4 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) [Answers Updated]

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions (Q. 1-5): Read the following information carefully and answer the questions following it.
A hostel accommodates twelve persons in six rooms. The persons are I, J, K, L, M, N, U, V, W, X, Y and Z. The rooms are *1, *2, *3, *4, *5 and *6. Each room of the hostel is coloured with different colours. Those colours are: red, black, yellow, orange, violet and white. Each room accommodates only two persons.
I, J, V, W, Y and Z are the only males in the group. Females’ rooms are odd-numbered whereas males’ rooms are even-numbered. I and J share a room. K’s roommate is not L. M does not live in *6, which is yellow. Neither room *5 nor room *4 is red or orange. The violet room has an odd number but it is not room *3. N lives in room *5 with L. U’s roommate is not X. The red room is even-numbered. W lives in the black room whereas L lives in the white room. X does not live in room *3. Y’s room is red.

1). Who among the following are accommodated in the violet coloured room?
a)   M and X
b)   K and X
c)   U and K
d)   Data inadequate
e)   None of these

2). Who among the following are accommodated in room *3?
a)   U and K
b)   U and M
c)   K and M
d)   Data inadequate
e)   None of these

3). In which room are I and J accommodated?
a)   *2
b)   *4
c)   *6
d)   Data inadequate
e)   None of these

4). Which of the following statements is/are definitely true?
a)   Z is the partner of Y.
b)   V is the partner of Y.
c)   W is the partner of V.
d)   Z is the partner of W.
e)   None is true

5). Which of the following statements is/are definitely false?
a)   N and L are accommodated in the white room
b)   I and J are accommodated in the yellow room.
c)   V is accommodated either in the red room or in the black room.
d)   K is accommodated either in the violet room or in the orange room.
e)   Z is accommodated in room *2.

6). In a certain code language the word COSTLY is written as WORVMF and the word PRAISE is written as CVGDPS. How will the word SOCCER be written in that code language?
a)   PHAFMV
b)   BJWQRA
c)   PGAENU
d)   AKXPSB
e)   None of these

7). Eight persons – A, B, C, D, E, F, G and H – are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. B sits second to the left of A. Three persons are sitting between B and G. D is the immediate neighbour of G. F and B are not immediate neighbours. C sits second to the left of D. Only three persons sit between F and C. Who among the following is sitting third to the right of F ?
a)   E
b)   B
c)   H
d)   A
e)   C

8). In a certain code language ‘he was not absent’ is written as ‘ja si fe ra’; ‘absent case was not’ is written as ‘ga fe ja ra’; and ‘no one was absent’ is written as ‘da ge ra fe’. What does ‘si’ stand for ?
a)   was
b)   not
c)   one
d)   he
e)   case

 9). In a certain code language DHIE is written as WSRV and AEFB is written as ZVUY. How will GKLH be written in that code language?
a)   SQNR
b)   TQMP
c)   TRDO
d)   TPOS
e)   None of these

10). How many 3-digit numbers can be formed using the 4th, 7th and 9th digit of the number 937862541, each of which is completely divisible by 7?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   More than three

Answers:
1)d   2)d  3)c  4)e  5)a  6)e  7)c  8)a  9)c  10)b 

Explanation:

Directions (Q. 1-5):

Room No
Persons
Colour
*1
M or K and X
Violet
*2
Z or V and Y
Red
*3
K or M and U
Orange
*4
V or Z and W
Black
*5
N and L
White
*6
I and J
Yellow










6). COSTLY à YLTSOC
Y       L        T        S       O       C
(-1)    (+2)   (-1)    (+2)   (-1)    (+2)
W      O       R       V       M       F
Similarly,
PRAISE à CVGDPS
SOCCER à PHAFMV
Answer: a)

7).

Answer: b)

8). he was not absent = ja si fe ra ... (i)
absent case was not = ga fe ja ra .. (ii)
no one was absent = da ge ra fe ... (iii)
From (i), (ii) and (iii), absent/was = fe/ra ... (iv)
From (i) and (ii), not = ja ... (v)
From (i), (iv) and (v) he = si
Answer: d)

9). Position of letters in the code are corresponding positions from the right end of the alphabet.
DHIE = WSRV
AEFB = ZVUY
GKLH = TPOS
Answer: d)

10). 4th digit = 8
7th digit = 5
9th digit = 1
Hence, the numbers formed will be 158, 185, 518, 815,
851 and 581 but only 581 and 518 are completely divisible by 7.
Thus, there are only two numbers
Answer: c)








More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">