9 Aug 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS” for IBPS PO 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS” Set-26:
Dear Readers, IBPS PO 2016 Examination is approaching shortly, hope your preparation is going good, to help you here we have started a “NEW INNOVATIVE” called Current Affairs Revision TIT-BITS. This will help you to Revision the Current Affairs Part. Kindly make use of it.

1. Which of the following country voted for whether to introduce a guaranteed basic income for every citizen, becoming the first country to hold such a vote?
Answer: Switzerland

2. Which state has become the first state in the country to have a State Data Centre (SDC)?
Answer: Himachal Pradesh

3. Anti-dumping duty has been imposed on a compound used in the pharmaceutical industry, imported from the ________ and _______ to protect domestic makers from cheap shipments.
Answer: USA, China

4. Name the former world heavyweight champion boxer who died at the age of 74 recently?
Answer: Muhammad Ali

5. To facilitate hassle-free entry of Indians at selected airports, India and which of the following country have signed a MoU, providing for expedited security clearances?
Answer: USA

6. V O Chidambaranar Port has bagged National Award for Excellence in Cost Management for the year 2015 from the Institute of Cost Accountants of India (ICAI). It is located at?
Answer: Tamil Nadu

7. Who has been appointed as Managing Director of the State Bank of Mysore (SBM) recently?
Answer: NK Chari

8. World Environment Day was observed on June 5, 2016 with the theme?
Answer: Go Wild For Life - Zero tolerance for the illegal wildlife trade

9. Indian Prime Minister Narendra Modi visited Afghanistan in order to open a much-hyped hydroelectric dam. The project has been in work for decades. What is the name of this dam?
Answer: Salma Dam

10. India and Qatar sign how many agreements to boost bilateral ties during Indian Prime Minister visit to Qatar recently?
Answer: Seven

11. Taking a cue from the ‘Green Initiative’ of the Indian cricket board, which of the following National Cricket Club (NCC) initiated 'Cricket for Environment', a programme for planting saplings and distribution of bins for waste?
Answer: Kolkata

12. Spain's _______________ beat world number one Serena Williams in straight sets to win her first Grand Slam title at the French Open.
Answer: Garbine Muguruza

13. Which state government and Tata Trust (TT) have signed an agreement on implementing interventions in healthcare areas like nutrition, mental health and cancer care in the state recently?
Answer: Madhya Pradesh

14. Which of the following Money transfer services provider has launched a special offer on the occasion of Ramzan beginning on June 6, 2016?
Answer: Money Gram

15. Centre has agreed to increase rice quota for which state under National Food Security Act(NFSA) recently?
Answer: Odisha

16. HDFC Ergo General Insurance, the insurance arm of mortgage lender HDFC is the first such consolidation in India’s crowded general insurance sector, which currently has 29 players and has recently acquired L&T General Insurance. By how much amount it acquired L&T General Insurance?
Answer: Rs. 551 crore

17. Which state becomes first in the country to give transgender people social welfare benefits such as a pension, housing and food grains - usually allocated for the most impoverished only?
Answer: Odisha

18. Who captured French Open at 12th time, becoming just the third man in history to hold all four Grand Slam titles at the same time?
Answer: Novak Djokovic

19. As part of Prime Minister Narendra Modi’s “Make in India” and  “Start-up India” moves, which state has announced new policy for promotion of information technology(IT) and electronic start-ups?
Answer: Gujarat

20. According to 2016 Global Retail Development Index (GRDI) India has jumped 13 positions from last year to rank _______ among 30 developing countries this year on ease of doing business.
Answer: Second



For More Current Affairs Revision “TIT- BITS” – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">