16 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-19

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-19:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 - 5): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Number of athletes (in hundreds) who participated in a sports event from five different countries over the years


1). In which of the following years was the total number of participants (athletes) the second highest from Country C?
a) 2005
b) 2006
c) 2007
d) 2008
e) None of these

2). What was the average number of female athletes who participated from Country B over all the years together?
a) 1200
b) 400
c) 600
d) 1800
e) 3600

3). What was the approximate percentage decrease in the number of male athletes who participated from Country C in the year 2007 as compared to the previous year?
a) 21
b) 30
c) 35
d) 39
e) 25

4). The number of female athletes who participated from Country E in the year 2009 was approximately what percentage of the total number of athletes who participated from Country B in the year 2008?
a) 40
b) 46
c) 50
d) 56
e) 60

5). In which of the following countries is the difference between the number of male and female participants second highest in the year 2006?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E
REASONING QUESTIONS
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions below:
Seven friends namely L, M, N, O, P, Q and R like different animated movies, namely Finding Nemi, Rio, Frozen, Up, Lion King, Sherk and Cars, but not necessarily in the same order. Each friend also has a presentation on topics of different subjects, namely Civics, History, English, Geography, Chemistry, Physics and Biology but not necessarily in the same order.
Q has a presentation on Civics and Firozen nor Up. The one who likes Finding Nemo has a presentation on History. L likes Rio and has a presentation neither on Geography nor on Chemistry. The one who likes Cars has a presentation on Biology. M has a presentation on Physics and does not like Up. The one who likes Up does not have a presentation on Chemistry. O likes Lion King. R does not have a presentation on History and does not like Up. P does not like Up.

6). On which of the following subjects does P have a presentation?
a) Chemistry
b) English
c) Biology
d) Other than those given as options
e) Geography

7). Four of the following five form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group?
a) R— Cars
b) Q—Shrek
c) N—Up
d) M – Frozen
e) P—Rio

8). Which of the following combinations is definitely correct?
a) N—Chemistry
b) R— History
c) L — English
d) All the given combinations are definitely correct
e) P — Geography

9). Which of the following combinations of movie and subject is definitely correct with respect to N?
a) Up — Chemistry
b) Other than those given as options
c) Shrek — Geography
d) Up — Geography
e) Finding Nemo — History

10). Four of the following five form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group? -
a) Biology—Cars
b) Chemistry – Lion-King
c) Civics — Shrek
d) English — Frozen
e) Geography — Up

11). Which of the following movies does Q like?
a) Shrek
b) Other than those given as options
c) Finding Nemo
d) Lion King
e) Cars

ENGLISH
Directions (Q. 12-16): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

12). I live on a top floor  a)/ of an old house and b)/ when the wind blows c)/ all the windows rattle d)/ No error e).

13). Had he not reached in time a)/ he would have missed b)/a golden opportunity which comes c)/ once in a while. d)/ No error e).

14). The Ministry of Labour conducts its basic survey a)/ on trade unions every year b)/ gathering information with all c)/ labour unions as of June 30. d)/ No error e).

15). Stories have always been used  a)/ as a powerful tool for b)/ communicating vital information from  c)/ one generation to other d)/ No error e).

16). We all are indebted to him a)/ for holding not only high moral values b)/ but also rendering dedicated services c)/ for the betterment of human race. d)/ No error e).

Answers:
1)e   2)c   3)b   4)b   5)e   6)d   7)e   8)c    9)d   10)d   11)a  12)a   13)e   14)c   15)e   16)b

Solutions:

1). e) No. of athletes from country C
In the year 2006 => (6.9 + 3.3) × 100 = 1020
In the year 2008 => (6.6 + 4.2) × 100 = 1080
In the year 2009 => (7.9 + 6.3) × 100 = 1420
In the year 2010 => (10.8 + 6.9) × 100 = 1770
2). c) Required average number of female athletes = (4.2 + 6.2 + 4.8 + 8.4 + 5.2 + 7.2)/6 × 100 = 36 × 100/6 = 600
3). b) Required decrease = (6.9 – 4.8)/6.9 × 100 ≈ 30
4). b) Required percentage = 9.2/(11.4 + 8.4) × 100 = 9.2 × 100/9.8 ≈ 46%
5). e) Difference between the number of male and female participants:
Country A: (6.6 – 4.2) × 100 = 240
Country B: (8.4 – 6.2) × 100 = 220
Country C: (6.9 – 3.3) × 100 = 360
Country D: (8.4 – 6.3) × 100 = 210
Country E: (7.8 – 5.2) × 100 = 260

(6 – 11):
Person
Subject
Movie
L
English
Rio
M
Physics
Frozen
N
Geography
Up
O
Chemistry
Lion King
P
History
Finding Nemo
Q
Civics
Shrek
R
Biology
Cars

6). d)
7). e)
8). c)
9). d)
10). d)
11). a)

Directions (Q. 12-16)
12). a) Replace ‘a’ with ‘the’
13). e)
14). c) Replace ‘with’ with ‘about’
15). e)

16). b) change the order from ‘for holding not only’ to ‘for not only holding’


 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">