31 Aug 2016

IBPS PO/Clerk 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-26:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table at equal distance from each other, but not necessarily in the same order. All of them are wearing clothes of different brands – Van Heusen, Allen Solly, Peter England, Flying Machine, Newport, Park Avenue, Mufti and FabIndia, but not necessarily in the same order.
P is third to the left of the person who is wearing clothes of FabIndia brand. One who is wearing Newport clothes is seated between those two persons who are wearing Peter England and FabIndia clothes while the person who is wearing Newport clothes sits opposite S. U sits second to the left of V and does not wear Flying Machine or Van Heusen clothes. T is not the immediate neighbour of S, who is wearing Allen Solly. The one who is wearing Mufti clothes sits to the immediate left of P. There are three persons between P and R, who is wearing Flying Machine clothes. The person who is wearing Park Avenue clothes is second to the right of T. V sits to the immediate right of S, who is not wearing Flying Machine or Park Avenue clothes. S is not immediate neighbour of T or P. The person who is wearing Peter England is not immediate neighbour of V or T. An immediate neighbour of Q is wearing Van Heusen clothes but that person is not W. W and T are sitting together.

1). Who among the following sits second to the right of W?
a)   The person who is wearing Flying Machine clothes
b)   U
c)   P
d)   T
e)   None of these

2). What is the position of U with respect to P?
a)   Second to the right
b)   Third to the left
c)   Third to the right
d)   Second to the left
e)   Immediate left

3). What is the brand of clothes that T is wearing?
a)   Mufti
b)   Van Heusen
c)   Flying Machine
d)   FabIndia
e)   Allen Solly

4). How many persons are seated between the person who is wearing Park Avenue and P? (If counting from P in clockwise direction)
a)   Four
b)   Two
c)   Three
d)   One
e)   None of these

5). Which of the following is true regarding U?
a)   U is wearing FabIndia clothes
b)   U sits second to the right of V
c)   U sits second to the right of T and is wearing Park Avenue clothes
d)   U sits third to the left of W
e)   None of these

6). Statements: D > J < C, V > U ≥ K = C
Conclusions:
I. U > D
II. V ≤ C
III. V > D
IV. D ≥ V

a)   None follows
b)   Only III follows
c)   Only IV follows
d)   Only either III or IV follows
e)   None of these

7). Statement: S = M ≥ N = Y < Z = R
Conclusions:
I. S ≥ Y
II. N < R
III. Z > N
IV. S ≥ N

a)   Only I, II and III follows
b)   Only II, III and IV follows
c)   Only I, III and IV follows
d)   All I, II, III and IV follows
e)   None of these

8). Statement: P > M ≥ R = K ≤ H < J
Conclusions:
I.  J > R
II. P ≥ H
III. P > K
IV. P ≥ K

a)   Only I and III follows
b)   Only I and IV follows
c)   Only II and III follows
d)   Only I, II and IV follows
e)   None of these

9). Statements: Q ≥ R = D, D ≥ B > M
Conclusions:
I. R ≤ B
II. Q > M
III. R ≥ B
IV. Q ≥ B

a)   Only I and III follows
b)   Only I and IV follows
c)   Only II and III follows
d)   Only II, III and IV follows
e)   None of these

10). Statement: E > M = G ≤ O ≤ L = J
Conclusions:
I. J > M
II. M = J
III. O > E
IV. J ≥ M

a)   None follows
b)   Only I follows
c)   Only II follows
d)   Only III follows
e)   Only IV follows

Answers:
1)a   2)b   3)d   4)b   5)c   6)a   7)d   8)a   9)d   10)e


Directions (Q. 1-5):

6). D > J < C, V > U ≥ K = C
U > D
V ≤ C
V > D
D ≥ V
None follows

7). S = M ≥ N = Y < Z = R
S ≥ Y
N < R
Z > N
S ≥ N
All follows

8). P > M ≥ R = K ≤ H < J
J > R follows
P ≥ H not follows
P > K follows
P ≥ K not follows

9). Q ≥ R = D, D ≥ B > M
R > B not follows
Q > M follows
R ≥ B follows
Q ≥ B follows

10). E > M = G ≤ O ≤ L = J
J > M not follows
M = J not follows
O > E not follows
J ≥ M follows



 

 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">