9 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-10

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-10:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). Eight litres are drawn from a cask full of wine and the cask is filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in case to that of water is 16 : 65. How much wine did the cask hold originally?
a) 18 litres
b) 24 litres
c) 32 litres
d) 42 litres
e) None of these

2). A and B can complete a piece of work in 80 days and 120 days respectively. They started working together but A left after 20 days. After another 12 days C joined B and they completed the work in 28 more days. In how many days can C alone complete the work?
a) 110 days
b) 112 days
c) 114 days
d) 120 days
e) None of these

3). In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. A student attempted all the 200 questions and scored in all 200 marks. The number of questions, he answered correctly was:
a) 82
b) 80
c) 68
d) 60
e) None of these

4). What would be the compound interest accrued on an amount of Rs. 8400 at the rate 12.5% per annum at the end 3 yr? (Rounded off to two digits after decimal)
a) Rs. 4205.62
b) Rs. 2584.16
c) 3560.16
d) 3820.14
e) None of these

5). The average age of all the 100 employees in an office is 29 years, where 2/5 employees are ladies and the ratio of average age of men to women is 5 : 7. The average age of female employees is:
a) 18 years
b) 35 years
c) 25 years
d) 30 years
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): Study the given information carefully to answer the given question:
Seven persons, namely L, M, N, O, P, Q and R will appear for a different exam but not necessarily in the same order, in seven different months (of the same year) namely January, February, April, May, July, September and December. Each of them also likes a different genre of TV shows namely Family, Action, Comedy, Reality, Animated, History and Thriller but not necessarily in the same other.
O will appear for an exam in a month which has only 30 days. Only one person will appear between the one who likes animated shows and O. the one who likes Action will appear for an exam immediately before the one who likes Animated Shows. The one who likes Thriller will appear for an exam neither in the month which has 31 days nor in the month which has 30 days. Only two persons will appear for an exam between the one who likes Thriller and Q. M will appear for an exam immediately after Q and does not likes Action Shows. R will appear for an exam immediately before N. P likes History shows and appear for exam in December. The one who likes Family shows will appear for an exam in a month which has 31 days. O does not like Comedy shows.
6). Which of the following genres of TV shows does O like?
a) History
b) Thriller
c) Family
d) Action
e) Reality

7). How many persons will appear for an exam between the months on which N and L will appear for an exam?
a) One
b) None
c) Three
d) Two
e) More than three

8). As per the given arrangement, January is related to Reality shows and February is related to Action shows following a certain pattern, with which of the following is July related to following the same pattern?
a) Family shows
b) Thriller shows
c) Comedy shows
d) History shows
e) Animated shows

9). Which of the following represents the month in which L will appear for an exam?
a) December
b) May
c) July
d) September
e) Cannot be determined

10). Which of the following represents the persons who will appear for an exam in January and December respectively?
a) N, P
b) N, M
c) R, P
d) R, M
e) M, P

ENGLISH
Directions (Questions.11-15): Rearrange the following six sentences to (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A.   Such rights and obligations under the special relationship are mandates and power of attorney.
B.   These have been vested by the law of the country.
C.   The account holder is authorized to operate the account through a third person, in addition to himself, by suitable authority for one-time basis and/or also for various functions through a power of attorney.
D.   There are various rights of a banker.
E.   Such power of attorney is either general or special in nature.
F.    Along with the rights, there are certain obligations too which a banker is required to fulfill.

11).Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   F
b)   D
c)   E
d)   B
e)   C

12).Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   E
b)   D
c)   B
d)   C
e)   A

13).Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)   B
b)   A
c)   E
d)   F
e)   C

14).Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   F
c)   E
d)   C
e)   B

15).Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
a)   D
b)   A
c)   F
d)   B
e)   E

Answers:
1)b   2)b   3)b   4)c   5)b   6)e   7)a   8)d   9)b   10)c  11)b   12)c   13)d   14)a   15)e

Solutions:
1). b) Let the original quantity = x litres
Quantity of wine left after 4 operations = (1 – 8/x)4
=> [x(1 – 8/x)4]/x = 16/81 => (x – 8)/x = 2/3 => x = 24 litres
2). b) Let C can complete the work in “X” days
=> 20/80 + 60/120 + 28/x = 1 => 28/x = 1 – [(60 + 120)/240] => 28/x = 1 – ¾ => 28/x = ¼ => X = 112 days
3). b) Let the number of corrected answers be ‘x’.
Number of wrong answers be 200−x
4x− (200 – x) =200 => 5x=400 => x=80
4). c) Required amount = 8400[(1 + 12.5/100)3 – 1] = 3560.16
5). b) Number of females = 2/5 x 100 = 40; Males = 60
40 : 60 => 2 : 3
7x

5x

29

29 – 5x

7x – 29
(7x – 29)/(29 – 5x) = 3/2 => x = 5
Average age of females = 7x = 7 x 5 = 35

(6 – 10):
Person
Month
TV Show Genre
L
May
Action
M
September
Comedy
N
February
Thriller
O
April
Reality
P
December
History
Q
July
Animated
R
January
Family
6). e)
7). a)
8). d)
9). b)

10). c)




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">