14 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-17

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-17:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


APTITUDE QUESTIONS
1). A bucket contains a mixture of two liquids A and B in the proportion 7:5. If 9 litres the mixture is replaced by 9 litres of liquid B, then the ratio of the two liquids becomes 7 : 9. How much of the liquid A was there in the bucket?
a) 12 litres
b) 13 litres
c) 14 litres
d) 21 litres
e) 24 litres

2). Two partners invested Rs. 80000 and Rs. 120000 respectively in a business and agreed that 60% of the profits should be divided equally between them and the remaining profit in the ratio of the investment. If on partner gets Rs.120 more than the other, find the total profit made in the business.
a) Rs.1400
b) Rs.1500
c) Rs.1800
d) Rs.2200
e) None of these

Directions (3 – 6): Study the following information carefully to answer the questions:
The teachers’ colony has 2800 members, out of which 650 members read only English newspaper. 550 members read only Hindi newspaper and 450 members read only Marathi newspaper. The number of members reading all the three newspapers is 100. Members reading Hindi as well as English newspaper are 200. 400 members read Hindi as well as Marathi newspaper and 300 members read English as well as Marathi newspaper.

3). Find the difference between the number of members reading English as well as Marathi newspaper and the number of members reading English as well as Hindi newspaper.
a) 300
b) 200
c) 100
d) 50
e) None of these

4). How many members read at least two newspapers?
a) 600
b) 800
c) 500
d) 1000
e) None of these

5). Find the number of members reading Hindi newspaper.
a) 750
b) 980
c) 1000
d) 1020
e) None of these

6). How many members read only one newspaper?
a) 1560
b) 1650
c) 1640
d) 1540
e) None of these

REASONING
Direction (7 – 9): Read the following information carefully and give the answer of the given below
Three terrorist messages were intercepted at a C. R. P. F. Head quarter. The message was decoded and it was found that ‘missing letis zerox’, means ‘secret attack Sunday’ and ‘tycoon fox letis’ means ‘secret plans included’ and ‘yphen missing tiger cage’ means. ‘Sunday victory is ours’.

7). Which is the code for ‘Sunday’?
a) tiger 
b) missing
c) zerox
d) letis
e) None of these

8).What does ‘letis’ stand for?
a) plans
b) secret
c) attack
d) Sunday
e) None of these

9). What does the mean of code ‘zerox’?
a) secret 
b) sunday
c) attack
d) plans
e) None of these

10). In a certain code language. ‘How can you go’ is written as ‘ ja da ka pa’, ‘can you come here’ is written as ‘na ka sa ja’ and ‘come and go’ is written as ‘ra pa sa’. How is ‘can’ written in the code language?
a) ja
b) na
c) pa
d) Data inadequate
e) None of these

11). In a certain code WLDM is written as ‘5@9#’ and MZNV is written as ‘#6%3’. How is NLWV is written in that code?
a) %653
b) %@63
c) %5@3  
d) %@53
e) None of these

12). In a certain code GSIREVH is written as HRFSIWF.  How is HLFOUFO written in that code?
a) VPTKKTE
b) VPTKETK
c) TPVKKTE
d) TNRKMVG
e) None of these


ENGLISH
Directions (Q. 13-17): rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the questions given below them.
(A)    People thoroughly dedicated to social service but not fulfilling the eligibility requirements would not be able to contest elections.
(B)    Those who fulfil the stipulated criteria of age and formal education may not be necessarily devoted to social service.
(C)    This system has both advantages and disadvantages
(D)    Therefore, imposing such eligibility requirements is likely to be counter-productive.
(E)    In certain democratic countries, elections can be contested by anybody.
(F)     People would be deprived of the probable benefit accrued from services of such people.
(G)    There are no eligibility requirements of formal education and upper age limit stipulated in their Constitution.

13). Which sentence should be the FOURTH in the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

14). Which sentence should be the LAST in the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

15). Which sentence should be the FIRST in the paragraph?
a)   G
b)   F
c)   E
d)   D
e)   C

16). Which sentence should be the SECOND in the paragraph?
a)   G
b)   F
c)   E
d)   D
e)   C

17). Which sentence should be the THIRD in the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

Answers:
1)d   2)b   3)c   4)d   5)e   6)b   7)b   8)b   9)c   10)d   11)d   12)e  13)a   14)d   15)c   16)a   17)c

Solutions:
1). d) Suppose the can initially contains 7x and 5x litres of mixtures A and B respectively.
When 9 litres of mixture are drawn off, quantity of A in mixture left:
[7x – (7/12) × 9] = [7x − (21/4)] litres.
Similarly quantity of B in mixture left,
[5x − (5/12) × 9] = [5x − (15/4)] litres
Therefore ratio becomes,
[7x − (21/4)]/[5x − (15/4)] = 7/9
=> (28x−21)/(20x+21) = 7/9
=> (252x−189) = 140x + 147
=> 112x = 336
=> x = 3
So the can contained,
7 × x = 7 × 3 = 21 litres of A initially.

2). b) Ratio of their profits = 80000 : 120000 = 2 : 3
Therefore total profit = 120 (100/40)[(2 + 3)/(3 – 2)] = Rs.1500

(3 – 6):

3). c) Difference = (E + M) - (H + E) = 300 – 200 = 100

4). d) Number of members who read at least 2 newspapers = 400 + 300 + 200 + 100 = 1000.

5). e) Number of members reading Hindi newspaper = 550 + 400 + 200 + 100 = 1250

6). b) Number of members who read only one newspaper = 550 + 650 + 450 = 1650.

(7 – 9):

7). b)
8). b)
9). c)
10). d)


11). d)


12). e)

Directions (Q.13-17):

EGCABD



 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">