10 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-12

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-12:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Direction (1 – 5): What will come in place of question mark (?) in the following number series ?
1). 50 25 37.5 93.75 328.125 ?
a) 1434.8765
b) 1487.5745
c) 1476.5625
d) 1497.8745
e) None of these

2). 5 12.5 54.5 333.5 2676.5 ?
a) 26885.5
b) 28652.5
c) 24385.5
d) 26775.5
e) None of these

3). 76 588 2316 6412 14412 ?
a) 28236
b) 29384
c) 24657
d) 26875
e) None of these

4). 5679 5560 5322 4965 4489 ?
a) 3684
b) 3894
c) 3482
d) 3486
e) None of these

5). 81 512 2401 7776 ?
a) 16525
b) 15776
c) 18725
d) 15625
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): In each question below is given a group of numbers separated by comma (,). They are followed by four combinations of conditions numbered (1), (2), (3) and (4), and a letter/symbol table. You have to find out which of the given combinations correctly represents the group of numbers based on the following coding system and mark the new code of that combination as the answer. If no condition is applicable coding will be according to the table. If none of the four combinations correctly represents the group of numbers, mark ‘None of the above’, as the answer.
Numbers
3
13
4
88
17
2
44
11
16
30
92
29
8
41
46
Letters/Symbol
A
Z
#
 &
K
C
@
S
$
N
Q
%
B
*
L
Conditions:
1) If the first number is a prime and the last number is a composite number then their codes are to be interchanged.
2) If both the first and the last number is Prime both are to be coded as $.
3) If both the first and the last letters are Composite and in between there are two or more Prime numbers then Prime numbers are to be coded as A.
4) If the first number is composite and the last number is a prime number, both are to be coded as the code for the composite number.
6). 4, 17, 88, 16, 3
a)   #,K,&,$,#
b)   A,K,&,$,#
c)   A,K,&,$,A
d)   $,K,&,$,$
e)   None of the above.

7). 44, 11, 4, 2, 8
a)   $,S,#,C,$
b)   A, S,#,C,A
c)   B, S,#,C,@
d)   @,S,#,C,B
e)   None of the above.

8). 13, 88, 30, 29, 3
a)   Z, &,N,%,$
b)   &,&,N,%,$
c)   $,&,N,%,$
d)   Z,&,N,%,Z
e)   None of the above

9). 29, 4, 11, 46, 92
a)   Q,#,S,L,Q
b)   Q, #,S,L,%
c)   $,#,S,L,$
d)   %,#,S,L,Q
e)   None of the above

10). 16, 13, 44, 11, 88
a)   $,A,@,A,&
b)   S,$,@,A,&
c)   $,A,@,A,$
d)   Q,A,@,A,$
e)   None of the above

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

11). Nehru imposed President’s rule a)/ in Kerala, b)/ where a communist government c)/ had democratically elected. d)/ No error e).

12). West Bengal Chief Minister Banerjee says  a)/ October 2 bomb blast in Burdwan b)/ was engineered by the RAW, c)/ the Centre’s spy agency. d)/ No error e).

13). Duplicate voters, explained officials, a)/ are those whose name b)/ and father’s name figure c)/ in more than one polling booths. d)/ No error e).

14). A large section of the Indian elite believes a)/ that America has a big role to play b)/ if the country has to cross the threshold and find its place c)/ at the high table of international affairs. d)/ No error e).

15). We cannot stop kerosene subsidy a)/ as there are vulnerable sections of society b)/ who cannot afford c)/ even subsidized LPG. d)/ No error e).

Answers:
1)c   2)d   3)a   4)b   5)d   6)a   7)d   8)c   9)b   10)a  11)d   12)b   13)d   14)e   15)c

Solutions:
1). c) x0.5, x1.5, x2.5, x3.5, x4.5
328.125 × 4.5 = 1476.5625

2). d) x2 + 2.5, x4 + 4.5, x6 + 6.5, x8 + 8.5, x10 + 10.5
2676.5×10+10.5
=26765 + 10.5
= 26775.5

3). a) +83, +123, +163, +203, ……….
14412 + 243 = 28236

4). b)


5). d) 92, 83, 74,65,56

6). a) In 4,17,88,16,3 the first number is a composite and last is a prime; so codes will be according to condition (4).
7). d) Given set of numbers are 44,11,4,2,8, here both first and last numbers are composite and there is only one prime number in between them. Hence no condition will apply and the codes are according to the given symbol table.
8). c) Given set of numbers are 13, 88, 30, 29, 3, here the starting and the last numbers are prime. Hence condition (2) will apply and the first and last numbers will be coded as $.
9). b) Given set of numbers are 29,4,11,46,92, here first is prime and last number is a composite number. Hence condition (1) is applicable.
10). a) Given set of numbers are, 16, 13, 44, 11, 88, here first and last number s are composite numbers and there are two prime numbers between them. Hence condition (3) is applicable.

11). d) Add ‘been’ after ‘had’
12). b) Insert ‘the’ before ‘October 2’
13). d) Replace ‘booths’ with ‘booth’
14). e)

15). c) Replace ‘who’ with ‘which’





For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">