7 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-7:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information and answer the questions that follow.
Seven institutes ABC, DEF, GHI, JKL, MNO, PQR and STU provide coaching for seven different competitive exams, viz Engineering, NET, CAT, SSC, Banking, Medical and TET, but not necessarily in the same order. There is one day weekly, off in each institute from Monday to Sunday but not necessarily in the same order. No two institutes have the same weekly off day.
Institute GHI provides coaching for NET and is not closed either on Friday or on Wednesday.
Institute JKL provides coaching for Engineering, and Thursday is its weekly off day.
Institute MNO and PQR do not provide coaching for Banking and neither of these has Wednesday as weekly off day.
Institute DEF provides coaching for SSC and remains closed on Sunday.
The one which provides coaching for Medical has Tuesday as weekly off day.
Institute STU provides coaching for TET and remains closed on Monday.
Institute MNO does not provide coaching for CAT.

1). Institute GHI remains closed on which of the following days?                  
a)   Sunday  
b)   Monday  
c)   Tuesday
d)   Saturday
e)   None of these
         
2). Which of the following institutes provides coaching for Banking?             
a)   ABC       
b)   MNO      
c)   PQR      
d)   MNO or PQR   
e)   None of these
         
3). Which of the following combinations is correct?
a)   Wednesday – DEF – SSC
b)   Wednesday – DEF – Banking
c)   Friday – PQR – CAT
d)   Thursday – JKL – Medical
e)   None of these

4). Which institute provides coaching for Medical?
a)   ABC       
b)   PQR      
c)   MNO      
d)   JKL        
e)   None of these

5). On which of the following days does Institute PQR remain closed?
a)   Tuesday 
b)   Wednesday     
c)   Sunday
d)   Cannot be determined
e)   None of these  

Directions (Q. 6-10): The following questions are based on the five three-digit numbers given below:

261    489    643    586    729

6). If 2 is added to the first digit of each of the numbers, how many numbers thus formed will be divisible by three?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   All

7). If the third digit of the second smallest number is divided by the third digit of the largest number then what will be the result?
a)   1
b)   0
c)   3
d)   2
e)   None of these

8). If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following will be the largest number?
a)   261
b)   489
c)   643
d)   729
e)   586

9). If all the numbers are arranged in ascending order from left to right, which of the following will be the sum of all three digits of the number which is second from the right of the new arrangement?
a)   20
b)   21
c)   13
d)   15
e)   9

10). If the first and the third digit of all the numbers are interchanged, then which of the following will be the second largest number?
a)   729
b)   643
c)   261
d)   489
e)   586

Answers:                                
1). d)   2). a)   3). c)   4). c)   5). e)   6). c)   7). a)   8). b)   9). c)   10). a)

Directions (Q. 1-5):
Institute
Competitive Examination
Weekly Off
ABC
Banking
Wednesday
DEF
SSC
Sunday
GHI
NET
Saturday
JKL
Engineering
Thursday
MNO
Medical
Tuesday
PQR
CAT
Friday
STU
TET
Monday

Directions (6-10):
261   489    643    586    729

6). After adding 2 to the first digit in each of the numbers. Thus 843 and 786.
Answer: c)
7). The third digit of the second smallest number is 9. The third digit of the largest number is 9. Then, required answer = 9/9 = 1
Answer: a)
8). After rearrangement, 621 984 643 865 972
Answer: b)
9). After rearrangement in ascending order of the numbers from left to right.
261,    489,    586,    643,    729
Now, sum of the digits of the second number from the right = 6 + 4 + 3 = 13
Answer: c)
10). After rearrangement,
162,    984,    346,    685,    927
Thus, second highest number is 927, which comes from 729.
Answer: a)




More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">