10 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-9:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). How many meaningful English words can be made with the letter IFEL using each letter only once in each word?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   More than three

2). Each consonant in the word TIRADES is replaced by the previous letter in the English alphabet and each vowel is replaced by the next letter in the English alphabet and the new letters are rearranged alphabetically. Which of the following will be the 4th from the right end?
a)   F
b)   J
c)   Q
d)   C
e)   None of these

3). Pointing to a girl, Mahesh said, “She is the only daughter of my grandfather’s only child”. How is the girl related to Mahesh?
a)   Daughter
b)   Niece
c)   Sister
d)   Data inadequate
e)   None of these

4). In a row of 25 children facing South R is 16th from the right end and B is 18th from the left end. How many children are there between R and B?
a)   2
b)   3
c)   4
d)   Data inadequate
e)   None of these

Directions (Q. 5-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: new 11 bold 22 carve hundred 32 29 45 houses it 38
Step I: 11 22 new bold carve hundred 32 29 45 houses it 38
Step II: it new 11 22 bold carve hundred 32 29 45 houses 38
Step III: 29 32 it new 11 22 bold carve hundred 45 houses 38
Step IV: bold carve 29 32 it new 11 22 hundred 45 houses 38
Step V: 38 45 bold carve 29 32 it new 11 22 hundred houses
Step VI: houses hundred 38 45 bold carve 29 32 it new 11 22
Step VI is the last step of the above input, as the desired arrangement is obtained.
As per the rules followed above find the appropriate step for the given input
Input: ice money 21 13 good 18 12 qualify 35 eligible 41 browse candidates 10

5). Which of the following represents the position of ‘ice’ in Step VI?
a)   Third from the left
b)   Fifth from the right
c)   Sixth from the right
d)   Fourth from the left
e)   None of these

6). Which step will be the last but one?
a)   IX
b)   VI
c)   V
d)   VII
e)   None of these

7). Which word/number would be at the 5th position from the right in Step V?
a)   ice
b)   qualify
c)   10
d)   12
e)   money

8). How many steps will be required to complete the arrangement?
a)   VI
b)   VII
c)   VIII
d)   X
e)   IX

9). How many elements (words or numbers) are there between ‘21’ and ‘12’ in Step VII?
a)   Eight
b)   Five
c)   Three
d)   Six
e)   None of these

10). Which step number is the following output? ‘money browse 13 18 ice good 10 12 21 qualify 35 eligible 41 candidates’
a)   III
b)   VI
c)   IV
d)   V
e)   None of these

Answers:
1)b   2)b   3)c   4)e   5)c   6)d   7)d   8)c   9)a   10)c

Solution:
1). b)
2). b) T I R A D E S
S J Q B C F R
Alphabetically rearranged = B C F J Q R S
3). c)
4). e) 7

(5-10):
The machine arranges words and numbers in the following manner:
Step I. The first two numbers are arranged in ascending order from the left.
Step II. The first two words are arranged according to the number of letters present in the word.
This process follows in each alternate step until all the numbers and words are arranged.

Input: ice money 21 13 good 18 12 qualify 35 eligible 41 browse candidates 10
Step I: 10 12 ice money 21 13 good 18 qualify 35 eligible 41 browse candidates
Step II: ice good 10 12 money 21 13 18 qualify 35 eligible 41 browse candidates
Step III: 13 18 ice good 10 12 money 21 qualify 35 eligible 41 browse candidates
Step IV: money browse 13 18 ice good 10 12 21 qualify 35 eligible 41 candidates
Step V: 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 qualify eligible 41 candidates
Step VI: qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 41 candidates
Step VII: 41 qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 candidates
Step VIII: candidates 41 qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12




 



More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">