12 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-15

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-15:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1-5): What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
1). 10            14            28            52            134            ?
a) 284
b) 396
c) 304
d) 410
e) None of these

2). 4500            900            90            6            ?            0.012
a) 0.3
b) 0.33
c) 3.3
d) 3.33
d) None of these

3). 8            7            12            33            128            ?
a) 615
b) 625
c) 635
d) 645
e) None of these

4). 150            102            70            46            26            ?
a) 10
b) 16
c) 12
d) 14
e) None of these

5). 24            11            10            14            27            ?
a) 25
b) 23
c) 66.5
d) 72.5
e) None of these

REASONING QUESTIONS
Directions (6 – 10): Study the information given below and answer the questions followed:
Seven people, namely S, T, U, V, W, X and Y will attend a function but not necessarily in the same order, in seven different months (of the same year) namely January, March, April, July, October, November and December. Each of them also likes a different fabric namely Cotton, Silk, Jute, Khaddar, Linen, Muslin and Velvet but not necessarily in the same order.
The one who likes cotton will attend a function in a month which has only 30 days. Only one person will attend a function between the one who likes cotton and Y. The one who likes silk will attend a function in one of the months after Y. Only two people will attend a function between Y and the one who likes silk. Only three people will attend a function between the one who likes cotton and the one who likes khaddar. V will attend a function immediately before the one who likes khaddar. Only two people will attend a function between V and U. S will attend a function immediately before W. Only two people will attend a function between W and the one who likes jute. Y likes neither linen nor muslin. The one who likes linen will attend a function immediately before X.

6). Name the person who attended the function in the month of April?
a) S
b) T
c) U
d) V
e) None of these

7). The person who likes fabric linen will attend the function in which among the following months?
a) November
b) December
c) January
d) March
e) None of these

8). As per the given information Y related to cotton and S related to linen following a certain pattern, which among the following is U related to
a) Velvet
b) Muslin
c) Khaddar
d) Silk
e) None of these

9). How many persons do attend the function between the months in which U and V?
a) None
b) One
c) Two
d) Four
e) None of these

10). Which among the following statements are arranged correctly?
a) January – Y – Muslin
b) November – X – Khaddar
c) April – U – Cotton
d) Both a and b
e) Both b and c


ENGLISH
Directions(Q.11-15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F), (G), (H) and (I) in the proper sequence to from a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
     (A) The reserved seats meant for the poor thanks to money power
     (B) In elite schools and unfortunately, there are many people who don’t fall      within
     (C) India’s education sector, be it for the rich or the poor, is dismal.
     (D) The Economically Weaker Section (EWS) category, but still hog
     (E) The poor are at a loss because they cannot pay for it.
     (F) Then, even among the poor, only those who have proper documents
     (G) There are other problems in the sector as well;  the rich can buy seats
     (H) While the rich demand quality and see it as a right since they can afford it.
     (I) Can claim the benefits of free education.

11).Which of the following would be the SEVENTH sentence after rearrangement?
a)   I
b)   F
c)   C
d)   G
e)   A

12).Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement?
a)  
b)   C
c)   H
d)   D
e)   B

13).Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   G
b)   B
c)   H
d)   D
e)   F

14).Which of the following would be the SIXTH sentence after rearrangement?
a)   E
b)   D
c)   A  
d)   C
e)   I

15).Which of the following would be the NINTH sentence after rearrangement?
a)   I
b)   D
c)   G
d)   H
e)   C

Answers:
1)c   2)a   3)c   4)e   5)c   6)c   7)a   8)b   9)c   10)e  11)e   12)c   13)a   14)b   15)a

Solutions:
1). b) 10 × 3 – 2 = 28
14 × 4 – 4 = 52
28 × 5 – 6 = 134
52 × 6 – 8 = 304
2). a) 4500/5 = 900
900/10 = 90
90/15 = 6
6/20 = 0.3
0.3/25 = 0.012
3). c) 8 × 1 – 1 = 7
7 × 2 – 2 = 12
12 × 3 – 3 = 33
33 × 4 – 4 = 128
128 × 5 – 5 = 635
4). e) 150    102    70      46      26      ?
Taking first difference => 48      32      24      20      18
Taking second difference => 16        8          4             2
Therefore 26 – 18 = 8
5). c) 24 × (1/2) – 1 = 11
11 × (2/2) – 1 = 10
10 × (3/2) – 1 = 14
14 × (4/2) – 1 = 27
27 × (5/2) – 1 = 66.5

(6 – 10):
Different months
Name of the person
Different fabric
January
Y
Velvet
march
T
Jute
April
U
Cotton
July
S
Silk
October
W
Muslin
November
V
Linen
December
X
Khaddar
6). c)
7). a)
8). b)
9). c)
10). e)

Directions (Q. 11-15):
Correct Order is:  CHEGBDAFI



 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">