9 Jul 2016

SBI PO/IBPS/RRB-Practice English Questions (Reading Comprehension) set- 7

SBI PO/IBPS/RRB-Practice English Questions (Reading Comprehension) set- 7:

Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming SBI PO/IBPS/RRB Exam 2016 was given here. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below It. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
 The face of the average young Kashmiri that you see on television is an angry one. But what is life really like for a persons who has grown up during a period when the gun has ruled and curfew has been a daily routine? Under its Violence Mitigation and Amelioration Project, Oxfam (India) Trust recently produced a rather unusual report that documents the opinions of nearly 200 young Kashmiris. The primary research was conducted by a group of young Kashmiris familiar with the situation in the State.

 Although the report, “The impact of violence on the student community in Kashmir”, does not claim to be either empirical or statistically significant, what- it does convey ,through its qualitative material is the mood of the college-going person in Kashmir. Reports such as this are often dismissed because they lack academic rigour and also openly state their political bias.

 Yet, it is inconceivable that a group of young Kashmiris could produce a report without articulating their views on the political situation in their State. In this report, that view is stated upfront; the reader can agree or disagree but the substance lies in the narratives and the information on what the young people think and what they experience.

 In a city such as Mumbai, for instance, college students are busy at this time of the year trying for admission, shopping around for books, cloths and music, going to movies,restaurants or just hanging around the roadside tea stalls Such a scene would be unheard of in Kashmir, although in last six months things could have changed.

 The report  records how the 13 long years, when the state was convulsed in violent conflict , took their toll on the life and academics performance of thousands of students. A life mahogany of colleges could not function normally. Curfew, 'bandhs' and continuous violence meant that students did not know from one day to the next whether they would get to college. Degrees were awarded even though students  had not attended college. Also, many educational institutions were burnt down at the height of the troubles. Others where occupied by security forces and thus could not be used.
 Even in the colleges that continued to function. there was little by way of extra-curricular activities. And student unions were not permitted. Thus, what was associated  with "normal" college and university life in India wad  totally absent in Kashmir over these last 13 years.

1). What has deprived the Kashmiri students from leading a normal routine?
a)   inappropriate employment opportunities
b)   continuous spate of anarchy and bloodshed
c)   political vacuum in the state
d)   absence of student politics in the state
e)   None of these

2). The report, "The impact of violence on the student community in Kashmir," reflects
a)   the troubled state of mind of the students
b)   the status of education in Kashmir
c)   the political inability and helplessness
d)   decreasing education rate there
e)   None of these

3). What will make such reports as the one on the impact of violence on the student community in Kashmir, widely acceptable?
a)   more research work and people's opinion being involved
b)   involvement of more academic persons and scholars
c)   They should be academically disciplined and politically fair.
d)   transparent mechanism applied while preparing the report
e)   None of these

4). What is the basic difference between the college students of Mumbai and those of Kashmir?
a)   lThe college students of Mumbai are more intelligent than the Kashmiri students.
b)   The Mumbai students have more employment  opportunities than the Kashmiri students.
c)   The Mumbai students have more academics institutions than the Kashmiri students.
d)   The Mumbai students have more freedom and menial comfort than the Kashmiri students.
e)   None of these

5). Which of the following is true in the context of the passage’? ,
a)   Kashmiri students are leading a normal life amidst unfavourable circumstances.
b)   Mumbai students are more mature than the Kashmiri students.
c)   The research group which gave its report on the impact of violence on the student community in  Kashmir was unaware of the ground realities there.
d)   Kashmiri students are migrating to Mumbai for education.
e)   None  of these


Directions (Q. 6-7): Choose the word which is same in meaning as the word given in bold as used in the-passage.
6). EMPIRICAL
a)   evident
b)   practical
c)   advanced
d)   just
e)   vast

7). Rigour
a)   discipline
b)   comment
c)   expertise
d)   concern
e)   curiosity

Directions (Q. 8-10): Choose the word which is opposite in meaning of the word given in bold
8). UNUSUAL
a)   Trivial
b)   Normal
c)   Basic
d)   Customary
e)    Appropriate

9). BIAS
a)   Leaning
b)   rejection
c)   Impartiality
d)   honesty
e)   sensibility

10). INCONCEIVABLE
a)   Recognisable
b)   Imaginable
c)   Reliable
d)   Bearable
e)   Logical
Answers:
1). b)  2). a)  3). c)  4). d)  5). e)  6). b) 7). a)  8). b) 9). c) 10). b)



 

 


For More Practice English Questions Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">