18 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-16:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-3): Study the following information carefully and answer the given questions.
There are five colour bottles Red, Blue, Green, White and Yellow arranged on a table but not necessarily in the same order. Blue bottle is to the north of White bottle. Green bottle is to the south of Blue bottle. Red bottle and Yellow bottle are in the east and west respectively of Green bottle.

1). In which direction is White bottle with respect to Green bottle?
a)   South
b)   North
c)   Either a) or b)
d)   East
e)   North-east

2). If Green bottle is exactly between Blue and White then in which direction is Red bottle with respect to White bottle?
a)   North
b)   North-east
c)   South-east
d)   South
e)   None of these

3). In which direction is Yellow bottle with respect to Blue bottle?
a)   South
b)   South-east
c)   West
d)   South-west
e)   None of these

4). If ‘P + Q’ means ‘P is father of Q’, ‘P × Q’ means ‘P is mother of Q’ and ‘P # Q’ means ‘P is husband of Q’ then which of the following means ‘L is grandfather of H’?
a)   H × T + L × N
b)   L + H # P × T
c)   R # H × P + L
d)   L + T # R × H
e)   None of these

5). In a certain code language GARDEN is written as SZTODE. How is FRUGAL written in that code language?
a)   GBSHBM
b)   WSHMZH
c)   UQGMZH
d)   VQUMZH
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Indradutt, Indrajeet, Indrakanta, Indraneel, Indrasena, Indrasuta and Indratan are seven shopkeepers of different shops, viz Electronic Appliances, Jewellery, Books, Sportswear, Toys, Vegetables and Medicines. They go to supermarkets, viz. Food Bazaar, More, Reliance Fresh and Hearty Mart only on Sunday but not necessarily in the same order. At least one shopkeeper goes to one supermarket, but no super market is visited by more than two shopkeepers.
Indrasuta, who is a shopkeeper of Books, goes alone to Reliance Fresh.
The one who is a shopkeeper of Sportswear does not go to Food Bazaar. Also, he never goes either with Indrasena or with Indratan.
Indraneel goes to Hearty Mart with the person who is the shopkeeper of Medicines.
Indrakanta goes to More. Indratan is not a shopkeeper of Medicines.
The one who is the shopkeeper of Sportswear goes to the market with the person who is the shopkeeper of Electronic Appliances.
The one who is the shopkeeper of Toys goes to Hearty Mart.
Indradutt is a shopkeeper of neither Jewellery nor Medicines.
The one who is the shopkeeper of Vegetables goes to Food Bazaar neither with Indrasena nor with Indraneel.
The person who is the shopkeeper of Jewellery goes to the supermarket with Indradutt.

6). Indradutt goes which of the following supermarkets?
a)   Hearty Mart     
b)   More      
c)   Food Bazaar
d)   Reliance Fresh
e)   None of these

7). Which of the following statements is/are not true?
a)   Indraneel is a shopkeeper of Medicines and goes to Hearty Mart.
b)   Indrakanta is a shopkeeper of Sportswear and goes to Food Bazaar.
c)   Indratan is a shopkeeper of Jewellery and goes to Food Bazaar
d)   Both options a and b
e)   All statements are false

8). Who among the following is shopkeeper of Toys?
a)   Indrajeet
b)   Indraneel
c)   Indrasuta
d)   Indradutt
e)   None of these

9). Which of the following statements is definitely incorrect?
a)   Indrakanta is a shopkeeper of Sportswear.
b)   Indrasena is a shopkeeper of Medicines.
c)   Indratan is shopkeeper of Electronic Appliances.
d)   All are incorrect
e)   None of these

10). Food Bazaar is visited by which of the following person(s)?
a)   Indratan and Indrasena    
b)   Only Indraneel 
c)   Indradutt and Indrajeet
d)   Only Indrasuta 
e)   None of these

Answers:
1)c   2)b   3)d   4)d   5)d   6)a   7)d   8)b   9)c   10)e

Q (1-3)


4).

5). GARDEN = SZTODE
FRUGAL = VQUMZH

Directions (Q. 6-10):
Shopkeeper
Super Market
Shop
Indradutt
Food Bazaar
Vegetables
Indrajeet
More
Electronic Appliances/Sportswear
Indrakanta
More
Sportswear/Electronic Appliances
Indraneel
Hearty Mart
Toys
Indrasena
Hearty Mart
Medicines
Indrasuta
Reliance Fresh
Books
Indratan
Food Bazaar
Jewellery






More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">