15 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-13:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). The finance minister was afraid of any credit downgrade by international rating agencies. Which of the following inferences cannot be drawn from the above statement? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)
a)   This would tarnish the country’s image.
b)   The rupee would go crashing.
c)   There would be a rise in inflation.
d)   The voters would give his party a raw deal.
e)   All the above inferences can be drawn

2). The segment of cars using Automated Manual Transmission (AMT) technology has not taken off. Which of the following can be a probable cause(s) of the above phenomenon?
(I) There is a price gap of at least a lakh rupees between automatic and manual cars.
(II) The fuel efficiency in existing automatic cars is 25–30 per cent lower than in manual ones.
(III) Their maintenance cost is exorbitant.
a)   Only II
b)   Only I
c)   Only I and II
d)   Only II and III
e)   All I, II and III

3). Sony India has decided to sell off the Vaio brand and laptop business. Which of the following can be a proper course(s) of action?
(I) Sony India should put more resources in developing the mobile business, which is the future growth area.
(II) The employees in laptop business should be moved to mobile division.
(III) People should sell their Vaio laptops.
a)   Only I
b)   Only II
c)   Only I and II
d)   Only II and III
e)   All I, II and III

4). An exceptional monsoon will raise food grain production to a record 263.2 million this year.
Which of the following substantially weakens the argument given in the above statement?
a)   Farm sector growth would be 4.6 per cent compared to 1.9 per cent last year.
b)   Most of the land in India has proper irrigation facilities.
c)   A rise in the production of pulses, whose global supplies are limited, will help tame prices.
d)   India mostly produces cash crops.
e)   None of these

5). The rise of global CEOs who spent their formative years in India is acknowledgement that the country is doing at least some things right. Which of the following assumptions is implicit in the above statement? (An assumption is something supposed or taken for granted.)
a)   India has produced a large number of CEOs.
b)   India is not known for right policies.
c)   Some of the qualities these leaders possess — humility, modesty and a strong work ethic — were acquired well before they left the territorial frontiers of India.
d)   The stability of family upbringing is a major advantage Indians have.
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Badrinath, Gaurinath, Kashinath, Raghunath, Loknath, Sainath, Ramnath and Taraknath are the members of a committee sitting around a circular table but not facing the centre. Each member has a different zodiac sign, viz Aquarius, Virgo, Taurus, Cancer, Sagittarius, Gemini, Pisces and Capricorn, but not necessarily in the same order.
Ramnath is third to the right of Kashinath. The one whose sunsign is Aquarius is second to the left of the one whose sunsign is Taurus. Taraknath’s sunsign is Taurus and is sitting exactly between Kashinath and Badrinath. The one whose sunsign is Pisces sits second to the right of Gaurinath. The one whose sunsign is Sagittarius is second to the right of the person whose sunsign is Gemini. Kashinath sits third to the left of the person whose sunsign is Virgo. Neither Sainath nor Badrinath is the immediate neighbour of Gaurinath. Sainath is fourth to the left of Badrinath. Gaurinath’s sunsign is neither Cancer nor Sagittarius. The person whose sunsign is Aquarius is sitting second to the right of the person whose sunsign is Cancer. Raghunath’s sunsign is Aquarius and is not an immediate neighbour of Gaurinath.
         
6). Which of the following is Gaurinath’s sunsign?
a)   Pisces   
b)   Capricorn        
c)   Gemini
d)   Cannot be determined         
e)   None of these

7). Who sits third to the right of Badrinath?  
a)   Kashinath
b)   Taraknath                  
c)   Raghunath
d)   Sainath  
e)   None of these
         
8). What is Taraknath’s position with respect to Sainath?
a)   Third to the left          
b)   Fourth to the left
c)   Second to the right    
d)   Third to the right
e)   Second to the left

9). How many persons are there between Kashinath and Gaurinath?
a)   None      
b)   Two       
c)   Three     
d)   Four       
e)   None of these
         
10). What is the sunsign of Kashinath?        
a)   Gemini   
b)   Taurus   
c)   Aquarius
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Answers:
1)e   2)e   3)c   4)e   5)b   6)b   7)e   8)d   9)c   10)a

Solution:
1). Credit downgrade leads to all of these.
Answer: e)

2). All the three reasons go against the popularity of AMT cars.
Answer: e)

3). Alternatives have to be explored. Hence (I) and (II) follow. But III is a panic reaction.
Answer: c)

4). Choices a) and c) are obviously irrelevant. Choice d) too does not make sense even if it were true. All we are concerned about is the food grain component; cash crops do not concern the statement irrespective of what their contribution is. Choice b) may be a googly. If irrigation facilities are there, we are not dependent on rainfall! Well, that may be true if only certain areas have deficit rainfall. But in general, you do need a good rainfall to have a good water level and to keep your canals functioning.
Answer: e)

5). This is implicit in the last part of the statement — “the country is doing at least some things right”.
Answer: b)

 



More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">