4 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-7

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-7:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following table carefully to answer the questions that follow
Number of Students Studying in Six Different Colleges over the years
Year
College
P
Q
R
S
T
U
2004
2500
2250
2450
2150
2020
2300
2005
2040
2300
2400
2200
2090
2120
2006
2100
2150
2330
2250
2180
2260
2007
2280
2600
2260
2340
2250
2490
2008
2540
2540
2120
2380
2310
2520
2009
2320
2440
2500
2480
2400
2400

1). What is the total number of students from all the Colleges together in the year 2005?
a) 10350
b) 13150
c) 15310
d) 11350
e) None of these

2). What is the per cent increase in the number of students in College T in the year 2007 from the previous year? (rounded off to two digits after decimal)
a) 8·33
b) 5·18
c) 6·63
d) 3·21
e) None of these

3). Number of students in College P in the year 2008 forms approximately what per cent of the total number of students in that College from all the years together?
a) 11
b) 31
c) 18
d) 26
e) 23

4). What is the respective ratio of total number of students in College S in the years 2006 and 2009 together to the total number of students in College U from the same years?
a) 473 : 470
b) 470 : 473
c) 371 : 390
d) 390 : 371
e) None of these

5). What is the average number of students in all the Colleges together in the year 2004? (rounded off to the nearest integer)
a) 2208
b) 2196
c) 2144
d) 2324
e) 2278

REASONING
Directions (6-10): Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow
972, 682, 189, 298, 751
6). If one is added to the lowest number and two is added to the highest number, what will be the difference between the second digit of the smallest number and third digit of the highest number?
a) 5            
b) 7            
c) 9           
d) 8            
e) None of these

7). If in each number, first and the last digits are interchanged, which of the following will be the third highest number?
a) 972                  
b) 682                  
c) 189                  
d) 298                  
e) 751

8). If in each number, all the three digits are arranged in descending order, which of the following will be the third highest number?
a) 972                  
b) 682                  
c) 189                  
d) 298                  
e) 751

9). If in each number, second and the third digits are interchanged, what will be the sum of first digit of the smallest number and last digit of highest number?
a) 7            
b) 6            
c) 9            
d) 8            
e) None of these

10). If one is added to the smaller odd number and one is subtracted from the higher odd number. Which of the following will be obtained if the second digit of the higher number is subtracted from the second digit of the lower number so formed?
a) 6            
b) 5            
c) 4            
d) 3            
e) 2

ENGLISH
Directions (Q. 11 – 15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) into a meaningful paragraph and then answer the questions below it.

 (A)   First, the value to the reader of discovering what life was like in various ages and countries of old: this kind of intellectual curiosity can in our day be satisfied more fully and more correctly than in any previous age, because of the wonderful work of modern scholarship.
(B)  It is a relief to escape from our own mechanical age into a world when the craftsman was more and machine less, when imagination was more and science was less.
(C)  It enlarges the mind and imagination.
(D)  Nor is this mere hedonistic escapism.
(E)  We get glimpses of other worlds, human and faulty like ours.
(F)  I will say a little about these two aspects of history separately.

11). Which of the following should be FIRST sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   F

12). Which of the following should be SECOND sentence after rearrangement?
a)   B
b)   C
c)   A
d)   E
e)   F

13). Which of the following should be THIRD sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

14). Which of the following should be FIFTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   F

15). Which of the following should be LAST(SIXTH) sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

Answers:
1)b   2)d   3)c   4)a   5)e   6)a   7)b   8)a   9)d   10)c 11)e   12)c   13)b   14)c   15)e

Solutions:

1). b) Reqd. number = 2040 + 2300 + 2400 + 2200 + 2090 + 2120 = 13150
2). d) Required % increase = [(2250 - 2180) × 100]/2180% = 3.21%
3). c) Required % = [2540 × 100/ (2500 + 2040 + 2100 + 2280 + 2540 + 2320)]% = 18.43% ≈ 18% (App.)
4). a) Reqd. ratio = (2250 + 2480) : (2260 + 2440) = 473 : 470

5). e) Reqd. average number = [2500 + 2250 + 2450 + 2150 + 2020 + 2300]/6 = 13670/6 = 2278.33 = 2278.

6). a) 189 + 1 = 190
972 + 2 = 974
9 – 4 = 5

7). b) 972 => 279; 682 => 286
189 => 981; 298 => 892
751 => 157
Third highest number = 286 => 682

8). a) 972 => 972; 682 => 862
189 => 981; 298 => 982
751 => 751
Third highest number = 972

9). d) 972 => 927; 682 => 628
189 => 198; 298 => 289.
751 => 715
1 + 7 = 8

10). c) 189 + 1 = 190
751 – 1 = 750
9 – 5 = 4


Direction (11 to 15): FABDCE


 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">