15 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-18

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-18:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following graph carefully and answer the questions given below it.
Distribution of total voters in six different cities and detail of female voters in these cities
Numbers of total voters = 64000
Ratio of male and female voters = 5 : 3

1). What is the difference between the male voters in city B and female voters in city A?
a) 7000
b) 6880
c) 6890
d) 6850
e) None of these

2). What is the ratio of male voters in city A and that in city D?
a) 58 : 59
b) 57 : 53
c) 51 : 55
d) 59 : 57
e) None of these

3). The number of female voters is what percent of number of male voters in city E?
a) 50
b) 55
c) 65
d) 68
e) None of these

4). The number of male voters in city F is approximately what percent more than that of male voters in city E?
a) 38
b) 34
c) 40
d) 45
e) 30

5). What is the average number of male voters in city C and D?
a) 5200
b) 5600
c) 5400
d) 5800
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered a, b, c and d. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer. If none of the four combinations correctly represents the group of letters, give e) i.e. ‘None of these’ as the answer.
Letters
M
D
R
P
A
T
W
E
I
F
H
U
K
Z
Digit/Symbol
5
6
#
7
8
1
@
$
2
%
3
©
4
9
Conditions:
(i) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, their codes are to be interchanged.
(ii) If both the first and the last letters are vowels, both are to be coded as *.
(iii) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, both are to be coded as the code for the consonant.

6). TUKDIP
a) 1©4627
b) 1©4621
c) 7©4621
d) 1©6427
e) None of these

7). EFDMKA
a) $%6548
b) $%654$
c) *%654*
d) 8%6548
e) None of these

8). APWTUH
a) *7@1©*
b) 87@1©3
c) 37@@5
d) 87@1©8
e) None of the above

9). MARTWE
a) 58#1@$
b) 58#1@5
c) $8#1@5
d) $8#1@$
e) None of these

10). HEMKZI
a) 2$5493
b) 3$5492
c) 3$5493
d) 2$5492
e) None of these


ENGLISH
Directions (Q.11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11). Most people are too _____ in their own lives to _______ much about the agonies of others.
a)   absorbed, care
b)   concerned, think
c)   indulged, eradicate
d)   involved, console
e)   entangling, worry

12). Doctors and lawyers ________ that advertising will certainly ________ their profession adversely.
a)   trust, damage
b)   believe, affect
c)   contemplate, boost
d)   argue, effect
e)   plead, escalate

13). Because the ________ leading to cancellation of flight were murky, the Minister appointed a Commission to _________ and report the matter.
a)   staff members, undertake
b)   decisions, decide
c)   facts, underplay
d)   events, camouflage
e)   circumstances, investigate

14). Several plots _______ in various television episodes.
a)   screen, concurrently
b)   televised, consequently
c)   occur, repeatedly
d)   exhibit, frequently
e)   demonstration, violently

15). By ______ of their athletic activities, a few sportsmen are able to escape the pressures that living in _____ can create.
a)   knowledge, affluence
b)   way, prosperity
c)   order, vicinity
d)   virtue, poverty
e)   contrast, adversity

Answers:
1)b   2)d   3)e   4)a   5)c   6)a   7)c   8)e   9)c   10)a  11)a   12)b   13)e   14)c   15)d

Solutions:
1). b) Difference = 10240 – 3360 = 6880
2). d) Ratio = 9440 : 9120 = 59 : 57
3). e) Percentage = 2400/4000 × 100 = 60
4). a) Percentage increase = 1520/4000 × 100 = 38
5). c) Average no = 10800/2 = 5400

6). a)
TUKDIP => 1©4627
Condition (i) follows.
7). c)
EFDMKA => *%654*
Condition (ii) follows.
8). e)
APWTUH => 37@1©3
Condition (iii) follows.
9). c)
MARTWE => $8#1@5
Condition (i) follows.
10). a)
HEMKZI => 2$5493

Condition (i) follows.



 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">