9 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-8:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
Directions (Q. 1-5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

K 7 % 5 A B 1 $ G D 9 4 U E A C 6 H @ 8 # I J M

1). How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

2). How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a vowel?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

3). Which of the following is fifth to the right of the nineteenth from the left end of the above arrangement?
a)   #
b)   K
c)   M
d)   5
e)   None of these

4). If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the tenth from the right end?
a)   U
b)   C
c)   E
d)   9
e)   None of these

5). How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a number?
a)   None
b)   Two
c)   Three
d)   One
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information to answer the given questions.
Six friends—Rangana, Rangitha, Ranjana, Ranjika, Ranjini and Ranjita—are sitting around a circular table facing towards the centre in a hotel. They ordered different items like Appam, Dosa, Idli, Chappathi, Pongal and Juice for their breakfast, not necessarily in the same order. Each of them wears a dress of a different brand, viz Park Avenue, Peter England, Parx, Arrow, Blackberry and ATB, not necessarily according to the order given.
(i) The persons who ordered Appam, Idli, and Juice are wearing neither Park Avenue nor Peter England dress.
(ii) The persons in Parx and Blackberry dress have ordered neither Appam nor Idli.
(iii) Rangana is not wearing a Park Avenue dress and is not on the immediate left of the person who has ordered Chappathi.
(iv) The only person who is sitting between Ranjini and Ranjita likes Dosa. The person who is on the left side of the person in Park Avenue dress does not eat Pongal.
(v) Ranjika ordered Chappathi and he is wearing Parx dress. He is facing the person who has ordered Dosa.
(vi) The one who has ordered Appam is sitting opposite the person in ATB dress while the person in Parx dress is on the left side of the person who ordered Juice.
(vii) The one who ordered Pongal is on the immediate right of the person in Park Avenue dress but on the immediate left of the person who ordered for Idli.
(viii) Ranjana has not ordered Idli while Ranjita has not ordered Appam.

6). Who among the following is wearing Park Avenue dress?
a)   Rangana
b)   Rangitha
c)   Ranjana
d)   Ranjini
e)   None of these

7). The only person who is sitting between Ranjini and Ranjika is wearing the dress of which of the following brands?
a)   Arrow
b)   ATB
c)   Peter England
d)   Blackberry
e)   None of these

8). Who among the following has ordered Juice?
a)   Rangitha
b)   Ranjika
c)   Ranjana
d)   Ranjini
e)   None of these

9). Which of the following is correctly matched?
a)   Rangana—Blackberry—Juice
b)   Rangitha—Arrow—Idli
c)   Ranjini—Arrow—Idli
d)   Ranjita—Peter England—Juice
e)   None of these

10). The person who ordered Pongal is wearing the dress of which of the following brands?
a)   Arrow
b)   Blackberry
c)   ATB
d)   Peter England
e)   None of these

Answers:                                
1). b)   2). b)   3). b)   4). a)   5). d)   6). c)   7). d)   8). e)   9). a)   10). d)

Explanation:
1). $GD
Answer: b)
2). 5A, 4U
Answer: b)
3). Fifth to the right of nineteenth from the left = (19 + 5=) 24th from the left, ie K.
Answer: b)
4). After rearrangement,
K 7 5 A B 1 G D 9 4 U E A C 6 H 8 I J M.
Hence tenth from the right end is U.
Answer: a)
5). H @ 8
Answer: d)

Directions (Q. 6-10):
Ranjika orders Chappathi and wears Parx dress. The person opposite Ranjika orders Dosa.
Now, the persons wearing Park Avenue and Peter England do not order Appam, Idli, Juice or Chappathi. So, they order Dosa or Pongal. But one who orders Pongal is on the immediate right of the person wearing Park Avenue dress. So, the person wearing Park Avenue dress orders Dosa while the person who orders Pongal wears Peter England dress and is sitting on the right of the person in Park Avenue dress.
Now, the person who orders Pongal is on the immediate left of the person who orders Idli. Clearly, using (vi), the person on the left of the person in Park Avenue dress orders Appam. But he is sitting opposite the person wearing ATB dress. So the person who orders Idli wears ATB dress. Now, the person who orders Appam must be wearing either Blackberry or Arrow. But the person in Blackberry dress does not order Appam. So, he wears Arrow. The person who orders Juice wears Blackberry dress. Ranjita orders Pongal and wears Peter England dress. Rangitha orders Idli and wears ATB dress.



 



More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">