23 Aug 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS” for IBPS PO/Clerk 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS”  for IBPS PO/Clerk Set-40:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 Examination is approaching shortly, hope your preparation is going good, to help you here we have started a “NEW INNOVATIVE” called Current Affairs Revision TIT-BITS. This will help you to Revision the Current Affairs Part. Kindly make use of it.

1). Who has become the first-ever Indian gymnast to be certified as “World Class Gymnast” by the International Federation of Gymnastics (IFG)?
Ans- Dipa Karmakar

2). SIDBI has tied up with which Indian bank for World Bank energy efficiency initiative?
Ans- Yes bank

3). Who became the first woman in the world to receive the Award for Exceptional Bravery at Sea of the International Maritime Organisation?
Ans- Captain Radhika Menon

4). The National E –Vidhan Academy will be set up in which state of India?
Ans- Himachal Pradesh

5). Who was conferred the 51st Jnanpith Award by President Pranab Mukherjee?
Ans- Raghuveer Chaudhari

6). Who has become the first woman Chief Justice of Nepal?
Ans- Sushila Karki

7). What is the name of the operation that was started to evacuate Indian citizens stranded in South Sudan's capital Juba?
Ans- Sankat Mochan

8). Which Indian bank has recently acquired Tamil Nadu-based Grama Vidiyal Microfinance to extend its rural banking services?
Ans- IDFC bank

9). INS Karna was recently commissioned in Vishakhapatnam. INS Karna is a dedicated base for which of the following Special Operation Forces of India?
Ans- MARCOS

10). Who was recently elected as the President of 71st session of United Nations General Assembly?
Ans- Peter Thomson

11). Which country launched the world’s largest and most powerful vessel project 22220 dubbed Arktika?
Ans- Russia

12). “Operation Megh Prahar”, the battle exercise has been conducted by which Indian military force?
Ans- Indian Army

13). Which Indian corporate has become the first-ever to issue Masala Bond on London Stock Exchange (LSE)?
Ans- HDFC

14). Who becomes first state to approve setting up of Happiness Department?
Ans- Madhya Pradesh

15). Name India’s site that was listed in UNESCO’s world Heritage sites in transnational category?
Ans- Complexe du Capitole, Chandigarh

16). Which ancient site of India has recently declared as the UNESCO World Heritage Site?
Ans- Nalanda Mahavihara

17). Which system was developed by Indian Railways for enhancing the vision of Locomotive Pilots in inclement weather?
Ans- TRI-NETRA system

18). Which website was launched by the Union Ministry of Electronics and Information Technology to facilitate two-way communication between the government and citizens?
Ans- Transforming India

19). Kudsi Erguner, who has been named as the new UNESCO Artist for Peace, belongs to which country?
Ans- Turkey

20). Which is the World’s first train with hospital, run by the Impact India Foundation?

Ans- Lifeline Express






For More Current Affairs Revision “TIT- BITS” – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">