1 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Answer Updated]

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-31:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1–5): Study the following information carefully and answer the given questions:
Kanad, Kanan, Kanak, Kanal, Karna, Karnik, Kartar and Kartik are eight students. Each of them has a different favourite subject – Economics, Agribusiness, Media, Tourism, Biotechnology, Pharma, Finance and Logistics but not necessarily in the same order. All of them are sitting around a circular table and facing the centre.
Neither Kanad nor Kanak is an immediate neighbour of Karna. Neither Kanad nor Kanak has Biotechnology as his favourite subject. Karna sits third to the left of the person whose favourite subject is Biotechnology. Only two persons sit between Kanad and Kanak. The student whose favourite subject is Logistics sits second to the right of Kartik. Kartik is not an immediate neighbour of Karna. Kartik does not have Biotechnology as his favourite subject and Logistics is not the favourite subject of Karna. The person whose favourite subject is Economics sits third to the left of Kanal. The students with favourite subjects as Economics and Biotechnology are not immediate neighbours. Only one person sits between Kartik and the person whose favourite subject is Media. Persons with favourite subjects as Tourism and Agribusiness are immediate neighbours. Agribusiness is not the favourite subject of Kartik. Only one person sits between Karnik and the person whose favourite subject is Pharma. The person with Pharma as his favourite subject is an immediate neighbour of Kanan. Kanak and Karnik are not immediate neighbours.

1). Who among the following has Economics as his favourite subject?
a)   Karna
b)   Kanal
c)   Kanak
d)   Kanad
e)   Karnik
2). How many people sit between Kanad and the person whose favourite subject is Pharma, when counted in clockwise direction from Kanad?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Four
e)   Five
3). Which of the following would come in place of question mark based upon the given seating arrangement?
Kanal and Kartik, Kanan and Kartar, Kanad and Kanal, Kartar and Karna?
a)   Kartik and Kanak
b)   Kanak and kanan
c)   Karnik and Kanak
d)   Karnik and Kanan
e)   Kanal and Kartar
4). What is the position of the student whose favourite subject is Finance with respect to Kartar?
a)   Immediate left
b)   Second to the left
c)   Third to the right
d)   Second to the right
e)   Third to the left
5). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a)   Logistics is the favourite subject of Kartar.
b)   Kanak is an immediate neighbour of Kanal.
c)   Students with favourite subjects as Economics and Pharma are immediate neighbours.
d)   Kanan sits second to the left of Kartik.
e)   None of these

Directions (Q. 6–10): Study the following information and answer these questions:
P, Q, R, S, T, U and G are students of a class. Each of them has a different favourite subject, viz. Reasoning, Mathematics, Banking, Computer, English, GK and Marketing but not necessarily in the same order.
There are two such students whose one brother each is there in the group. There is no other relation among the students. No girl likes Mathematics or GK. S, who does not like Computer and English, is the sister of that student who likes Marketing. The student who likes Computer is the brother of that girl student who likes Reasoning. U is a girl student. Q is brother of P.


6). Which of the following is a pair of Brother-Sister other than P and Q?
a)   S and V
b)   S and R
c)   V and U
d)   Data inadequate
e)   None of these

7). Which of the following is true?
a)   S likes Reasoning.
b)   R, Q and S are girl students.
c)   T and U are boy students.
d)   The number of girls is more than that of boys in the group.
e)   None of these
8). Who likes GK?
a)   Only R
b)   Only T
c)   Only Q
d)   Either R or T
e)   None of these
9). How many boys are there in the group?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Data inadequate
e)   None of these
10). Which of the following combinations of student-subject is correct?
a)   S-Mathematics
b)   U-English
c)   P-GK
d)   Q-Banking
e)   None of these


Answers:
1).a   2).c   3).b   4).d   5).c   6).d   7).e   8).e  9).c  10).b

Directions(1-5):

Directions(6-10):
Let us tabulate the given information. No girl likes Mathematics or GK implies that those who like Mathematics and GK are males. S is a female because she is the sister of that student who likes Marketing. And one who likes Marketing is a male because there are two such students whose one brother each is there in the group. On similar basis one who likes Computer is a male. The Reasoning student is a female. U is a female and Q is a male.
Now arrange the above information in the table given below.
Note: M and F represent male and female respectively.
S and U are females. Therefore, S and U do not like Mathematics, Computer, GK or Marketing. From the question part it is clear that S does not like English. Put cross marks (×) in corresponding cells.
Note that S is the sister of the male who likes Marketing while one who likes Computer is the brother of the girl who likes Reasoning. What did you observe here? One of the persons in each pair is a male. Since Q is the brother of P, P is a female.
Put a sign of F beside P in table. Thus Computer-Reasoning combination implies that P likes Reasoning whereas Q likes Computer.
After putting tick mark and cross marks it becomes evident that S likes Banking. Once again put tick mark and cross marks in corresponding cells. What do you get now? U likes English. But we still do not know who like Mathematics, GK and Marketing respectively, among R, T and V. But these persons are male. Why? See the sign of M used beside these subjects. Put sign of M beside R, T and V.








More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">