6 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-9

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-9:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Two equations (I) and (II) are given in each question. On the basis of these equations you have to decide the relation between ‘x’ and ‘y’ and give answer.
a) if x > y
b) if x < y
c) if x ≥ y
d) if x ≤ y
e) if x = y or no relation can be established between ‘x’ and ‘y’.
1). I. 6x2 – 19x + 15 = 0            II.10y2 – 29y + 21 = 0
2). I. 3x2 + 13x + 12 = 0            II.y2 + 9y + 20 = 0
3). I. 7x – 3y = 13                     II.5x + 4y = 40
4). I. 5x2 – 16x + 11 = 0            II.5y2 – 3y – 2 = 0
5). I. 6x2 + 29x + 35 = 0            II.3y2 + 19y + 30 = 0

REASONING
Directions (6 – 10): In these questions, a relationship between differentelements is shown in the statements. The statements are followed by twoconclusions. Give answer
a)If only conclusion I is true.
b)If only conclusion II is true.
c)If either conclusion I or II is true.
d)If neither conclusion I nor II is true.
e)If both conclusionsI and II are true.
(6 – 7):Statement:
W > H = I>C = L < E
6). Conclusions:I.W > L            II.E > H
7).Conclusions:I.E < W             II.I>L
8).Statement:P = R>E < S = N>T
Conclusions:I.P > T                  II.N > R
9).Statement:C > B>L, Q = E > P = C
Conclusions:I.Q > B                  II.L < E
10).Statement:D<H = J<K>P > R
Conclusions:I.D = K                  II.K > D

ENGLISH
Directions (Q. 10-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No Error’ the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

11). a) The speaker of the Delhi Legislative  Assembly denied the claims  b) made by three BJP MLAs- that   c) they had not granted sufficient time to raise  d) their points in the week-long Budget session  e) No error

12). a) Rajnish made a written complaint to police   b) against the directors of the company that they had  c) violated rules of the projects for which   d) they had secured licences  e) No error

13). a) In aforceful intervention, Rajan said committees   b) were less prone to making mistakes  c) than personalities and would  d) held up better against pressure  e) No error

14). a) Bharti Airtel beated expectations with a forty percent   b) jump in net profit in the first quarter  c) helped by a one-time gain   d) from the sale of towers in Africa   e) No error

15).  a) In its last policy review  b) the central bank has cut its repo   c) or key lending rate by 0.25 percentage points   d) for the third time this year   e) No error

Answers:
1)c   2)a   3)b   4)c   5)a   6)a   7)b   8)d   9)e   10)c  11) c)  12)  c)  13) d)  14)  a) 15) b)

Solutions:

1). c) I.6x2 – 9x –10x + 15 = 0
or,3x(2x – 3) – 5(2x – 3) = 0
or,(3x – 5) (2x – 3) = 0
Therefore, x = 5/3, 3/2
II.10y2 – 15y– 14y + 21 = 0
or,5y(2y – 3) – 7(2y – 3) = 0
or,(5y – 7) (2y – 3) = 0
Therefore, y = 7/5, 3/2
Therefore, x ≥ y

2). a) I.3x2 + 9x + 4x + 12 = 0
or,3x(x + 3) + 4(x + 3) = 0
or,(3x + 4) (x + 3) = 0
=> x = -4/3, -3
II.y2 + 5y + 4y + 20 = 0
or,y(y + 5) + 4(y + 5) = 0
or,(y + 4) (y + 5) = 0
=> y = -4, -5
Therefore, x > y

3). b) Eqn (I) × 4 + Eqn (II) × 3
(28x – 12y = 52) + (15x + 12y = 120) => 43x = 172 => x = 4 and y = 5
Therefore, x < y

4). c) I.5x2 – 5x – 11x + 11 = 0
or,5x(x – 1) – 11(x – 1) = 0
or,(x – 1) (5x – 11) = 0
=> x = 1, 11/5
II.5y2 – 5y + 2y – 2 = 0
or,5y (y – 1) + 2(y – 1) = 0
or,(5y + 2) (y – 1) = 0
=> y = -4, -5/2
Therefore x ≤ y

5). a) I.6x2 + 15x + 14x + 35 = 0
or,3x(2x + 5) +7(2x + 5) = 0
or,(3x + 7) (2x + 5) = 0
=> x = -7/3, -5/2
II.3y2 + 9y + 10y + 30 = 0
or,3y(y + 3) +10(y + 3) = 0
or,(3y + 10) (y + 3) = 0
=> y = -3, -10/3
Therefore, x > y

11). c) Insert ‘been’ after ‘not’
12). c) Insert ‘the’ before ‘rules’
13). d) Replace ‘held up’ with beat’
14). a) Replace ‘beated’ with ‘beat’

15). b) Replace ‘has’ with ‘had’

 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">