17 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-15:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
P, Q, R, S, I, J, K and L are eight friends sitting around a square table, two on each side. All of them are facing away from the centre and each is opposite another. There are three female members and they are not seated next to one another.
K sits between I and Q. L is a female member who sits second to the left of K. Q is not a female member but sits opposite P, who is a female. S sits third to the left of J and is not a male member.

1). Who among the following sits on the immediate left of Q?
a)   J  
b)   K  
c)   L  
d)  
e)   None of these

2). Which of the following statements is true about J and K?
a)   Both are opposite each other.
b)   Both are males.
c)   J is a female but K is a male.
d)   Both are females.
e)   None of these

3). Which of the following groups includes only females?
a)   LPJ        
b)   PSR       
c)   KLQ
d)   PSL       
e)   None of these

4). Who among the following is sitting between R and J?
a)   P  
b)   S and I   
c)   S
d)   P and I   
e)   None of these

5). Who among the following sits third to the right of Q?
a)   P  
b)   S  
c)   J
d)   I   
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully to answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and its rearrangement.
Input:    site 72 easy owl 28 11 pull 81 40 cut
Step I:  easy site 72 owl 28 pull 81 40 cut 11
Step II:  easy owl site 72 pull 81 40 cut 11 28
Step III:    easy owl cut site 72 pull 81 11 28 40
Step IV:   easy owl cut pull site 81 11 28 40 72
Step V:  easy owl cut pull site 11 28 40 72 81
Step V is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions, the appropriate step for the given input below and answer the questions based on it.
Input: curtail 53 vitiate 49 33 artifice 45 aptitude 23 ice 69 entourage bevy

6). How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
a)   Four       
b)   Five       
c)   Six
d)   Seven    
e)   None of these

7). What will be the position of ‘69’ in Step IV?
a)   9th from the left
b)   Fifth from the right
c)   Extreme left     
d)   Extreme right
e)   None of these

8). Which step would be the following output? ‘aptitude artifice entourage curtail 53 vitiate 49 ice 69 bevy 23 33 45’
a)   IV        
b)   V  
c)   VI         
d)   III        
e)   VII

9). Which word/number would be at the 9th position from the right end in Step V?
a)   curtail    
b)   vitiate    
c)   bevy
d)   53
e)   49

10). Which of the following steps would be the last step but one?
a)   V  
b)   VI 
c)   VII
d)   IV 
e)   None of these

Answers:
1)c   2)b   3)d   4)a   5)b   6)c   7)e   8)d   9)c   10)a

Explanation:

Directions (Q. 1-5):

Directions (Q. 6-10):
The machine rearranges one word and one number in each step.  The words starting with a vowel are arranged first in alphabetical order from the left.  When this is done, the words starting with a consonant are arranged in alphabetical order. The numbers are arranged in ascending order from the right end.
Input:  curtail 53 vitiate 49 33 artifice 45 aptitude 23 ice 69 entourage bevy
Step I. aptitude curtail 53 vitiate 49 33 artifice 45 ice 69 entourage bevy 23
Step II. aptitude artifice  curtail  53  vitiate 49  45  ice  69  entourage  bevy  23 33
Step III. aptitude artifice  entourage  curtail 53  vitiate  49  ice  69  bevy  23  33 45
Step IV. aptitude artifice entourage ice curtail  53 vitiate 69  bevy  23  33  45  49
Step V. aptitude artifice entourage ice bevy curtail vitiate 69 23 33 45 49 53
Step VI. aptitude artifice entourage ice bevy curtail vitiate 23  33  45  49  53 69





More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">