11 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-14

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-14:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

                                          QUANTITATIVE APTITUDE
1). Arjun owned 950 gold coins all of which the distributed amongst his three daughters Lalitha, Anitha and Neha. Lalitha gave 25 coins to her husband, Anitha donated 15 coins and Neha made jewellery out of 30 coins. The new respective ratio of the coins left with them was 20:73:83. How many gold coins did Anitha receive from Mr. Arjun?
a) 360
b) 370
c) 380
d) 490
e) 550

2). A contractor undertook to do a piece of work in 125 days and employs 175 men to carry out the job, but after 40 days, he finds that one a quarter of the work had been carried out. How many more men should be employed to finish the work in time?
a) 86
b) 72
c) 92
d) 52
e) 78

3). An elevator in a 12-storey building travels the rate of 1 floor every 15 seconds. At the ground floor and the top floor, the lift stops for 50 sec. How many round trips will the elevator make during a 5 ½ hour period?
a) 43 approx
b) 53 approx
c) 32 approx
d) 37 approx
e) None of these

4). In how many ways can 5 boys be chosen from 6 boys and 4 girls so as to include exactly one girl ?
a) 252
b) 210
c) 126
d) 60
e) 72

 5). A person lent out a certain sum on simple interest and the same sum on compound interest at a certain rate of interest per annum. He noticed that the ratio between the difference of compound interest and simple interest of 3 years and that of 20 years is 25 : 8. The rate of interest per annum is:
a) 10%
b) 11%
c) 12%
d) 12 1/2%
e) None of these

                                         REASONING QUESTIONS

Directions (6 – 8): Study the following information and answer the questions followed:
There are three houses on each side of the road. These six houses are labeled as P, Q, R, S, T and U. The houses are of different colours, namely, Red, Blue, Green, Orange, Yellow and White. The houses are of different heights.
T, the tallest house, is exactly opposite to the Red coloured house. The shortest house is exactly opposite to the Green coloured house. U, the Orange coloured house, is located between P and S. R, the Yellow coloured house, is exactly opposite to P. Q, the Green coloured house, is exactly opposite to U. P, the White coloured house, is taller than R, but shorter than S and Q.

6). Which among the following building were located on same side of the road?
a) P, U and T
b) Q, R and T
c) Q, R and S
d) Can’t be determined
e) None of these

7). If tallest building is ranked as 1 then what will be the rank of building S?
a) 2
b) 3
c) 4
d) either a or b
e) Can’t be determined

 8). What is the name of the Blue colour building?
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T

Directions (9 – 10): In the following questions, the symbols δ, @, #, % and & are used with the following meaning as illustrated below.
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P δ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P # Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P & Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
Now is each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II, II and IV given below them is / are definitely true and give your answer accordingly.

9). Statement: J δ F, F @ N, N % H, H # G
Conclusions: I. G & N, II. N # J, III. F & J, IV. J @ G 
a) I and II are true
b) I, II and III are true
c) II, III and IV are true
d) All, I, II, III and IV are true
e) None of the above

10). Statement: A @ B & C # D % E δ F # G
Conclusions: I. D # G, II. B δ E, III. C @ F IV. A & C
a) Only I is false
b) Only II is false
c) Only I and II are false
d) Only IV is true
e) None of these


                                                     ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q. 11-15): which of the phrases a), b). c) and d) given below each sentences should replace the phrase printed in bold to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark e), ie “No correction required”, as your answer.

11). The Supreme Court ruled that no professional institution can charge capitation fee from students seeking for the admission.
a)   Seeking of admission
b)   Seeking towards admission
c)   Seeking admission
d)   Seeking admission for
e)   No correction required

12). He called for a moratorium on all issues which serve as impediment to the development of the nation
a)   He did call on
b)   He used to call of
c)   He called only to
d)   He had been calling therefore
e)   No correction required

13). India has definitely taken a significant peace initiatives for all its neighbours.
a)   Peace initiative with
b)   Peaceful initiatives towards
c)   Initiative for peace of
d)   Peace with initiatives for
e)   No correction required

14). If terrorism has to be wiped out of the globe, its roots have to be destroyed.
a)   Is wiped out
b)   Needs being wiped out
c)   Needs wiped out
d)   Has been wiped out
e)   No correction required

15). Any other nation would have taken months and years in recovering of such carnage.
a)   Of recovering due to such carnage
b)   For recovering of such wild carnage
c)   To recover in such a carnage
d)   To recover from such carnage
e)   No correction required


Answers:
1)c   2)b   3)a   4)d   5)d   6)b   7)d   8)e   9)a   10)d  11)c   12)e   13)a   14)e   15)d

Solutions:
1). c) Let Lalitha, Anita and Neha have 20x, 73x and 83x gold coins at present.
Initially, Lalitha has (20x + 25) coins, Anitha had (73x + 15) coins and Neeha had (83x + 30) coins.
Then 20x + 25 + 73x + 15 + 83x + 30 = 950 => 176x = 880 => x = 5
Therefore, Anitha had 73 × 5 + 15 = 380coins
2). b)
Men
Days
Work
175
40
¼
? (x)
85
¾
x = 175 × 40/85 × (¾)/(1/4) = 247
=> 247 – 175 = 72. That is 72 men will have to be employed.
3). a) Time taken for the elevator to make 1 round trip starting from the ground = 50 sec + 50 sec + 12 × 15 sec + 12 × 15 secs = 100 + 180 + 180 = 460 sec
Total number of round trips = (Total Time Taken)/(Time taken for one round trip)
= (5 ½ × 60 × 60)/460 = 11 × 60 × 60 / 2 × 460 = 43 approx.
4). d) One girl can be chosen in 4C1 = 4 ways and 4 boys can be chosen in 6C4 = 15 ways
∴ Total number of ways = 4 x 15 = 60 ways.
5). d) Let the principal be Rs. P and rate of interest be R% per annum.
Difference of C.I and S.I for 2 years = [P x (1 + R/100)2 – P] – (P x R x 2/100) = PR2/104
Difference of C.I and S.I for 3 years = [P x (1 + R/100)3 – P] – (P x R x 3/100) = PR2/104[(300 + R)/100]
Therefore, { PR2/104[(300 + R)/100]}/{ PR2/104} = 25/8 => (300 + R) = 625/2 => R = 12.5%

(6 – 8):
Colour
Rank
Name

Name
Rank
Colour
White
4
P

R
5
Yellow
Orange
6
U

Q
2/3
Green
Red
2/3
S

T
1
Blue
 6). b)
7). d)
8). e)
(9 – 10):
P is
Symbol
%
@
δ
#
&
Meaning
> 
=
< 
Than Q
9). a) Given Statements: J δ F, F @ N, N % H, H # G
Decoded statements: J = F, F ≤ N, N > H, H ≥ G
Combined Statement: J = F ≤ N > H ≥ G
Conclusions:
I. G & N => G < N => From statement: N > H ≥ G => N > G Hence True
II. N # J => N ≥ J => From statement: J = F ≤ N => J ≤ N Hence true
III. F & J => F < J => From statement: J = F Hence false
IV. J @ G => J ≤ G => From statement: J = F ≤ N > H ≥ G => Relationship between J and G cannot be established. Hence false.
10). d) Given Statements: A @ B & C # D % E δ F # G
Decoded Statement: A ≤ B < C ≥ D > E = F ≥ G
Conclusions:
I. D # G, => D ≥ G False
II. B δ E, => B = E Conclusion cannot be determined. Hence False
III. C @ F => C ≤ F False

IV. A & C => A < C True



 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">