1 Aug 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS”

Current Affairs Revision “TIT- BITS” Set-18:
Dear Readers, IBPS PO 2016 Examination is approaching shortly, hope your preparation is going good, to help you here we have started a “NEW INNOVATIVE” called Current Affairs Revision TIT-BITS. This will help you to Revision the Current Affairs Part. Kindly make use of it.

1). Which international organization and Asian Development Bank (ADB) has signed a memorandum of understanding (MOU) for jointly-financed projects to strengthen cooperation?
Answer: The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

2). Which Indian American Sikh woman elected to an important position in the Republican Party at the US national level?
Answer: Harmeet Kaur Dhillon

3). With an aim of afforestation on the vast tracts of rail land, the Indian Railways signed a MOU with the forest departments of which of the following states for plantation of 5 lakh trees as part of the Green India Mission ?
Answer: Punjab and Haryana

4). Future group Chairman Mr. _______________ stepped down as managing director of Future Retail.
Answer: Kishore Biyani

5). Who among the following is a foreign policy strategist that has been named as the inaugural Marshall Bouton Asia Fellow of the prestigious Chicago Council on Global Affairs?
Answer: C Raja Mohan

6). Which bank has extended a line of credit (LoC) worth USD 1 billion to Mongolia for developing its railways and related infrastructure?
Answer: Exim Bank


7). Who launched a dashboard on EXIM Analytics, a initiative of the Ministry of Commerce and Industry to provide easy access to the public on export and import trends of India?
Answer: Smt. Nirmala Sitharaman

8). Suresh Prabhakar Prabhu, Minister of Railways launched one E-enabled application, PMIS for proper Monitoring of all the Railway projects throughout the country.What does PMIS stands for?
Answer: Project Management Information System

9). An eminent statistician, who took over as the part-time Chairperson in the National Statistical Commission.?
Answer: Dr. Radha Binod Barman

10). Piyush Goyal, Minister of State (IC) for Power, Coal and New and Renewable Energy launched which portal of Coal India Limited (CIL)?
Answer: ‘Contract Labour Payment Management System’

11). According to the global financial services company HSBC India’s annual GDP growth in the current financial year 2016-17 will be how much percent?
Answer: 7.4 percent

12). Who has been the head of the All World Gayatri Pariwar and editor of Akhand Jyoti magazine that has been nominated to the Rajya Sabha by President Pranab Mukherjee?
Answer: Pranav Pandya

13). Forbes Middle east released the list of Top ten richest Indians living in Arab region. The list includes top 10 businessmen above 50 years of age. who has topped in the list ?
Answer: Sunil Vaswani of Stallion Group.

14). Who has been appointed as the chairman of the company of Future Retail group?
Answer: V K Chopra

15). Which renowned scholar and critic Professor died recently and He was 91 years old?
Answer: Asloob Ahmad Ansari

16). The trade body of Indian IT firms NASSCOM has signed a MoU with which company to build a product design initiative to engage the country’s young entrepreneurs into becoming problem solvers and solution builders ?
Answer: Facebook

17). US President Barack Obama has announced to reappoint Indian-American _________________ to a key independent government agency devoted to accessibility for people with disabilities.
Answer: Sachin Dev Pavithran

18). Country’s biggest lender State Bank of India launched which facility, a mobile-based payment solution. The service will help customers make payments through their smartphones by simply scanning the unique merchant QR (Quick Response) code at merchant outlets?
Answer: mVisa

19). Which Private Sector Bank became the first financial institution in the country to tie up with the BRICS Grouping-promoted. New Development Bank (NDB) for a partnership in bond issuances, co-financing, treasury management and human resources?
Answer: ICICI Bank

20). World’s first ETF focused on India’s sovereign bonds was launched by the MCB Capital Markets and will be listed in Mauritius, providing global investors access to the Indian government securities,what is the full form of ETF ?
Answer: Exchange Traded Fund





For More Current Affairs Revision “TIT- BITS” – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">