2 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test Based On Today Exam Pattern

SBI PO/IBPS RRB  Exam 2016 – Section wise Full Test Based On Today Exam Pattern:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following graph carefully to answer the questions—
The following Bar graph gives the number of products manufactured and sold by a company over the years. (in thousands)


1). What is the difference in the number of products manufactured by the Company in the year 2009 and 2008?
a) 4000               
b) 5500               
c) 3500
d) 4500               
e) None of these

2). The number of products sold by the company in the year 2004 is what per cent of the number of products manufactured by it in that year ? (Rounded off to two digits after decimal)
a) 71·43             
b) 67·51 
c) 81·67 
d) 56·29             
e) None of these

3). What is the per cent increase in the number of products manufactured by the company in the year 2006 from the previous year ? (Rounded off to two digits after decimal)
a) 19·25             
b) 33·33 
c) 10·45 
d) 42·66             
e) None of these

4). What is the respective ratio of the number of products not sold by the company in the year 2007 to those not sold in the year 2005 ?
a) 3 : 1                
b) 6 : 5                
c) 1 : 3
d) 5 : 6                
e) None of these

5). What is the average number of products manufactured by the company over all the years together ?
a) 36550             
b) 39480 
c) 41220 
d) 43330             
e) 34420

REASONING
Directions (6-7):Read the following information carefully and answer the questions given below.
A.   1#2 means 1 is the son of 2.
B.   1$2 means 1 is the daughter of 2.
C.   1@2 means 2 is the father of 1.
D.   1÷2 means 2 is the mother of 1.
E.   1×2 means 1 is the wife of 2.
F.    1&2 means 2 is the husband of 1.

6).Which of the following expressions shows that P is the grand-daughter of K?
a)   P$O×M#E÷K  
b)   P$O×M÷E÷K
c)   P$O÷M$E&K
d)   P$O×M#E&K
e)   None of these

7).Which of the following expressions shows that Seema is the grand mother-in-law of Rani?
a)   Ravi$ Rani@ Vimal# Ramesh÷ Seema  
b)   Ravi# Rani× Vimal# Ramesh÷@Seema
c)   Ravi# Rani× Vimal# Ramesh÷Seema
d)   Ravi# Rani× Vimal# Ramesh# Seema
e)   None of these

Directions (8-10):Study the following information carefully and answer the questions given below.
A.   ‘P@Q’ means ‘P is sister of Q’.
B.   ‘P#Q’ means ‘P is brother of Q’.
C.   ‘P$Q’ means ‘P is mother of Q’.
D.   ‘P÷Q’ means ‘P is father of Q’.

8).Which of the following means ‘N is the grand-daughter of P’?
a)   N$S#Q÷P@A 
b)   P÷S#Q÷A÷N
c)   P÷S#N÷Q#A
d)   P÷S#Q÷N@A
e)   None of these

9).Which of the following means ‘K is the aunt of N’?
a)   J÷M÷N$K
b)   J@K@M@N
c)   J÷K@M÷N
d)   J÷K$M÷N
e)   None of these

10).Which of the following means ‘G is the uncle of S’?
a)   G#H#K÷P÷S 
b)   H@K@M@N
c)   G÷H@K÷P@S
d)   G#H@K#P@S
e)   None of these

ENGLISH
Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any)

11). The weltanshauung of the Union HRD minister (a) / is in sync with the RSS, (b) / The cultured mentor of the BJP, (c) / to which does she belong. (d) / No Error (e).

12). There are at least three Sanskrit works (a) / to my knowledge, including that of (b) / Akbar’s court poet Tansen, which are (c) / no long available in the original. (d) / No Error (e).

13). Only one of the woman who died (a) / at the sterilization camp (b) / was a tribal belonging to (c) / the protected Baiga tribe. (d) / No Error (e).

14). The Narendra Modi government seeking a global effort (a) / to retrieve billions of dollars of black money (b) / stashed in foreign banks has chosen to ignore (c) / the cancer that is eating away Indian cricket. (d) / No Error (e).

15). With globalization turning the world (a) / of a ‘global village’ there has been (b) / a paradigm shift in almost (c) / every aspect of our day-to-day lives. (d) / No Error (e).

Answers:                                
1)e   2)a   3)e   4)c   5)d   6)d  7)c  8)d   9)c  10)e  11)d   12)d   13)a   14)e   15)b  

Solutions:
1. e) Difference = 52500 – 47500 = 5000
2. a) Required percentage = (25/35) X 100 = 71.43 %
3. e) Required percentage = [(42.5 – 37.5)/(37.5)]X 100= 13.33 %
4. c) Required ratio = (45 – 42.5) : (37.5 – 30) = 1 : 3
5. d) Required average = (35000 + 37500 + 42500 + 45000 + 47500 + 52500)/6 = 43330 (approx).

6. d)
7. c)
8. d)
9. c)
10. e)

11. d) Replace ‘does she belong’ with ‘she belongs’
12. d) Replace ‘long’ with ‘longer’
13. a) Replace ‘woman’ with ‘women’
14. e)
15. b) Replace ‘of’ with ‘into’


 

 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">