27 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-22:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Ten sportsmen Sushil Kumar, Gagang Narang, Abhinav Bindra, Vijendar Singh, Sandeep Tomar, Jitu Rai, Vikas Gowda, Arun Kumar, Shiva Thapa and Vijay Kumar are travelling by ten different airlines to ten different destinations. The airlines are Air India, Air Asia, Vistara, Jet Airways, Go Air, Spicejet, Indigo, Truejet, Tajair and Easy Air. The ten destinations are China, Japan, Netherland, Spain, Germany, Ireland, Australia, France, Argentina and Poland, but not necessarily in the same order.
Gagang Narang is travelling to Japan
Sandeep Tomar is travelling by Go Air and going to Germany
The person travelling by Easy Air is going to Poland
Vikas Gowda is travelling by Indigo
Shiva Thapais travelling to Argentina
Arun Kumar is travelling to France
Jitu Rai is travelling to Ireland by Spicejet
Vijendar Singh is travelling by Jet Airways to Spain
Neither Sushil Kumar nor Gagang Narang is travelling by Tajair
Shiva Thapa is not travelling by Air India or Air Asia
Sushil Kumar travels neither by Air India nor by Truejet
The person who travels to Netherland is using Vistara
Sushil Kumar is travelling to China
Abhinav Bindra is travelling by Vistara and Arun Kumar by Truejet.

1). Shiva Thapa is travelling by which airline?
a)   Truejet
b)   Go Air
c)   Air India
d)   Other than given options
e)   Vistara

2). Vikas Gowda is travelling to which destination?
a)   Australia
b)   Argentina
c)   Poland
d)   Japan
e)   Germany

3). Which of the following pairs is correct?
a)   Vijay Kumar– Easy Air - Germany
b)   Arun Kumar – Truejet - Netherland
c)   Abhinav Bindra – Jet Airways - Netherland
d)   Jitu Rai – Spicejet - Ireland
e)   Vikas Gowda – Go Air – Australia

4). Gagang Narang is travelling by which Airline?
a)   Air India
b)   Air Asia
c)   Truejet
d)   Tajair
e)   Either Air India or Air Asia

5). Sushil Kumar is travelling by which airline and to which destination?
a)   Spicejet - Ireland
b)   Jet Airways - Spain
c)   Air Asia - Netherland
d)   Air Asia - China
e)   Vistara – Netherland


Directions (Q. 6-10): The following questions are based on the five three-letter words given below
DOG     NID     CUP     HOT     PUT
(Note: The words formed after performing the given operations may or may not be meaningful English words)

6). If the positions of the first and the third letters of all the words are interchanged, how many words will form meaningful English words?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

7). If the first letter of all the words is changed to the next letter of the English alphabetical series, how many words will have more than one vowel?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None

8). If the positions of the first and the second letters of all the words are interchanged, how many words will form meaningful English words?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

9). If all the letters in each of the words are arranged alphabetically (within the word) how many words will remain unchanged?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

10). How many letters are there in English alphabet between the second letter of the second word and the third letter of the fourth word?
a)   Seven
b)   Eight
c)   Nine
d)   Ten
e)   More than ten

Answers:
1)d   2)a   3)d   4)a   5)d   6)c   7)c   8)a   9)b   10)d 

Explanation:

Directions (Q. 1-5):


6). Given words: DOG, NID, CUP, HOT, PUT
Now, GOD, DIN, PUC, TOH, TUP
There are only two meaningful words – GOD and DIN.

7). After changing   EOG    OID    DUP    IOT    QUT
Thus there are three words having more than one vowel. These words are EOG, OID and IOT.

8). After interchanging:   ODG    IND    UCP    OHT    UPT

9). DGO    DIN    CPU    HOT    PTU
There is only one such word – HOT.

10). The second letter of the second word is I. The third letter of the fourth word is T.
I J K L M N O P Q R S T
There are ten letters between I and T.


 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">