5 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) [Answers Update]

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1–5): In each question below are given three or four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

1). Statements      : Some dogs are rats
All rats are trees
Some trees are not dogs
Conclusions    :
(i)      Some trees are dogs
(ii)      All dogs are trees
(iii)     All rats are dogs
(iv)     All trees are dogs

a)   None follows
b)   Only   i    follows
c)   Only   i   and    ii     follows
d)   Only   ii   and    iii     follows
e)   All follows

2). Statements     : Some boys are rains
All rains are clouds
Some clouds are cars
Conclusions      :
(i)      Some clouds are boys
(ii)      Some cars are boys
(iii)     Some cars are rains
(iv)     Some rains are boys

a)   None follows
b)   Only   iv    follows
c)   Only   i    follows
d)   Both    i   and    iv     follows
e)   All follows

3). Statements    : All bricks are flowers
Some houses are flowers
All pens are houses
Conclusions    :
(i)      Some houses are bricks
(ii)      Some pens are flowers
(iii)     Some flowers are bricks
(iv)     No pen is flower

a)   Only either   ii  or   iv   and   iii   follows
b)   Only either   ii  or   iv   and   i   follows
c)   Only either   i  or   ii   and   iv follows
d)   None follows
e)   All follows

4). Statements    : All lions are ducks
No duck is a horse
All horses are fruits
Conclusions     :
(i)      No lion is horse
(ii)      Some fruits are horses
(iii)     Some ducks are lions
(iv)     Some lions are horses

a)   All follows
b)   Only either   i  or   ii   and both  iii  and   iv  follows
c)   Only either   i  or   iv   and both  ii   and   iii   follows
d)   Only either   i  or   iv  follows
e)   None of these

5). Statements    : Some mountains are rivers
Some rivers are roads
Some roads are windows
Conclusions     :
(i)      Some windows are not roads
(ii)      Some rivers are mountains
(iii)     Some roads are mountains
(iv)     Some windows are rivers

a)   All follows
b)   Only   i   and    ii     follows
c)   Only   iii   and    iv     follows
d)   Only   i   and    iv     follows
e)   None follows

Directions (Q. 6–10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Ramesh, Ganesh, Lokesh, Dinesh, Harish and Suresh are six boys each belonging to a different state, viz Maharashtra, Assam, Kerala, Manipur, Punjab and Rajasthan, not necessarily in the same order. Each of them got selected in a different bank, viz Indian Bank, Allahabad Bank, IDBI Bank, Corporation Bank, Punjab National Bank and Indian Overseas Bank, not necessarily in the same order.
Ganesh belongs to Rajasthan but did not get selected in either Punjab National Bank or Indian Bank. Dinesh doesn’t belong either to Maharashtra or to Manipur, but got selected in Allahabad Bank. The one who got selected in Punjab National Bank doesn’t belong to Rajasthan. The one who got selected in Indian Overseas Bank belongs to Manipur. Suresh did not get selected in Punjab National Bank. Either Lokesh or Suresh got selected in IDBI Bank but neither of them belongs to Punjab or Manipur. Ramesh belongs to Kerala and he got selected in either Indian Bank or IDBI Bank. Suresh doesn’t belong to Maharashtra.

6). Who among the following belongs to Punjab?
a)   Ramesh
b)   Ganesh
c)   Lokesh
d)   Dinesh
e)   Cannot be determined

7). Who among the following got selected in Punjab National Bank?
a)   Ramesh
b)   Ganesh
c)   Lokesh
d)   Dinesh
e)   Cannot be determined

8). The one who got selected in Corporation Bank belongs to which of the following states?
a)   Maharashtra
b)   Rajasthan
c)   Punjab
d)   Assam
e)   None of these

9). The one who belongs to Assam got selected in which of the following banks?
a)   IDBI Bank
b)   Punjab National Bank
c)   Either IDBI Bank or Punjab National Bank
d)   Corporation Bank
e)   Cannot be determined

10). Which of the following combinations of person–state– bank is definitely false?
a)   Ramesh–Kerala–Indian Bank
b)   Dinesh–Punjab–Allahabad Bank
c)   Suresh–Manipur–Indian Overseas Bank
d)   Lokesh–Maharashtra–Punjab National Bank
e)   None of these


Answer:

1)b   2)d   3)a   4)a   5)b   6)d   7)c   8)b   9)a   10)c

Explanation:

1). 
2). 
3). 
4). 
5). 

Directions (Q. 6-10):








More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">