28 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz)

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-23:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions (Q. 1-3): Study the following information carefully and answer the given questions.
A and Y are brothers of K. Y is son of P and S. P is Daughter of X. M is father in law of S. Q is son of X.

1). If J is Brother of X, then how is J related to Q?
a) Uncle
b) Nephew
c) Cannot be determined
d) Brother -in-law
e) Son-in-law
2). How is Y related to M?
a) Nephew
b) Father
c) Brother-in-law
d) Grandson
e) Brother
3). How is K related to Q?
a) Niece
b) Daughter
c) Nephew
d) Son-in-law
e) Cannot be determined
Directions (Q. 4-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
P + Q means P is sister of Q
P @ Q means P is father of Q
P ÷ Q means P is son of Q
P % Q means P is mother of Q

4). What will come in place of question mark (?) if A is grandson of B is to be true in the given expression? B % D @ A ? E
a) +
b) @
c) ÷
d) %
e) None of these
5). In which of the following pairs is the first person daughter of the second person with regard to the relation given in the expression?
F @ G ÷ I + J + H
a) I, G
b) I, H
c) G, J
d) J, H
e) None of these
Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular area of equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people facing the centre while some face outside (ie in a direction opposite the centre). Note: Facing the same direction means if one faces the centre then the other also faces the centre and vice versa. Facing opposite direction means if one person faces the centre then the other faces outside and vice versa.
G sits second to the right of D. D faces the centre. H sits second to the left of G. H is an immediate neighbour of both C and E. F sits second to the left of E. A sits second to the left of F. H sits second to the left of B. A sits second to the left of C. H faces the same direction as E. B sits third to the right of A.

6.  Who sits exactly between G and H when counted from the left of G?
a) A
b) E
c) D
d) C
e) B
7. Who sits second to the right of B?
a) F
b) D
c) H
d) G
e) C
8. Four of the following five are alike in certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) F
b) G
c) E
d) C
e) A
 9. Which of the following is true regarding H as per the given seating arrangement?
a) H faces the centre
b) Only two people sit between B and H
c) Only three people sit between H and D
d) G sits second to the left of H
e) Only one person sits between H and F

10. What is A’s position with respect to H?
a) Second to the left
b) Fifth to the right
c) Third to the right
d) Third to the left

e) Fourth to the right


Answer:
1).a   2).d   3).e    4).c   5).e    6).d   7).b   8).d   9).c   10).c


Directions(1-3):

Directions(6-10):

 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">