16 Aug 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-16

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-16:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): In each of the following questions, a question followed by two statements numbered I and II are given. You have to read both the statements and then
Give answer
(a) If the data given in statement I alone are sufficient to answer the question, whereas the data given in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data given in statement II alone are sufficient to answer the question whereas the data given in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data in either statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both the statements I and II are not sufficient to answer the question.
(e) If the data given in both the statements I and II are necessary to answer the question.

1). What is the rate of interest per cent per annum?
I. An amount of Rs. 6200 fetches simple interest of Rs. 1736 in two years.
II. An amount of Rs. 4500 fetches compound interest of Rs. 1348.2 in two years.

2). How many marks did Nigam get in Biology?
I. Nigam got 42 marks in English which were half the marks he got in Biology.
II. Nigam’s marks in Biology were 14% of the total marks he got in all the subjects together.

3). What is the area of the circle?
I. The breadth of a rectangle is three-fourth the radius of the circle.
II. The radius of the circle is equal to the side of a square of area 144 sq cm.

4). What is Jyoti’s annual income?
I. Jyoti’s monthly income is Rs. 8500 more than Amit’s monthly income.
II. Rohit’s monthly income is Rs. 3.5 thousand which is half Amit’s monthly income.

5). What is the minimum passing percentage in a test?
I. Raju scored 162 marks in a test and failed by 104 marks.
II. The maximum marks of the test are 538 more marks obtained by Raju.

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, G, and I are seven friends who study in three different standards namely 5th, 6th and 7th such that not less than two friends study in the same standard. Each friend also has a different favourite subject namely History, Civics, English, Marathi, Hindi, Maths and Economics but not necessarily in the same order.
A likes Maths and studies in the 5th standard with only one other friend who likes Marathi. l studies only with two other friends. Both the friends who study with I like languages (Here languages include only Hindi, Marathi and English). D studies in the 6th standard with only one person and, does not like civics. E studies with only one friend. The one who likes history does not study in 5th or 6th standard. E does not like languages. C does not like English, Hindi or and Civics.

6). Which of the following is I’s favourite subject?
a) History
b) Civics
c) Marathi
d) Either English, or Marathi
e) Either English or Hindi

7). Who amongst the following studies in the 7th standard?
a) G
b) C
c) E
d) D
e) Either D or B

8). Which combination represents E's favourite subject and the standard in which he studies?
a) Civics and 7th
b) Economics and 5th
c) Civics and 6th 
d) Economics and 7th
e) None of these

9). Which of the following subjects does G like?
a) Either Maths or Marathi
b) Either Hindi or English
c) Either Hindi or Civics
d) Either Hindi or Marathi
e) Either Civics or Economics

10). Which of the following combinations is definitely correct?
a) I and Hindi
b) G and English
c) C and Marathi
d) B and Hindi
e) E and Economics

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word. Four alternatives are suggested for each question. choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval in the Answer Sheet.
11).Swashbukling opener Sehwag provided excellent opening that no doubt_________ the foundation for result-oriented matches in Tests.
a)   led
b)   launched
c)   laid
d)   made
e)   None of these

12). Japan International Cooperation Agency has ________submitted a favourable feasibility report on running a bullet train service between Mumbai and Ahmedabad.
a)   sometimes
b)   reportedly
c)   hardly
d)   whenever
e)   None of these

13).Keynesian theory is perfect only for a closed economy with no _______for citizen to capital markets abroad.
a)   success
b)   face value
c)   role
d)   access
e)   None of these

14).Gopal has been collecting coins and stamps since childhood, a _________that evolved as he travelled around the world on work.
a)   problem
b)   addiction
c)   custom
d)   passion
e)   None of these

15).I m porters have offered to supply 1 lakh kg oftur dal a day but sought______from stock holding limits.
a)   exemption
b)   accountability
c)   privilege
d)   exception
e)   None of these

Answers:
1)c   2)a   3)b   4)e   5)e   6)a   7)a   8)c   9)b   10)c  11)c   12)b   13)d   14)d   15)a

Solutions:

1). c) From statement I
 1736 = (6200 × 2 × R)/100=R⇒14%
 From statement II
 4500 + 1348.2 = 4500[1+R/100]^2
 [1+R/100]^2=1.3⇒R≈14%
 Hence, data in either statement I alone or statement II alone is sufficient.

2). a) From statement I
 Marks in Biology = 42 × 2 = 84
 Hence, data in statement I alone is sufficient.

3). b) From statement I
 b=3/4 r
 From statement II
 r=a=√144=12
 ∴ Area of circle =πr^2=144π
 Hence, the data in statement II is sufficient.

4). e) From both statements.
 Jyoti’s income = Amit’s income + 8500
 Amit’s income = 3.5×2=7000
 ∴ Jyoti’s income = 7000 + 8500 = 15,500

5). e) From statement I
 Minimum passing marks = 162 + 104 = 266
 From statement II
 Maximum marks = 538 + 162 = 700
 Required% =266/700×100=38%
 Hence, data given in both statements are necessary

(6 – 10):
FRIENDS
STANDARD
SUBJECTS
A
5th
Maths
B
7th
Hindi/English
C
5th
Marathi
D
6th
Ecnomic
E
6th
Civics
G
7th
Hindi/English
I
7th
History

6). a)
7). a)
8). c)
9). b)

10). c)




For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">