1 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-4

SBI PO/IBPS RRB  Exam 2016 – Section wise Full Test-4:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 3): The following graph gives sales, expense and capital of a company for a period of five years 2004 to 2008


1). What is the average capital in the given years?
a) 100
b) 120
c) 130
d) 140
e) None of these

2). What is the average expenses over the years?
a) 440
b) 380
c) 400
d) 420
e) 480

3). Capital in year 2004 is what percent of the sale in year 2008?
a) 10%
b) 9 (1/11)%
c) 11(1/9)%
d) 20%
e) None of these

4). If 12 men and 16 boys can do a piece of work in 5 days and 13 men and 24 boys can do it in 4 days, what is the ratio between the work done by a man with that done by a boy per day?
a) 4:1
b) 1:4
c) 2:1
d) 1:2
e) 3:2

5). A man sold his house for Rs 400 at some loss. If he had sold it for Rs 500, then he would have gained 2/3rd of the first loss. Find the cost price of the house.
a) Rs.360
b) Rs.460
c) Rs.440
d) Rs.340
e) Rs.560

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Representatives of eight different banks, viz A, B, C, D, E, F, G and H, are sitting around a circular table, facing the centre, but not necessarily in the same order. Each one of them is from a different bank, viz UCO Bank, Oriental Bank of Commerce, Bank of Maharashtra, Canara Bank, Syndicate Bank, Punjab National Bank, Bank of India and Dena Bank.
F sits second to the right of the representative of Canara Bank. The representative of Bank of India is an immediate neighbour of the representative of Canara Bank. Two person sit between the representative of Bank of India and B. C and E are immediate neighbours. Neither C nor E is an immediate neighbour of either B or the representative of Canara Bank. The representative of Bank of Maharashtra sits second to the right of D. D is the representative of neither Canara Bank nor Bank of India. G and the representative of UCO Bank are immediate neighbours. B is not the representative of UCO Bank. Only one person sits between C and the representative of Oriental Bank of Commerce. H sits third to the left of the representative of Dena Bank. The representative of Punjab National Bank sits second to the left of the representative of Syndicate Bank.

6). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) H - UCO Bank
b) A- Canara Bank
c) D - Bank of Maharashtra
d) E - Syndicate Bank
e) F - Punjab National Bank

7). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a) B is the representative of Bank of Maharashtra.
b) C sits second to the right of H
c) The representative of Dena Bank sits on tothe immediate left of the representative of UCO Bank.
d) A sits second to the right of the representative of Bank of India.
e) The representatives of Bank of Maharashtra and Syndicate Bank are immediate neighbours.

8). Who among the following sit exactly between B and the representative of Bank of India?
a) A and the representative of UCO Bank
b) F and G
c) H and the representative of Bank of Maharashtra
d) H and G
e) Representatives of Syndicate Bank and Oriental Bank of Commerce

9). Who among the following is the representative of Oriental Bank of Commerce?
a) A
b) C
c) H
d) G
e) D

10). Who amongst the following sits second to the left of B?
a) C
b) H
c) The representative of Canara Bank
d) The representative of Punjab National Bank
e) G

ENGLISH 
Directions (Q.11-15): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.
     India has exempted foreigners working in the country from (11) details of assets help back home or (12) to domestic tax authorities, easing (13) that provisions of the (14) new black money law could be applied to them. Indian taxpayers will have to disclose all operational bank accounts but (15) not give details of foreign trips. The deadline for filing returns has been extended to August 31.

11).
a)   uncovering
b)   disclosing
c)   concealing
d)   acknowledging
e)   exhibiting
12).
a)   somewhere
b)   aside
c)   afar
d)   elsewhere
e)   away
13).
a)   concerns
b)   mission
c)   job
d)   charge
e)   interest
14).
a)   rigorous
b)   rough
c)   stringent
d)   flexible
e)   amenable
15).
a)   do
b)   have
c)   must
d)   should
e)   need

Answers:
1)d   2)e   3)c   4)c   5)b   6)b   7)e   8)c   9)e   10)d  11)b   12)d   13)a   14)c   15)e

Solutions:
1). d) Required Avg. Capital = 700/5 = 140
2). e) 480
3). c) Req. % = 100× (100/900) = 11 1/9%
4). c) 12 men and 16 boys can do the work in 5 days .... (1)
13 men and 24 boys can do the work in 4 days .... (2)
Now it is easy to see that if the number of workers be multiplied by any number, the time must be divided by the same number. Hence multiplying the number of workers in (1) and (2) by 5 and 4 respectively, we get
60 men and 80 boys can do the work in 1 day.
52 men and 96 boys can do the work in 1 day.
=> 60 men + 80 boys = 52 men + 96 boys
=> 60 men - 52 men = 96 boys - 80 boys
=> 8 men = 16 boys
=> 1 men = 2 boys
a man’s work / a boy’s work = 2/1
5). b) Suppose cost price of the house is Rs x.
By selling it for Rs 400, loss = Rs (x – 400) and
By selling it for Rs 500 gain = Rs (500 – x)
Now, according to the question,
500- x = 2/3 (x - 400)
=> 3(500 – x) = 2(x – 400)
=> 1500 – 3x = 2x – 800
=> 5x = 2300
=> x = (2300/5)= Rs.460

(6 – 10):

6). b)
7). e)
8). c)
9). e)

10). d)


 

 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">