20 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Answers Updated]

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-17:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

A,B,C,D,E,F,G and H are eight friends sitting around a circle in one arrangement facing outwards, and in a straight line in another arrangement where they face north. One of the immediate neighbours of H in the straight line sits opposite H in the circle. E sits third to the right of B in the circle, while fourth to his left in the straight line. F and C are the immediate neighbours of B in both the arrangements, but C is not at the extreme ends of the line. The one who sits on the extreme left end sits second to the right of E in the circle. H is not on the immediate left of F in both the arrangements. G sits on the immediate left of H in the circle, but they are not immediate neighbours of each other in the straight line. D sits third to the right of F in the straight line. The one who sits on the immediate left of B in the straight line is sitting on the immediate right of B in the circle.

1). Who is sitting opposite to F in a circle?
a)   H
b)   D
c)   E
d)   G
e)   None of these
2). Which of the following pair is sitting at the extreme ends of a straight line?
a)   H,D
b)   D,A
c)   G,D
d)   G,C
e)   None of these
3). Immediate neigbours of A in a circle are
a)   B,E
b)   E,C
c)   E,B
d)   E,F
e)   None of these
4). Who is sitting forth  to the left of C in a circle?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
5). Which of the following statement is true about A in a straight line arrangement?
a)   A is sitting in the middle of line
b)   C is sitting third to the left of A
c)   None of the following is true
d)   G and F are immediate neighbours of A
e)   C is sitting third to the right of A

Directions (6-10): Study the following information and answer the following questions:
Seven friends Ravi, Raju, Raja, Rajan, Rahul, Rajesh and Ranjan study in three different colleges A,B, C and four different branches of engineering -Mechanical, Chemical, Electronics and Electrical not necessarily in the same order. At least one of them and not more than three of them study in any one college and any one branch. Raju studies mechanical in college B. Ravi and Rajan study in college A but in different branches. Rahul studies chemical and he is in college C with Raja. Neither Rajesh nor Ranjan studies in college A. The only person who studies electronics is in college C. Ranjan Studies electrical. Ravi does not study chemical. Rajan and Raju are in same branch and only two people study chemical. Rajesh studies in college B.

6). Who studies electronics ?
a)   Raju
b)   Rajan
c)   Raja
d)   Ravi
e)   Rahul
7). In which branch Rajesh study ?
a)   Mechanical
b)   Chemical
c)   Electrical
d)   Electronics
e)   Can't be determined
8). Which college has maximum number of students ?
a)   A
b)   B
c)   Either A or B
d)   C
e)   Either B or C
9). Which of following pair are in same college ?
a)   Ravi, Raju
b)   Raja, Rajan
c)   Rajesh, Raju
d)   Rahul, Rajan
e)   None of these
10). In which branch Ravi studies ?
a)   Mechanical
b)   Chemical
c)   Electrical
d)   Electronics
e)   Can't be determined

Answers:

1)d   2)c   3)d   4)e   5)e   6)c   7)b   8)e   9)c   10)c   

Explanation:

Directions (Q. 1-5):
Directions (Q. 6-10):
Person
Dept
College
Ravi
Electrical
A
Raju
Mech
B
Raja
Electronics
C
Rajan
Mech
A
Rahul
Chemical
C
Rajesh
Chemical
B
Ranjan
Electrical
C/B





More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">