3 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test Based on Pattern

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following pie-charts carefully and answer the questions given below:
Year-wise Breakup of the number of candidates appeared for an entrance exam and Year-wise Breakup of the number of candidates who cleared the entrance exam.
Total Number of candidates appeared in the entrance exam from 2007-2012 = 260000

Total Number of candidates who cleared in the entrance exam from 2007-2012 = 32000

1). What was the ratio of the number of students appeared for the entrance exam in 2009 and the number of students who cleared the exam in 2007 respectively?
a) 18 : 4
b) 325:29
c) 325:24
d) 111 : 24
e) None of these
2). The total number of students appeared in entrance exam from 2008 and 2011 was what percentage of number of students appeared for the entrance exam in 2009?
a) 120%
b) 150%
c) 215%
d) 250%
e) None of these
3). What was the difference between the number of students who cleared the entrance exam in 2008 and number of students who cleared the entrance exam in 2010?
a) 1120
b) 1020
c) 960
d) 912
e) 982
4). The total number of students who cleared the exam from all years together is what percent of the total number of students appeared for the exam in all years together?
a) 17.5%
b) 12.3%
c) 11.5%
d) 15%
e) 13.3%
5). What was the total number of students cleared the entrance exam in 2007 and 2012 together?
a) 10240
b) 15200
c) 11520
d) 11220
e) None of these
REASONING
Direction (6 – 10): Study the following information to answer the given questions.
Seven friends – T,U,V,W,X,Y and Z are students of a school studying in different standard – VI, VII and VIII. Not less than two and not more than three students study in each standard. Each of them likes to play a different sport in his spare time, viz, Carrom, Badminton Chess, Scrabble, Cards, Table Tennis and Basketball, but not necessarily in the same order.
X does not study in standard VI and likes Table Tennis. The one who likes Chess studies in standard VIII. U studies in standard VII only with Y. V likes Carom and studies in the same standard as W and T. No one studying in standard VI likes Badminton or Cards. W does not like Basketball and U does not like cards.
6). Which Sport does U like?
a) Table Tennis
b) Badminton
c) Basket Ball
d) Carom
e) Cannot be determined
7). Who likes to play Scrabble?
a) W
b) U
c) T
d) Z
e) None of these
8). Which of the following represents the students studying in Standard VIII?
a) X, Y
b) Z, T
c) X, Z
d) U, Y
e) None of these
9). Which of the following combinations of Student – Standard – Sport is correct?
a) W – VIII – Scrabble
b) U – VI – Badminton
c) T – VI – Cards
d) Z – VIII – Chess
e) None is correct
10). Which Sport does Y like?
a) Scrabble
b) Cards
c) Badminton
d) Chess
e) Can’t be determined
ENGLISH LANGUAGE
Directions (Questions- 11 to 15): Each questions below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11). It is said when you _____ a rural women, you in turn make a complete family socially and economically ______.
a)   Authorize, absolute
b)   Empower, independent
c)   Allow, sovereign
d)   Revoke, free
e)   Charge, liberated
12). The rural system has its own customs, traditions and social implications and thus ______ of self-help group is _________ an easy task.
a)   Composition, always
b)   Establishment, forever
c)   Constitution, no way
d)   Creation, consistently
e)   Formation, never
13). Hindustan Zinc _________ a large corporate also has large _______ of these products.
a)   Actually, damage
b)   Having, destruction
c)   Presently, loss
d)   Being, consumption
e)   Really, depletion
14). Churchill did not and could not _______ that Ballia would ignite the fire that would ______ and destroy colonial rule both in India and beyond.
a)   Anticipate, engulf
b)   Await, envelop
c)   Figure, plunge
d)   Assume, bury
e)   Forecast, deluge
15). When the British Company established ________ in the name of trade in 18th century India, its officers trebled the taxes local peasants were ________ to pay.
a)   Bride, urged
b)   Authority, contracted
c)   Control, obliged
d)   Charge, indebted
e)   Command, pledge

Answers:
1)c   2)c   3)c   4)b   5)a   6)b   7)a   8)c   9)d   10)b  11)b   12)e   13)d   14)a   15)c

Solutions:
1). c) Required ratio = [(20%*260000)/(12%*32000)] = 52000/3840 ---> 325:24
2). c) Required percentage = {(25+18)/20}*100 = 215%
3). c) Required difference = (18 – 15)% of 32000 = 960
4). b) Required percentage = {(32000/260000)*100} = 12.30%
5). a) Cleared the entrance exam in 2007 and 2012 is = {32000*(12+20)}/100 = 10240
Directions(6 – 10):
Students
Class
Games
U
VII
Badminton
Y
VII
Cards
X
VIII
Table Tennis
Z
VIII
Chess
V
VI
Carom
W
VI
Scrabble
T
VI
Basket Ball
6. b)
7. a)
8. c)
9. d)

10. b)
 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">