12 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-11:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
Directions (Q. 1-5): Study the following information and answer the questions that follow.
Jaipal, Jairaj, Jairam, Jalal, Jalil, Jashan and Jashun organise seminars in seven different schools, viz A, B, C, D, E, F, G, on different days of the week from Monday to Sunday, but not necessarily in the same order.
Jairaj organises seminar in school D on Wednesday. Jalil does not organise seminar for school G or E but organises on the next day of Jalal’s seminar, who organises seminar for school B. Jashun organises seminar for school C on Friday. Jashan organises seminar on Monday, but not for school E or A. Jairam organises seminar for school G but not on Tuesday.
1). On which of the following days does Jalil organise the seminar?
a)   Tuesday
b)   Sunday
c)   Saturday
d)   Cannot be determined
e)   None of these

2). Jairam organises seminar on which of the following days?
a)   Saturday
b)   Sunday
c)   Tuesday
d)   Thursday
e)   None of these

3). Which of the following combination is true?
a)   Jalal – Tuesday - E
b)   Jalil – Wednesday - C
c)   Jashan – Monday - F
d)   Jashun – Thursday - A
e)   None of these

4). Who among the following organises seminar in Saturday?
a)   Jalil
b)   Jaipal
c)   Jairaj
d)   Jalal
e)   None of these

5). Who among the following organises seminar in school E and on which day?
a)   Jalal, Saturday
b)   Jaipal, Tuesday
c)   Jashan, Monday
d)   Jairam, Thursday
e)   None of these

6). Pointing to a boy, a man said, “I have no brother but that boy’s father is my father’s son.” How is the boy related to that man?
a)   Father
b)   Grand son
c)   Nephew
d)   Son
e)   None of these

7). How many such digits are there in the number 62143879 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are rearranged in ascending order?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

8). In a certain code language DENTICLE is written as TNEDELIC. How is CONFUSED written in that code language?
a)   ENCODEUS
b)   FNOCDEUS
c)   OCFNUS
d)   USEDCONF
e)   None of these

9). How many meaningful English words can be formed with the letters ABER using each letter only once in each word?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

10). What should come next in the following letter series?
R Q P O N M L Q P O N M L P O N M L ? ?
a)   P, O
b)   N, M
c)   O, P
d)   O, N
e)   None of these

Answers:
1)b   2)d   3)c   4)d   5)b   6)d   7)d   8)b   9)c   10)d

Explanation:
Directions (Q. 1-5)



Person
Day
School
Jaipal
Tuesday
E
Jairaj
Wednesday
D
Jairam
Thursday
G
Jalal
Saturday
B
Jalil
Sunday
A
Jashan
Monday
F
Jashun
Friday
C

6). Boy’s father = Man’s father’s son = man
The man is the boy’s father.
The boy is the man’s son.
Answer: d)
7).
6
2
1
4
3
8
7
9
1
2
3
4
6
7
8
9
Answer: d)
8). DENTICLE – TNEDELIC, first four words in reverse format and last four words also in reverse format
Similarly,
CONFUSED – FNOCDEUS
Answer: b)
9). The meaningful words that can be formed are BEAR and BARE.
Answer: c)
10). RQPONML/QPONML/PONML/ON
Answer: d)






More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">