4 Aug 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS”

Current Affairs Revision “TIT- BITS” Set-21:
Dear Readers, IBPS PO 2016 Examination is approaching shortly, hope your preparation is going good, to help you here we have started a “NEW INNOVATIVE” called Current Affairs Revision TIT-BITS. This will help you to Revision the Current Affairs Part. Kindly make use of it.


1). What is the name of the operation which was launched by Taliban, against government strongholds backed by suicide and guerrilla attacks to drive Afghanistan’s Western-backed government from power?
Answers: Operation Omari

2). Who was appointed as the new chairperson of the Indira Gandhi Nation Centre for Arts (IGNCA)?
Answers: Ram Bahadur Rai

3). Prime Minister Narendra Modi paid rich floral tributes to B.R. Ambedkar at his birth place. Where is the birthplace of Ambedkar located?
Answers: Kalipaltan Area of Mhow

4). Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Maritime India Summit 2016 in which city?
Answers: Goregaon, Maharashtra

5). Which company has taken over a part of the abandoned assets of the western offshore Tapti gas field from its joint venture partners Reliance Industries and BG and will use it to produce gas from its Daman fields?
Answers: ONGC

6). Name the Lithuanian start-up which offers a public transport app to help people plan their journey & is planning to enter the Indian market.
Answers: TRAFI

7). Name the Iconic Indian woman boxer who was named one of the eight ambassadors for the upcoming World Championships by the International Boxing Association (AIBA).
Answers: M. C. Mary Kom

8). Pakistan with which country began their fifth joint air exercise, Shaheen-V, at an operational base in Pakistan?
Answers: China

9). Ukraine’s parliament accepted the resignation of Prime Minister Arseny Yatsenyuk and appointed whom as the new head of government?
Answers: Volodymyr Groysman

10). Which country is planning to ban the Jamaat-e-Islami, the country’s biggest Islamist party?
Answers: Bangladesh

11). IMF predicts India’s GDP growth rate will be how much percent in 2016 and 2017?
Answers: 7.5 percent

12). Name the Defence Minister of India who has commenced his visit to China as part of an accelerated security dialogue between New Delhi and Beijing?
Answers: Manohar Parrikar

13). As part of its steps to support budding entrepreneurs, the government on April 21 will launch a new service, to address various queries of start-ups in a timebound manner. Name the service?
Answers: Twitter Seva

14). Name the Sri Lankan player who has retired from 50-over and Twenty20 internationals in order to carry on playing test matches?
Answers: Rangana Herath

15). Who won the Formula One Chinese Grand Prix 2016?
Answers: Nico Rosberg

16). With interest rates declining, deposit growth in the country’s banking system slowed to a 50-year low of how much percent in the last financial year, according to Reserve Bank of India data?
Answers: 9.7 percent

17). Financial Software & Systems Pvt. Ltd. (FSS), a Chennai-based payments technology and transaction processing company, has inked agreements with how many banks to provide UPI (Unified Payment Interface) solution across the country on a hosted platform?
Answers: Six

18). Neyveli Lignite Corporation (NLC) with which organization are planning a joint venture for hiving off the latter’s loss-making Raghunathpur Thermal Power Station (RTPS)?
Answers: Damodar Valley Corporation (DVC)

19). Which country notched up a thumping 4-0 victory over India in the summit showdown to win the Sultan Azlan Shah Cup hockey tournament in Ipoh?
Answers: Australia

20). National Mission for Clean Ganga under the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation in collaboration with which institute announced the formal launch of Centre for Ganga River Basin Management and Studies (CGRBMS) in New Delhi?
Answers: IIT-Kanpur




For More Current Affairs Revision “TIT- BITS” – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">