16 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-14:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information and answer the questions that follow.
Seven people, namely  Daaruk, Daarun, Darpan, Darshan, Deepak, Deepan, and Deepesh have an anniversary but not necessarily in the same order, in seven different months (of the same year), namely February, March, April, June, September, October and November. Each of them also likes a different chocolate, namely Perk, Jelly, Kitkat, Milkybar, Dairy milk, Snickers and Munch but not necessarily in the same order.
Deepan has an anniversary in the month which has more than 30 days. Only one person has an anniversary between Deepan and the one who likes Perk. Both Deepesh and Darpan have an anniversary in one the months after the one who likes Perk. Deepesh has an anniversary immediately before Darpan. The one who likes Kitkat has an anniversary in the month which has less than 30 days. Only three people have an anniversary between the one who likes Kitkat and the one who likes Munch. Only two people have an anniversary between Deepesh and the one who likes Milkybar. Darshan has an anniversary immediately after the one who likes Milkybar. Only two people have an anniversary between Darshan and Deepak. Daaruk has an anniversary immediately before the one who likes Jelly. Darpan does not like Snickers.

1). Which of the following represents the month in which Deepesh has an anniversary?
a)   October
b)   March
c)   April
d)   September
e)   Cannot be determined

2). Which of the following does Darpan like?
a)   Perk
b)   Jelly
c)   Milkybar
d)   Dairy milk
e)   Munch

3). As per the given arrangement, Kitkat is related to April and Milkybar is related to September following a certain pattern. Which of the following is Munch related to following the same pattern?
a)   February
b)   June
c)   November
d)   October
e)   March

4). Which of the following represents the people who have an anniversary in April and November respectively?
a)   Daarun, Daaruk
b)   Daarun, Darpan
c)   Deepak, Darpan
d)   Deepak, Daaruk
e)   Daarun, Deepesh

5). How many people have an anniversary between the months in which Deepak and Daaruk have an anniversary?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   More than Three

Directions (6-10): In these questions, certain symbols have been used to indicate relationships between elements as follows:
1) A @ B means P is not smaller than Q.
2) A # B means P is not greater than Q.
3) A % B means P is neither greater than nor smaller than Q.
4) A + B means P is neither smaller than nor equal to Q.
5) A $ B means P is neither greater than nor equal to Q.

6). Statements: Y $ W , W @ O , O # H
Conclusions:
I.        Y + O
II.       H % W
III.      H + Y

a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follow
d)   Only III follow
e)   Only II & III follows

7). Statements: B + M , M @ Z , Z $ C
Conclusions:
I.        C + M
II.       B + Z
III.      C + B

a)   Only II follows
b)   Only I and III follows
c)   Only I follow
d)   Only III follow
e)   None of these

8). Statements: N @ S , S % M , M + H
Conclusions:
I.        M # N
II.       N + H
III.      M + N

a)   Only II follows
b)   Only I and II follows
c)   Only III follows
d)   Only II and III follows
e)   None of these

9). Statements: L @ U , U + A , A $ G
Conclusions:
I.        G $ L
II.       L # G
III.      L + A

a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follow
d)   Only III follow
e)   Only II & III follows

10). Statements: J # W , W + A , A @ F
Conclusions:
I.        F $ W
II.       F % W
III.      J  + F

a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follow
d)   Only III follow
e)   Only II & III follows

Answers:
1)a   2)d   3)c   4)b   5)d   6)a   7)a   8)b   9)d   10)b

Directions (Q. 1-5):
Person
Chocolate
Month
Deepak
Kitkat
February
Deepan
Snickers
March
Daarun
Milkybar
April
Darshan
Perk
June
Daaruk
Munch
September
Deepesh
Jelly
October
Darpan
Dairy milk
November

6). Y < W , W ≥ O , O ≤ H
Y > O
H = W
H > Y
None follows
Answer: a)

7). B > M , M ≥ Z , Z < C
C > M not follows
B > Z follows
C > B not follows
Answer: a)

8). N ≥ S , S = M , M > H
M ≤ N follows
N > H follows
M > N not follows
Answer: b)

9). L ≥ U , U > A , A < G
G < L not follows
L ≤ G not follows
L > A follows
Answer: d)

10). J ≤ W , W > A , A ≥ F
F < W follows
F = W not follows
J > F not follows
Answer: b)





More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">