31 Aug 2016

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions [Answers Updated]

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-25:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language ‘speak the truth’ is written as ‘ke la ta’, ‘always seek knowledge’ is written as ‘bi ti na’, ‘knowledge is truth’ is written as ‘ti ta si’ and ‘never seek violence’ is written as ‘li bi za’.

1). What does the code ‘ta’ stand for?
a)   truth           
b)   the    
c)   speak
d)   the or speak
e)   N one of these
2). Which of the following can be a code for ‘violence is always seek’?
a)   si na bi li     
b)   za li bi na    
c)   bi na ta za
d)   Can’t be determined       
e)   None of these
3). Which of the following codes stands for ‘always’?
a)   ti       
b)   na     
c)   bi
d)   ke     
e)   None of these
4). ‘ke la li za’ is the code for which of the following?
a)   knowledge is always speak
b)   the violence is truth
c)   never speak the violence
d)   Can’t be determined
e)   None of these
5). Which of the following is the code for ‘is’?
a)   ta      
b)   bi      
c)   si
d)   ti       
e)   None of these
Directions (Q. 6 - 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
A cubical box is painted in six different colours on different faces. Green face is painted adjacent to Pink face. White face is painted between Violet and Grey face. Black face is painted adjacent to Green face. Violet face is painted opposite the Grey face. Pink face and Black face are painted opposite each other. Grey is painted on the base.

6). Which of the following group of colours is adjacent to Black face?
a)   Green, Pink, White
b)   Pink, Violet, Green
c)   Grey, White, Pink
d)   Violet, Green, White
e)   None of these
7). Which of the following colours is opposite to White face?
a)   Black
b)   Green
c)   Violet
d)   Grey
e)   None of these
8). Which of the following colours is between Grey and Violet?
a)   Black
b)   Pink
c)   Green
d)   White
e)   All these colours
9). Which of the following colours is/are adjacent to Pink and Violet faces?
a)   Green and White
b)   White and Grey
c)   Grey
d)   Black
e)   None of these
10). If the Green face and Black face are interchanged then which of the following colours is not adjacent to Green face?
a)   Grey
b)   Pink
c)   Violet
d)   White
e)   None of these


Answers:
1)a   2)a   3)b   4)c   5)c   6)d   7)b   8)e   9)a   10)b

Explanation:

Directions (1-5):                                
speak the truth      - ke la ta      ... (i)
always seek knowledge - bi ti na         ... (ii)
knowledge is truth - ti ta si        ... (iii)
never seek violence - li bi za     ... (iv)
From (i) and (iii),                      
 Truth - ta                        ... (v)
From (ii) and (iv),                     
 Seek - bi                        ... (vi)
From (ii) and (iii),                     
 Knowledge - ti                ... (vii)
From (iii), (v) and (vii),             
 Is - si                                     
From (i) and (v)                                 
  Speak/the - ke/la           ... (viii)
From (ii), (vi) and (vii)              
 Always - na                    ... (ix)
From (iv) and (vi)                     
never/violence - li/za         ... (xii)

Directions  (6 -10)

Violet face is opposite Grey
Pink face is opposite Black

Green face is opposite White

 



More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">