25 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-20:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information and answer the questions given below
Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In a row 1 – Amar, Jesmar, Kumar, Omar and Samar are seated and all of them are facing north and in row 2 – Abinaya, Mariya, Ramya, Priya and Sofiya are seated and all are facing south (but not necessarily in the same order). Each person also likes different fruits namely Apple, Orange, Banana, Grapes, Papaya, Mango, Pears, Cherry, Pineapple and Strawberry (but not necessarily in the same order)
Samar sits exactly in the centre of the row and faces the one who likes Grapes. Only one person sits between Samar and the one who likes Papaya. Priya faces the immediate neighbour of the one who likes Papaya. Only one person sits between Abinaya and the one who likes Grapes. Abinaya is not an immediate neighbour of Priya. Abinaya faces one of the immediate neighbours of Kumar. Omar is neither an immediate neighbour of Kumar nor faces Priya. Mariya is not an immediate neighbour of Priya and faces the one who likes Orange. Omar does not face Ramya. Omar faces one of the immediate neighbours of the one who likes Mango. Only one person sits between the one who likes Mango and the one who likes Apple. The one who likes Pineapple and the one who likes Cherry face each other. Only two people sit between the one who likes Cherry and the one who likes Pears. Amar does not like Pears. The one who likes Strawberry sits fourth to the right of the one who likes Pineapple.

1). Who amongst the following is an immediate neighbour of the one who likes Pineapple?
a)   The one who likes Mango
b)   The one who likes Papaya
c)   The one who likes Apple
d)   Jesmar
e)   Sofiya

2). Which of the following fruits does Priya like?
a)   Papaya
b)   Apple
c)   Mango
d)   Grapes
e)   Pears

3). Which of the following is definitely true as per the given arrangement?
a)   Kumar faces Ramya
b)   Mariya is an immediate neighbour of Abinaya
c)   The one who likes Cherry is an immediate neighbour of Abinaya
d)   Mariya likes Pears
e)   The one who likes Strawberry faces Samar

4). Which of the following pairs represent the people sitting at the extreme ends of the two rows?
a)   Priya, Kumar
b)   Mariya, Kumar
c)   Ramya, Jesmar
d)   Priya, Jesmar
e)   Abinaya, Amar

5). Who amongst the following likes Banana?
a)   Samar
b)   Abinaya
c)   Priya
d)   Mariya
e)   Amar
Directions (Q. Nos. 6-10) Read the information/ statement given in each question carefully and answer the questions.

6). In which of the following expressions will the expression ‘A < B’ be definitely true?
a)   T < A ≥ Y = B
b)   A > T ≥ Y = B
c)   B = Y ≥ T > A
d)   A ≥ T > Y < B
e)   None of these

7). Which of the following expressions will be true if the expression ‘C ≥ F > V ≥ W’ is definitely true?
a)   W ≤ C
b)   C = V
c)   C < W
d)   F ≥ W
e)   None is true

8). Which of the following expressions will be true if the expression ‘E ≥ C < O = S’ is definitely true?
a)   S < C
b)   E ≥ O
c)   E < S
d)   O = E
e)   None is true

9). Which of the following expressions may not be true if the expression ‘H ≥ R = U ≤ G’ is definitely true?
a)   U ≤ H
b)   G ≥ H
c)   R ≤ G
d)   Only (2) and (3)
e)   All are true

10). In which of the following expressions does the expression ‘P > S’ hold true?
a)   P = Q < R ≤ S
b)   S ≥ Q > R > P
c)   Q = S > R ≥ P
d)   P ≥ R >Q = S

e)   S ≤ Q > P > R

Answers:

1)c   2)c   3)b   4)e   5)a   6)c   7)e   8)e   9)b   10)d



More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">