15 Jul 2016

SBI PO/IBPS/RRB-Practice English Questions (Cloze Test) set- 8

SBI PO/IBPS/RRB-Practice English Questions (Cloze Test) set- 8:
Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming SBI PO/IBPS/RRB Exam 2016 was given here. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-10): in the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate words.
Although John Wisdom’s writings in philosophy show clearly the influence of Wittgenstein, they nevertheless also display a (1) originality. Despite the (2) and difficulty of his style, a careful reading of Wisdom is seldom (3). He is a unique kind of genius in philosophy.
   This essay is an excellent example of Wisdom’s repeated attempts to (4) the ultimate bases of philosophical perplexity. A great deal of the time Wisdom is (5) interested in finding out why metaphysicians feel (6) to utter such strange sentences (e.g. “Time is unreal”, There are no material things” etc). According to Wisdom, such sentences are both false (and perhaps meaningless) and yet (7). Even more than Wittgenstein, Wisdom has stressed the “therapeutic” conception of philosophy, a view that comes out clearly in this essay where he emphasizes the analogy between philosophical and neurotic distress (8) them with other kinds of problems.
   The reader who is interested in gaining a fuller (9) with Wisdom’s thought is referred to his famous article “God’s in Philosophy and Psycho-analysis”. Other Minds is Wisdom’s most (10) discussion of a single topic and in many ways his finest work.
1).
a)   concise
b)   virtual
c)   marked
d)   limited
e)   relative
2).
a)   individuality
b)   novelty
c)   originality
d)   complexity
e)   creativity
3).
a)   unprofitable
b)   useful
c)   advantageous
d)   unreliable
e)   durable
4).
a)   jettison
b)   delimit
c)   augment
d)   fortify
e)   explore
5).
a)   admirably
b)   primarily
c)   inadvertently
d)   reluctantly
e)   happily
6).
a)   depressed
b)   confined
c)   alluded
d)   compelled
e)   adapted
7).
a)   illuminating
b)   damaging
c)   confusing
d)   critical
e)   unreliable
8).
a)   compelling
b)   associating
c)   contrasting
d)   describing
e)   advocating
9).
a)   comparison
b)   analysis
c)   agreement
d)   elaboration
e)   acquaintance
10).
a)   projected
b)   sustained
c)   prolonged
d)   prolific
e)   attributed

Answers:
1). c)  2). d)  3). a)  4). e)  5). b)  6). d) 7). a)  8). b) 9). e) 10). c)



 

 


For More Practice English Questions Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">