15 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-15

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-15:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
1). A train overtakes two persons walking along a railway track. The first one walks at 4.5 km/hr. The other one walks at 5.4 km/hr. The train needs 8.4 and 8.5 seconds respectively to overtake them. What is the speed of the train if both the persons are walking in the same direction as the train?
a) 81kmph
b) 84kmph
c) 86kmph
d) 83kmph
e) 66kmph

2). Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?
a) 8:30 am
b) 9:00 am
c) 10:00 am
d) 10:30 am
e) 10:45 am

3). Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:
a) Rs.169.50
b) Rs.170
c) Rs.175.50
d) Rs.180
e) Rs.180.50

4). A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?
a) 4 litres, 8 litres
b) 8 litres, 4 litres
c) 9 litres, 3 litres
d) 6 litres, 6 litres
e) 5 litres, 7 litres

5). Raman scored 456 marks in an exam and Sita got 54 percent marks in the same exam which is 24 marks less than Raman. If the minimum passing marks in the exam is 34 percent, then how much more marks did Raman score than the minimum passing marks?
a) 180
b) 182
c) 183
d) 186
e) 184

REASONING
Directions (Qs. 6-12): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight colleagues, A, B, C, D, E, F, G and H, are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them holds a different post–Manager, Company Secretary, Chairman, President, Vice President, Group Leader, Financial Advisor and Managing Director.
A sits third to the right of the Managing Director. Only two people sit between the Managing Director and H. The Vice President and the Company Secretary are immediate neighbours. Neither A nor H is a Vice President or a Company Secretary. The Vice President is not an immediate neighbour of the Managing Director. The Manager sits second to the left of E. E is not an immediate neighbour of H. The Manager is an immediate neighbour of both the Group Leader and the Financial Advisor. The Financial Advisor sits third to the -right of B. B is not the Vice President. C sits on the immediate right of the Chairman. A is not the Chairman. F is not an immediate neighbour of A. G is not an immediate neighbour of the Manager.

6). Who amongst the following sits third to the left of E?
a) Manager
b) G
c) A
d) Financial Advisor
e) B

7). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) F-Chairman
b) G-President
c) D-Manager
d) A-Financial Advisor
e) Managing Director

8). Who among the following is the President of the company?
a) A
b) C
c) H
d) G
e) D

9). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a) The Group Leader of the company is an immediate neighbour of the Vice President.
b) G sits second to the right of D.
c) The Group Leader and the Company Secretary are immediate neighbours.
d) The Chairman of the company sits to the immediate left of the Managing Director.
e) The Group Leader sits second to the left of D.

10). Which of the following posts does B hold in the company?
a) Chairman
b) Manager
c) Company Secretary
d) Vice President
e) Financial Advisor

11). Who among the following sits exactly between the Managing Director and H?
a) H and the Chairman
b) B and G
c) The Chairman and C
d) F and C
e) E and the Group Leader

12). Who among the following is the Group Leader?
a) C
b) F
c) G
d) H
e) A
ENGLISH
Directions (Q. 13-17): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A)     In economic terms, any  product being capable of giving customer satisfaction needs to have ‘place’ and ‘time’ utility.
(B)     For an effective conclusion of marketing, the functioning of other elements in the chain is as important as that of the producer.
(C)     This is provided by the “Distribution” function of marketing mix.
(D)     One of the four Ps of marketing mix is ‘place’ or ‘Distribution’.
(E)     In the normal goods distribution process, entities other than the producers are also associated and there is a chain between the producer and the consumer.
(F)     All endeavours of production will come to nought, ,if the products do not reach the consumers for consumption.

13). Which of the  following should be the  FIRST sentence after rearrangement?
a)   F
b)   A
c)   B
d)   C
e)   D

14). Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   B
b)   A
c)   D
d)   F
e)   E

15). Which of the  following should be the  THIRD sentence after rearrangement?
a)   E
b)   B
c)   F
d)   C
e)   A

16). Which of the  following should be the  LAST(SIXTH) sentence after rearrangement?
a)   B
b)   C
c)   E
d)   D
e)   F

17). Which of the  following should be the  FIFTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   F
c)   E
d)   B
e)   C

Answers:
1)a   2)c   3)c   4)d   5)e   6)d   7)e   8)a   9)d   10)c   11)e   12)b  13)e   14)b   15)d   16)a   17)c  

Solutions:
1). a)

2). c)

3). c)

4). d) 

5). e)

(6 – 12)

6). d)
7). e)
8). a)
9). d)
10). c)
11). e)
12). b)

Directions (Q. 13-17):
DACFEB





For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">