13 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-16

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-16:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). A family consists of grandparents, parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?
a) 28 5/7
b) 31 5/7
c) 32 ¾
d) 34
e) 30 2/3

2). A square has twice the area of a semicircle. The difference between the perimeter of square to the circumference of the semicircle is if radius of the semicircle is 7 cm is:
a) 24 √ - 22
b) 28 √ - 22
c) 28 √ - 36
d) 16 √ - 22
e) 32 √ - 36

3). A tank has 4 inlet pipes. Through the first 3 inlet pipes, the tank can be filled in 12 min; through the second, third, fourth inlet pipes, it can be filled in 15 minutes; and through the first and the fourth inlet pipes in 20 minutes. How much time will it all the second and third inlet pipes alone to fill up the tank?
a) 10 minutes
b) 12 minutes
c) 16 minutes
d) 20 minutes
e) Can’t be determined

 4). A boat goes 24km upstream and 28km downstream in 6 hours. If it goes 30 km upstream and 21 downstream in 6 hours and 30 minutes, find the speed of the stream.
a) 10 kmph
b) 5 kmph
c) 8 kmph
d) 3 kmph
e) 4 kmph

5). Ankur is 3 times as old as his younger brother. Ankur’s uncle is 3 times as old as Ankur. 3 years from now, Ankur’s Uncle will be 5 times the age of his younger brother. What will the sum of ages of Ankur, Ankur’s younger brother and Ankur’s Uncle 10 years from now?
a) 54
b) 69
c) 72
d) 45
e) None of the above

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the question below:
In a conference 8 people Kohli, Sachin, Dhoni, Rohit, Dhawan, Gayle, Warner and Raina from different cities Delhi, Kanpur, Kochi, Kolkata, Kota, ,Lucknow, Bhatinda And Amritsar not necessarily in same order sitting around a rectangular table. 3 persons are sitting on each longer side and each on the smaller sides.
Rohit is sitting second to the right of the person who is from Amritsar. Dhawan is sitting third to the left of the person who is from Lucknow. Gayle and Warner are sitting opposite to each other. Dhoni is sitting diagonally opposite the person who is from Bhatinda. Sachin is sitting opposite the person who is from Delhi. The person from Kolkata is sitting second to the right of the person from Kota and second to the left of Kohli, who is not sitting near the person who is from Bhatinda. Warner is sitting on the smaller side and to the right of the person who is from Bhatinda. Persons from Kota and Kolkata are not on the same side of the table. The person from Kolkata is sitting third to the right of the person from Amritsar, who is not sitting diagonally opposite the person from Kanpur. The person from Kolkata is third to the left of Dhoni. Gayle sits second to the left of Raina. The person from Kanpur sits opposite to the person from Kota.

6). The person who is sitting exactly opposite to Kohli is from which city?
a) Kota
b) Kochi
c) Bhatinda
d) Can’t be determined
e) None of these

7). In a certain way Dohni is related to Amritsar and Gayle related to Kolkata. In the similar way Dhawan is related to which city?
a) Delhi
b) Bhatinda
c) Kota
d) Lucknow
e) None of these

8). Who among the following is sitting second to left of Raina?
a) Warner
b) Dhoni
c) Gayle
d) Raina
e) None of these

9). According to the given information which among the following statements is correct about Kohli
a) Kohli belongs to Amritsar
b) He is second to the left of Warner
c) He sits opposite to Sachin
d) He sits to the left of Dhoni
e) None is true

10). If the person who belongs to Bhatinda and Dhoni exchanges there place in the arrangement who sits exactly right to the person who belongs to Kanpur?
a) Raina
b) Dhawan
c) Gayle
d) Warner
e) Rohit


ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

11). This laboratory of physics is  a)/ not only equipped with b)/ all state-of-the-art instruments  c)/ but also with outstanding physicists. d)/ No error e).

12). No method of marketing a)/ other people agree to b) your view-point is c)/ as effect as this method d)/ No error e).

13). I was pretty sure that a)/ he would support my views b)/ for changing the age-old  c)/ and static structure of our organisation. d)/ No error e).

14). I did not like his a)/ commends on my paper b)/ but I had no alternative c)/ as I had agreed to keep quit. d)/ No error e).

15). The report is candid in admitting a)/ that the investment by the government b)/ in health and family planning c)/ have been eroded considerably. d)/ No error e).

Answers:
1)b   2)c   3)d   4)e  5)b   6)a   7)b   8)c   9)d   10)e  11)b   12)a   13)c   14)c  15)d  

Solutions:
1). b) Required Average = (67 × 2 + 35 × 2 + 6 × 2)/(2 + 2 + 2) = (134 + 70 + 18)/7 = 222/7 = 31 5/7 years.

2). c) Let the side of the square be a.
Area = a2
2 x Area of semicircle of radius ‘r’ = area of circle with radius = x r2
A = r √
Perimeter of square = 4a = 4 x 7 √ = 28 √
Perimeter of semicircle = 7 x (22/7) + 2 x 7 = 36 cm
Difference = 28 √ - 36

3). d) Let X, Y, Z, W be the inlet pipes
1/X + 1/Y + 1/Z = 1/12
1/Y + 1/Z + 1/W = 1/15
1/X + 1/W = 1/20
Adding the three equations,
2(1/X + 1/Y + 1/Z) = 1/12 + 1/15 + 1/20 = 12/60 = 1/5
(1/X + 1/Y + 1/Z) = 1/10
1/Y + 1/Z = 1/10 – (1/X + 1/W) = 1/10 – 1/20 = 1/20
So second and third pipes can fill the tank in 20 minutes

4). e) Let the speed of the boat be X kmph and Speed of the stream be Y kmph
So we have 24/(X – Y) + 28/(X + Y) = 6
30/(X – Y) + 21/(X + Y) = 6.5
Let 1/(X – Y) = a, 1/(X + Y) = b
24a + 28b = 6; 30a + 21b = 6.5
Solving these equations a = 1/6; b = 1/14
X – Y = 6 and X + Y = 14 => Y = 4 kmph

5). b) Let the ages of Ankur, his brother, and Uncle be A, B, U.
A = 3B, U = 3A or U = 9B
3 years from now, U + 3 = 5(B + 3) => 9B + 3 = 5B + 15 => 4B = 12 => B = 3
So current ages are 3, 9, 27
Sum 10 years from mow = (3 + 9 + 27) + 10 x 3 = 69

(6 – 10):

6). a)
7). b)
8). c)
9). d)
10). e)

Directions (Q. 11-15)
11). b) It should be “equipped not only with” instead of “not only equipped with”.
12). a) Here, as we are comparing two methods for a single purpose, the sentence should start as ____ ‘No other method’.
13). c) Views should always be followed by ‘on’ instead of ‘for’.
14). c) Delete ‘I’.

15). d) It should be ‘has been’ instead of ‘have been’.




 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">