2 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Seating arrangement) [Updated]

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Seating arrangement) [Updated]:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (1 – 5) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight friends D, E, F, G, H, I, J and K are sitting around a circular table at equal distance between each other, but not necessarily in the same order. All friends are facing the centre.
D sits either second to the left of G or second to the right of I and there is an angle between D and J, which is 180° at the centre. K is third to the left of J. F is third to the right of E. There is an angle between I and G which is 135° at the centre. F is not an immediate neighbor of either D or G. There is an angle between H and I which is 45°.

1). What  is the position of H with respect to E?
a)   Third to the left
b)   Second to the left
c)   Immediate right
d)   Fourth to the right
e)   None of these

2).How many persons are there between I and E?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Can’t be determined
e)   None of these

3).If K and F interchange their positions, who will sit on the immediate right of F?
a)   E
b)   J
c)   I
d)   G
e)   None of these

4).What is the measurement of the angle made between D and H?
a)   180°
b)   90°
c)   135°
d)   45°
e)   None of these

5).In which of the following groups is the first person second to the right of the second person?
a)   H,K
b)   I,F
c)   J,I
d)   F,G
e)   None of these

Directions (Q. 6- 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight girls Kajal, Komal, Kanak, Kiran, Kanika, Keshar, Kanchan and Kamala are sitting around a circular table facing the centre. All of them have a different hobby, viz Watching TV, Singing, Reading, Writing, Making Toys, Dancing , Swimming and Cooking but not necessarily in the same order.
             Keshar is third to the right of Kiran, who does not like Swimming or Cooking. The one who likes Dancing is an immediate neighbor of Kanchan and Kanak. The one who likes Swimming is second to the left of Keshar, who likes writing. The one who likes cooking is opposite Keshar. Kamala is not an immediate neighbor of either Kanak or Keshar but is third to the right of Komal. The persons who like dancing and reading sit opposite each other. Kamala likes Singing. The one who likes Swimming sits third to the left of the one who likes Reading. The one who likes Watching TV and the one who likes Cooking are immediate neighbours. Kajal does not like Watching TV. Kanika is second to the right of Kajal, who is an immediate neighbor of Keshar and Kamala.

6).Which of the following is the hobby of Komal?
a)   Reading
b)   Watching TV
c)   Making Toys
d)   Dancing
e)   None of these

7).Who among the following likes Swimming?
a)   Kanak
b)   Kanika
c)   Kanchan
d)   Can’t be determined
e)   None of these

8).If Kanika is an immediate neighbor of Kanak then who among the following likes Cooking?
a)   Kanak
b)   Kanchan
c)   Kajal
d)   Can’t be determined
e)   None of these

9).If Kanchan is third to the right of Kanika, then who among the following is on the immediate left of Komal?
a)   Kiran
b)   Kanchan
c)   Kanak
d)   Kamala
e)   None of these

10).Which of the following statements is / are true?
a)   Kanak sits opposite Keshar and likes Cooking
b)   Kanika likes reading and is on the immediate left of Kamala
c)   Kajal is an immediate neighbor of Keshar and Kamala and likes reading.
d)   None is true
e)   None of these

Answers:
1)a   2)b   3)a   4)d   5)d   6)c   7)d   8)a   9)b   10)c

Explanation:

Questions (01 to 05):


Questions (06 to 10):






More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">