systems to run its pumps
a)   Worried, shift
b)   Frantic, move
c)   Troubled, jump
d)   Concerned, switch
e)   Endangered, click

15). The high cut off mark this year have _____ college seekers to either _____ for lesser known colleges or change their subject preferences.
a)   Cajoled, ask
b)   Pressured, sit
c)   Forced, settle
d)   Strained, compromise
e)   Entrusted ,wait

Answers:
1)a   2)b   3)a   4)a   5)a   6)d   7)c   8)b   9)d   10)d 11 d) 12 b) 13 a) 14 d) 15 c)

Solutions:
1. A) Let speed of boat in still water = x km/hr
So speed upstream = x – 4, and speed downstream = x+4
Now given: Time to travel 40 km downstream = time to travel 40 km upstream – 150/60
So 40/(x+4) = 40/(x – 4) – 5/2
8/(x – 4) – 8/(x+4) = 1/2
x+4 – (x – 4)/(x2 – 16) = 1/16
solve, x = 12
so downstream speed = 12+4 = 16 kmph
2. B) 4x+8 = 3(x+8)
4x+8 = 3x+24
X = 16
After 8 more years
M = 16+16 = 32
S = 4 × 16 + 16 = 64+16 = 80
80/32 = 2.5 times
3. A) (12000 × 3+9000 × 9):(10000 × 3+14000 × 9):(15000 × 6)
=>117000:156000:90000
=>117:156:90 => 39:52:30
B = 52 × 25000/121 = 10744
C = 30 × 25000/121 = 6198
Diff = 10744 – 6198 = 4546
4. A) Remaining work = 1 – 2/7 = 5/7
After 18 days, 5 women left and 2 men joined so 4 women joined (1m = 2w), now number of women is 5+4 = 9, so
10×18×6×(5/7) = 9×D2×6×(2/7)
Solve, D2 = 50
5. A) A, B, C do it in 20, 30, 40 min respectively Let total work be 120
Efficiency of A, B, C = 6, 4, 3 respectively
First 5 min work = 13 × 5 = 65
Remaining = 120-65 = 55
Next 6 min work = 7 × 6 = 42
Remaining = 13
Now, 120 work is done by leak in 60 minutes
Leak's efficiency = 120/60 = -2(as it empties the tank)
Leak +C = 3 – 2= 1
time taken = 13/1 = 13 minutes
Total time taken = 5+6+13 = 24 Minutes

(6 – 10):
Person
Country
Sport
Medal
A
Russia
Foot Ball
Bronze
B
Korea
Hockey
Silver
C
Australia
Shooting
Bronze
D
China
Table Tennis
Gold
E
USA
Swimming
Silver
F
India
Wrestling
Gold
G
Japan
Archery
Silver
6. D) 7. C) 8. B) 9. D) 10. D) 11. D) 12.  B) 13. A) 14. D) 15. C)



 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">