8 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-9

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-9:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the information carefully to answer the questions that follow:
In a ship there are 1200 passengers. 18 per cent of total number of passengers is from Pakistan. Two-fifths of the total number of passengers is from Shri Lanka. 6 per cent of the total number of passengers is from Malaysia. The remaining number of passengers is from India. 25 per cent of the number of passengers from Pakistan is females. Half the number of passengers from Shri Lanka is males. There is no female passenger from Malaysia. Two-thirds of the number of passengers from India is females.
1). What is the ratio of the number of passengers from Malaysia, the number of female passengers from Shri Lanka and the total number of passengers from India?
a) 2:5:18
b) 3:10:18
c) 3:11:18
d) 2:18:5
e) None of these

2). The number of male passengers from Shri Lanka is approximately what percentage of the total number of passengers from Pakistan?
a) 111
b) 115
c) 120
d) 125
e) 131

3). What is the average number of male passengers from all the four Countries?
a) 154.5
b) 164.5
c) 145
d) 164
e) None of these

4). What is the difference between the number of male passengers from Malaysia and the number of male passengers from India?
a) 64
b) 82
c) 74
d) 72
e) None of these

5). What is the total number of male passengers from Pakistan and female passengers from India together?
a) 340
b) 420
c) 350
d) 460
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: go now 53 39 18 for again 66
Step 1: 66 go now 53 39 18 for again
Step 2: 66 again go now 53 39 18 for
Step 3: 66 again 53 go now 39 18 for
Step 4: 66 again 53 for go now 39 18
Step 5: 66 again 53 for 39 go now 18
Step 6: 66 again 53 for 39 go now 18
Step 7: 66 again 53 for 39 go 18 now
As per the rule followed in the following questions the appropriate step for the given input.
6). Input: chanoyu wink 24 44 57 Heinz beech 71.
How many steps will be required to complete the rearrangement?
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six
e) Seven

7). Input: trees 18 27 desk are 91 hour zero 31 16 chairs.
Which of the following will be step 4?
a) 91 are 31 trees 18 27 desk hour zero 16 chairs
b) 91 trees 18 27 desk are hour zero 31 16 chairs
c) 91 are 31 chairs trees 18 27 desk hour zero 16
d) 91 are 31 chairs 27 desk 18 trees hour zero 16
e) None of these

8). Input: how two 38 23 87 43 room over
Which of the following steps will be the last?
a) Step 4
b) Step 5
c) Step 6
d) Step 7
e) Step 8

9). Step 2 of an input is:   94 car 86 window shut 52 31 house
Which of the following is definitely the input?
a) 94 car window 86 shut 52 31 house
b) 86 window 94 car shut 52 31 house
c) car shut window 86 52 31 house 94
d) cannot be determined
e) None of these

10). Input: show 51 37 now for 82 49 goot
Which of the following steps will be the last but one?
a) Step 7
b) Step 8
c) Step 6
d) Step 5
e) Can’t be determined

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).
11). Despite of many difficulties in the political relationship a)/ with Washington, Nehru retained not only a civil dialogue b)/ with the USA, but also c)/ very considerable economic interaction.  d)/ No error e).

12). The government decision to charge a cess on a)/ all services in addition to the service tax b)/ will make services more expensive c)/ and also clutter tax system. d)/ No error e).

13). When a business is in transition, sometimes a)/ the decision making process will slow down and that b)/ can be bad for the business because c)/ this creates some uncertainty. d)/ No error e).

14). Every family has to a)/ have its own structure but there is b)/ a clear necessity to delineate and differentiate c)/ between the family and the business. d)/ No error e).

15). Whosoever commits the offence of money laundering a)/ shall be punishable with rigorous imprisonment b)/ for a term which shall not be fewer than three years c)/ but many extend to seven years. d)/ No error e).

Answers:
1)b   2)a   3)a   4)d   5)e   6)d   7)c   8)c   9)d   10)c  11)a   12)d   13)d   14)e   15)c

Solutions:
1). b) Required ratio = 72 : 240 : 432 = 3 : 10 : 18
2). a) Required percentage = 240/216×100 ≈ 111
3). a) Average number of male passengers = (162+72+240+144)/4=618/4=154.5
4). d) Required difference = 144 – 72 = 72
5). e) Total number of male passengers from Pakistan and female passengers from India together = 162 + 288 = 450

6). d) Write the first letters of the given problem.
Step 1 : 71 C W 24 44 57 H B
Step 2 : 71 B C W 24 44 57 H
Step 3 : 71 B 57 C W 24 44 H
Step 4 : 71 B 57 C 44 W 24 H
Step 5 : 71 B 57 C 44 H 24 W
Step 6 : 71 B 57 C 44 H 24 W

7). c)
Step 1 : 91 trees 18 27 desk are hour zero 31 16 chairs
Step 2 : 91 are trees 18 27 desk hour zero 31 16 chairs
Step 3 : 91 are 31 trees 18 27 desk hour zero 16 chairs
Step 4 : 91 are 31 chairs trees 18 27 desk hour zero 16
Step 5 : 91 are 31 chairs 27 trees 18 desk hour zero 16
Step 6 : 91 are 31 chairs 27 desk trees 18 hour zero 16
Step 7 : 91 are 31 chairs 27 desk 18 trees hour zero 16
Step 8 : 91 are 31 chairs 27 desk 18 hour trees zero 16
Step 9 : 91 are 31 chairs 27 desk 18 hour 16 trees zero
Step 10 : 91 are 31 chairs 27 desk 18 hour 16 trees zero

8). c)
Step 1 : 87 how two 38 23 43 room over
Step 2 : 87 how 43 two 38 23 room over
Step 3 : 87 how 43 over two 38 23 room
Step 4 : 87 how 43 over 38 two 23 room
Step 5 : 87 how 43 over 38 room two 23
Step 6 : 87 how 43 over 38 room 23 two

9). d) From the given step input cannot be determined

10). c)
Step 1 : 82 show 51 37 now for 49 goot
Step 2 : 82 for show 51 37 now 49 goot
Step 3 : 82 for 51 show 37 now 49 goot
Step 4 : 82 for 51 goot show 37 now 49
Step 5 : 82 for 51 goot 49 show 37 now
Step 6 : 82 for 51 goot 49 now show 37
Step 7 : 82 for 51 goot 49 now 37 show




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">