14 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) [Answers updated]

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-12:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting at equal distances around a circular table facing the centre.
The angle made at the centre of the circle by straight lines from A and D is 1800, from A and H and A  and C are 1350 each. F is third to the left of C. G is third to the right of H, who is  second to the right of B.
1). What angle is made between B and C? 
a)   900
b)   1800
c)   450
d)   1350
e)   None of these

2). Who among the following is second to the right of G?
a)   A
b)   D
c)   B
d)   E
e)   None of these

3). How many persons sit between H and E?
a)   Once
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

4). What angle is made between C and G?
a)   1800
b)   900
c)   1200
d)   450
e)   None of these

5). Which of the following statements is true?
a)   The angle made between A and E is 900
b)   Two persons sit between D and F
c)   H is second to the left of C
d)   All are true
e)   None of these

6). South is related to North-West in the same way as West is related to which of the following?
a)   North
b)   North-West
c)   West
d)   South-West
e)   None of these

7). If Deepa says, “Leema’s father Kumar is the only son of my father-in-law Mahesh”, then how is Teena, who is sister of Leema, related to Mahesh?
a)   Daughter
b)   Sister
c)   Grand daughter
d)   Daughter-in-law
e)   None of these

8). How many such pairs of letters are there in the word BEAUTIFUL each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   More than four

9). If ‘WIN’ is written as ‘@#%’ and ‘GROW’ is written as ‘©+$@’ then how is WRONG written in that code language?
a)   @+$%©
b)   ©+$%@
c)   @#$%©
d)   @$%+©
e)   None of these

 10). If A $ B means ‘A is father of B’, A @ B means ‘A is mother of B’ and ‘A # B’ means ‘A is husband of B’ then which of the following means ‘D is grandson of P’?
a)   D # N @ L $ P
b)   N @P $ D $ L
c)   P $ L @D # M
d)   L # D @N @P
e)   None of these

Answers:
1)b   2)a   3)c   4)d   5)c   6)e   7)c   8)d   9)a   10)c

Explanation:

Directions(Q. 1-5):






More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">